Τα Ασκηταριά του Κάβο Μαλέα

Ο Κάβο Μαλέας ή Ακρωτήριο του Αγίου Αγγέλου είναι φημισμένος για τις φοβερές φουρτούνες και τα πολλά ναυάγια,  καθώς ο Ξυλοχάφτης έχει καταπιεί αμέτρητα πλοία και είναι υπεύθυνος για τον χαμό πολλών ναυτικών.

  Ήδη στην ομηρική Οδύσσεια (ι 80-81) ο Οδυσσέας αναφέρει ότι, καθώς επιχειρούσε να περάσει τον Μαλέα στο ταξίδι επιστροφής του από την Τροία στην Ιθάκη, η δύναμη του βοριά και του ρεύματος τον έσπρωξαν εκτός πορείας: «ἀλλά με κῦμα ῥόος τε περιγνάμπτοντα Μάλειαν καὶ βορέης ἀπέωσε, παρέπλαγξεν δὲ Κυθήρων» , ο δε γεωγράφος  Στράβων αναφέρει την πολύ γνωστή παροιμία: «Μαλέαν δε κάμψας, επιλάθου των οίκαδε» ( αν αποφασίσεις να περάσεις τον Μαλέα ξέχνα πως έχεις οικογένεια)

 

Ο Μαλέας όμως εδώ και πολλούς αιώνες είναι γνωστός και για έναν ακόμα σημαντικό λόγο, τα απόκρημνα βράχια του Όρους Μαλεού είναι τόπος προσευχής και ασκητικού βίου για πολλές άγιες μορφές της Ορθοδοξίας, Οι πιο γνωστοί και ανακηρυγμένοι Άγιοι, ο Όσιος Θωμάς και ο Άγιος Γεώργιος έζησαν και θαυματούργησαν σε αυτόν τον τόπο,  αρκετοί ακόμα άγνωστοι μοναχοί επέλεξαν αυτό το άγριο ακρωτήρι να παιδευτούν και να φτάσουν στον προορισμό τους, δεν χαρακτηρίζεται επομένως τυχαία η περιοχή και ως Μικρό Άγιο Όρος.

Στα τέλη του 18ου αιώνα υπήρχε στο Ακρωτήριο του Μαλέα ερημοκκλήσιο προς τιμή των Ταξιαρχών, του οποίου ο ερημίτης σήμαινε τη μικρή καμπάνα κάθε φορά που έβλεπε να διέρχεται κοντά κάποιο ιστιοφόρο προκειμένου να τον εφοδιάσουν με τρόφιμα. Ο Γάλλος συνταγματάρχης Σεν Βενσάν, γυρνώντας στην πατρίδα του, Ιούνη του 1829, δημοσίευσε: «Μου εφάνη σαν ζωγραφιά του Βαν Ντάικ. Πλημμυρισμένος από φως και πίσω του σύννεφα σκοτεινά. Ντυμένος στα κουρέλια και στο φως της ανατολής. Τον έβλεπα με τη διόπτρα να κοιτά τον ήλιο και να τον χαιρετά…».

Σύμφωνα με τους βιογράφους του ο Άγιος Θωμάς, αξιώθηκε να οδηγηθεί με στύλο πυρός από τον Προφήτη Ηλία στο όρος Μαλεός, ενώ στο αρχαίο συναξάρι της Κωνσταντινουπόλεως είναι γραμμένο ότι ο ίδιος ο Άγιος εφάνη ως στύλος πυρός με την επίσκεψη του μεγάλου προφήτη Ηλία, του οποίου με ζήλο μιμήθηκε τον τρόπο ζωής.

 

πηγη velanidia-baladis.blogspot.gr

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....