Η Β΄ Ιερατική Σύναξη στην Ι.Μ. Ιερισσού

Έλαβε χώρα στον ευμεγέθη Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Αρναίας προς αποφυγήν της διασποράς του Covid 19, η Β΄ για τη φετινή πνευματική χρονιά 2021-2022 Ιερατική Σύναξη της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Όλοι οι Κληρικοί της Τοπικής Εκκλησίας, κατόπιν προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ προσήλθαν, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα, ώστε με τη χάρη του Θεού να συζητήσουν στο ήρεμο εκκλησιαστικό κλίμα το θέμα: «Οι σχέσεις του Επισκόπου με τους Κληρικούς του. Διοικητής ή Πατέρας ο Επίσκοπος;».

 

Ομιλητής προς τούτο εκλήθη, προσήλθε και ανέπτυξε το θέμα του ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος και Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ και Αγίου Αυγουστίνου Ιππώνος Παν. Αρχιμ. π. Νεκτάριος Μουλατσιώτης. Συνοδευόταν από δύο πνευματικά του τέκνα, τον π. Χριστόδουλο και τον π. Νεκτάριο.

Προ της αναπτύξεως του θέματος από τον ομιλητή, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και συνεζήτησε με τους Συνέδρους Πατέρες διοικητικά θέματα. Όπως:

α) το θέμα της λειτουργικής ευταξίας κατά την περίοδο της Τεσσαρακοστής των Αγίων Χριστουγέννων, δηλαδή την τέλεση του 40λείτουργου, την πύκνωση των Ιερών Ακολουθιών στους Ιερούς Ναούς, την ενάσκηση του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως κατά την περίοδο αυτή και την γενική ευταξία των Ιερών Ναών

β) την προετοιμασία και την υποβολή στην Ιερά Μητρόπολη εγκαίρως των Δελτίων των Προϋπολογισμών των Ιερών Ναών και Μονών για το 2022 και την ορθή συμπλήρωσή τους

γ) την επέκταση των δραστηριοτήτων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Ιεράς Μητροπόλεως που εδράζεται στο Γηροκομείο της Αρναίας

δ) τη θέση της Εκκλησίας για το μέγα πρόβλημα του Κορωναϊού και των μέτρων και μέσων προφυλάξεως από αυτόν, ως και την προτροπή της Ποιμαινούσης Εκκλησίας για τον  εμβολιασμό των πιστών μας και την υποχρεωτική χρήση της μάσκας εντός των Ιερών Ναών. Και

ε) την αναγγελία από τον Σεβασμιώτατο της πραγματοποιήσεως μεγάλης εκδηλώσεως στο Πολιτιστικό Αμφιθέατρο της Αρναίας, με θέμα: «Η συμβολή της Τοπικής Εκκλησίας Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου στην Παλιγγενεσία του ‘21», σε συνεργασία με τον Δήμο Αριστοτέλη και τη Χορωδία Αρναίας, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 μηνός Δεμβρίου, 2021 με ομιλητή τον Μητροπολίτη μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟ, στα πλαίσια της συμπληρώσεως 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Τον π. Νεκτάριο παρουσίασε ο Σεβασμιώτατος, με τον οποίο είναι γνωστός ο Ηγούμενος από το 1985 και εντεύθεν. Ο ομιλητής με γλαφυρότητα, με ειλικρίνεια και με τη χρήση πληθώρας παραδειγμάτων από τη σύγχρονη Ιστορία της Εκκλησίας μας, αλλά και τη χρήση αγιοπατερικών και φιλοκαλικών κειμένων, παρουσίασε τη δράση και τη θέση του Επισκόπου στην Τοπική Εκκλησία ως Πνευματικού Πατέρα πρώτα και δεύτερο ως τηρητού των Κανόνων και των Αποφάσεων της Εκκλησίας ως θεανθρώπινου οργανισμού μέσα στον κόσμο. Όπως σε μια οικογένεια, το ίδιο και στο ανθρώπινο σώμα, έτσι και στον ζωντανό οργανισμό της Εκκλησίας, παρετήρησε ο ομιλητής, όλα τα μέλη οφείλουν να συνεργάζονται, ώστε το αποτέλεσμα να είναι θετικό και ωφέλιμο για τον οργανισμό ή τον θεσμό. Η κεφαλή οφείλει να συνεργάζεται με τους οφθαλμούς και τα χέρια, οφείλει να συνεργάζεται με τα πόδια και τα αυτιά, για να μπορεί το σώμα να εκτελεί τον προορισμό του. Όπως στην κιθάρα οι χορδές πρέπει να είναι κουρντισμένες και ο οργανοπαίκτης να είναι έμπειρος, ώστε το μουσικό αποτέλεσμα να είναι αρμονικό, έτσι και στην Εκκλησία τα πάντα οφείλουν να συνεργάζονται με τον Πατέρα Επίσκοπο, ώστε η Οικογένεια της Εκκλησίας να είναι αρμονικά στελεχωμένη και υγιής.

Όμως ο Επίσκοπος οφείλει να είναι και Διοικητής, είπε ο π. Νεκτάριος, γιατί τα τρέχοντα θέματα άπτονται και των Κανόνων της Εκκλησίας και της αγιοπατερικής της δομής, αλλά και στηρίζονται στην εφαρμογή των νόμων της Πολιτείας, από την εποχή του Αγίου Κωνσταντίνου του Μεγάλου για την Ορθοδοξία μέχρι σήμερα.

Η ομιλία του π. Νεκταρίου έγινε από στήθους και χωρίς την βοήθεια διφθέρας, για τούτο ήταν άμεση, μίλησε στις καρδιές των Πατέρων, η δομή της ήταν βασισμένη στο αγιοπατερικό κλίμα, σεβομένη όμως και την ψυχοσύνθεση την ανθρώπινη. Για τούτο και επακολούθησε ευρύτατη συζήτηση μεταξύ του εισηγητού, του Επισκόπου και των Κληρικών μας. Το αποτέλεσμα υπήρξε άριστο και το επίπεδο υψηλό και καθαρά «οικογενειακό».

Μετά το πέρας της Συνάξεως διεμοιράσθη αριθμός Ημερολογίων του 2022 της Ιεράς μας Μητροπόλεως για όλες τις Ενορίες, που για φέτος είναι αφιερωμένο στον Ιερό Ναό Παναγίας Νέων Ρόδων και στην περίπυστη εικόνα της Παναγίας της Σκουπιώτισσας, κειμήλιο φερμένο από τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικρασίας.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....