Εύλογοι προβληματισμοί του Αρχιεπισκόπου Αμερικής για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος μίλησε στην Ενορία  Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Πορτ Ουάσινγκτον της Νέας Υόρκης , για την Ουκρανία αλλά και για τον ρόλο του Πατριαρχείου της Μόσχας σε όσα συμβαίνουν :

“Η κατανόηση του ρόλου του Πατριαρχείου Μόσχας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι ένα θλιβερό και, πράγματι, οδυνηρό θέμα για όλους μας”, είπε ξεκινώντας το ρόλο του ο Σεβασμιώτατος .

” Ακόμη και οι φτωχοί Ρώσοι στρατιώτες που στέλνονται ως τροφή για κανόνια στην Ουκρανία αξίζουν τη συμπάθειά μας και τις προσευχές μας”, τόνισε επίσης .

 

“Σας ευχαριστώ και σας ευχαριστώ για την αλληλεγγύη σας με τον λαό της Ουκρανίας”, είπε στους παραβρισκόμενους.

 

Όσον αφορά το «ρόλο» του Πατριαρχείου Μόσχας σε αυτή τη σύγκρουση,  επικαλέστηκε αυτό που είπε ο Αβραάμ Λίνκολν κατά τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της Αμερικής, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τελειώσει:

«Και οι δύο διαβάζουν την ίδια Βίβλο και προσεύχονται στον ίδιο Θεό,

και ο καθένας επικαλείται τη βοήθειά Του εναντίον του άλλου.»

Αυτή η εισβολή είναι από ένα κυρίαρχο έθνος από ένα άλλο. Αλλά μην κάνετε λάθος. προκαλεί έναν περιττό, θρησκευτικό εμφύλιο πόλεμο.

“Από αυτή την άποψη, η ευθύνη για την αποδοχή μιας τέτοιας αδικίας βαρύνει την ηγεσία της Ρωσικής Εκκλησίας και σαφώς τον Πατριάρχη Κύριλλο,”, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.

 

“Και αυτές οι ενέργειες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τον Μητροπολίτη Κιέβου του ίδιου του Πατριαρχείου Μόσχας, τον Σεβασμιώτατο Ονούφριο, ο οποίος έχει σταθεί με το ποίμνιό του παρά τη σιωπή των αδελφών επισκόπων του πέρα ​​από τα σύνορα”.

 

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....