Γιόρτασε το Διδυμότειχο την Εορτή των Εισοδίων και την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων

Μετά της προσηκούσης επισημότητος εωρτάσθη στο Διδυμότειχο η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, με επίκεντρο τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας.

Αφ’ εσπέρας εψάλη ο Μέγας Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, ο οποίος αφού ευλόγησε τους άρτους απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου στον εκ των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως π. Αλέξιο Μαρσέλο, πτυχιούχο της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου, ο οποίος διακονεί στην παραμεθόρια ενορία Προφήτου Ηλιού της παραδοσιακής και ιστορικής κωμοπόλεως των Μεταξάδων.

 

 

Ο Σεβασμιώτατος σχολιάζοντας το νόημα της εορτής, μεταξύ άλλων, είπε: «“Σκηνή του Μαρτυρίου” και “έμψυχο Ναό” ονομάζει ο ιερός υμνογράφος την Παρθένο Μαρία, που επρόκειτο να γίνει ο Θεοχώρητος Ναός για να φιλοξενηθεί ο Μονογενής Υιός και Λόγος του Θεού. Συνηγμένοι και εμείς σήμερα στο επίγειο αυτό Ναό προσήλθαμε να τιμήσουμε την Παρθένο και ν᾿ αποθέσουμε ευλαβικά σ’  Αυτήν την τιμή, τον σεβασμό και την αφοσίωση της καρδιάς μας. Ο Ναός και η συνάθροισή μας σ αυτόν, η Σύναξη της Εκκλησίας, είναι ένα κεφαλαιώδες γεγονός στη χριστιανική μας πίστη και ζωή. Όπως η Παναγία κυοφορεί τον Λυτρωτή έτσι και στην Εκκλησία κυοφορείται ανά τους αιώνας η σωτηρία των ανθρώπων. Κατά τους Πατέρες πρότυπο της Εκκλησίας είναι η Παρθένος Μαρία…

»Ο Ναός πρωτίστως είναι ο τόπος συνάντησής μας με τον Θεό και τον συνάνθρωπό μας. Είναι ο τόπος κοινωνίας του χθες, του σήμερα και του αιωνίου. Είναι το κέντρο της εκκλησιαστικής μας ζωής. Είναι ο χώρος όπου ο άνθρωπος κοινωνεί με το Θεό και ο Θεός συναντά τον άνθρωπο… Ο Ναός είναι ακόμη ο Οίκος του Θεού, του Θεού Πατέρα μας. Εκεί συναθροίζονται όλοι οι πιστοί, ολόκληρη η οικογένεια των τέκνων του Θεού, για  να  προσφέρουν την λατρεία και την αγάπη τους προς τον Σωτήρα και Λυτρωτή τους. Δεν είναι απλά και μόνο ο τόπος της συνάξεως των πιστών και της θείας λατρείας, αλλά η ορατή έκφραση του Σώματος του Χριστού, η στρατευομένη και θριαμβεύουσα Εκκλησία, όλοι όσοι βαπτίσθηκαν στο Όνομα της Αγίας Τριάδος. Μπαίνοντας στον Ναό μπαίνουμε σε μια κοινωνία αγάπης, όπου το κεντρικό πρόσωπο είναι ο Χριστός… Ο Ναός είναι ακόμη ένας διαρκής Γολγοθάς, ο τόπος της μυστικής αναίμακτης θυσίας του Χριστού.  Μπορούμε να  προσευχόμεθα παντού, αλλά «ἡ ψυχοτρόφος καί ζωοποιός τράπεζα», στην οποία προσφέρεται η Θεία Ευχαριστία, υπάρχει μόνο στον Ναό. Εδώ τελούνται τα μυστήρια. Εδώ κηρύσσεται αυθεντικά η ευαγγελική Αλήθεια. Εδώ επαναπαύεται συνεχώς πάνω στην Αγία Τράπεζα, στο Αρτοφόριο, το Άγιο Σώμα του Θεανθρώπου Κυρίου μας…

»Τελικά, για μας τους ορθοδόξους, αδελφοί, ο Ναός είναι το κέντρο της ζωής μας και γι΄ αυτό είναι απαραίτητη η καρδιακή συμμετοχή μας σε όσα μυσταγωγικά τελούνται σε αυτόν. Ευρισκόμενοι σε κοινωνία με Εκείνον, που προσφέρει και προσφέρεται, οφείλουμε να βρεθούμε ο ένας πιο κοντά στον άλλο. Μέτοχοι στη χαρά τους. Κοινωνοί στον πόνο τους. Παρήγοροι άγγελοι στο κρεβάτι της δοκιμασίας τους. Συμπαραστάτες στην ανάγκη τους. Είναι ανάγκη όχι μόνο στον Ναό, όχι μόνο στην ώρα της κοινής λατρείας, αλλά και έξω από τον Ναό και στις άλλες ώρες να δείξουμε έμπρακτα πως είμεθα μια οικογένεια, τέκνα του Θεού, αδέλφια μεταξύ μας. Η Λειτουργία να συνεχίζεται και μετά τη Λειτουργία…»

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος εξήρε το ήθος, τη φιλοτιμία και τον ιεραποστολικό ζήλο του εις το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου χειροθετηθέντος κληρικού και του ευχήθηκε να παραμένει μέχρι εσχάτων εραστής του Ιερού Ευαγγελίου και του Ιερού Θυσιαστηρίου και αγωνιστής στρατιώτης της Πίστεως και της Πατρίδος.

 

 

 

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Όρθρο και ιερούργησε. Στη συνέχεια προέστη της Δοξολογίας επί τη εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων και της Επιμνημοσύνου δεήσεως στο Ηρώο της πόλεως.

Στις ιερές ακολουθίες προσήλθαν ο Βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και ο Διοικητής της XVI Mεραρχίας Διδυμοτείχου Στρατηγός Αναστάσιος Αλεξιάδης, τον οποίο από καρδιάς συνεχάρη ο Σεβασμιώτατος με την ευκαιρία της Εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων και επεσήμανε  την ευεργετική παρουσία του Ελληνικού Στρατού στην παραμεθόρια αυτή περιοχή, που εμπνέει αισθήματα ασφαλείας στους ακρίτες μας για να επιδοθούν απερίσπαστοι στα έργα της ειρήνης και της προόδου.

Ευχάριστη παρουσία στις εκδηλώσεις ήταν η συντεταγμένη συμμετοχή ομίλου Δοκίμων Αστυφυλάκων οι οποίοι σπουδάζουν στο Τμήμα Διδυμοτείχου, υπό την Διοικήτρια της Σχολής Αστυνόμο Α’ Αναστασία Πουρναρά.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....