Εκδηλώσεις προς τιμήν του καπετάνιου και του πληρώματος του Ιαπωνικού πλοίου «TOKEI MARU», που έσωσαν εκατοντάδες πρόσφυγες στη Σμύρνη τον Σεπτέμβριο του 1922

Η μικρασιατική καταστροφή ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία του έθνους. Οι σφαγές Ελλήνων στη Σμύρνη γίνονταν πολλές φορές σε κοινή θέα. Ήταν οι μέρες που ελάχιστοι είχαν τη δύναμη να κάνουν κάτι για να σωθούν ζωές…

Η καταπληκτική ιστορία θάρρους και ανθρωπισμού του πλοίαρχου και του πληρώματος του ιαπωνικού εμπορικού σκάφους «TOKEI MARU» που το Σεπτέμβριο του 1922 έσωσε εκατοντάδες Έλληνες και Αρμένιους από τη φλεγόμενη Σμύρνη αψηφώντας τις απειλές και τις διαταγές των τουρκικών αρχών, αναβίωσε μέσα από τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργάνωσαν το Σαββατοκύριακο οι προσφυγικοί σύλλογοι στην Καβάλα υπό την αιγίδα του δήμου και με την παρουσία του πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Yasunori Nakayama.

 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα του Σαββάτου με την έπαρση της σημαίας της Ιαπωνίας έμπροσθεν του δημαρχιακού μεγάρου και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της Ιαπωνίας, ενώ ακολουθήσαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από το Σύλλογο Μικρασιατών, τη Θρακική Εστία και τη Λέσχη Ποντίων.

Το βράδυ της ίδιας μέρας η εντυπωσιακή αίθουσα του ιστορικού κτιρίου της Μεγάλης Λέσχης γέμισε ασφυκτικά από κόσμο για την καθόλα ενδιαφέρουσα διάλεξη της καθηγήτριας Nanako Murata – Sawayanagi. Η ιστορικός και αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου Toyo του Τόκιο, διδάκτωρ του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μιλώντας στην ελληνική γλώσσα, παρουσίασε στους παρευρισκόμενους την έρευνα που διεξάγει υπομονετικά εδώ και αρκετά χρόνια στα αρχεία των λιμενικών υπηρεσιών σχεδόν όλου του κόσμου, καθώς και των ασφαλιστικών εταιριών και των εφημερίδων, προκειμένου να τεκμηριώσει την παρουσία αυτού του πλοίου στη φλεγόμενη Σμύρνη και να αφηγηθεί την προσωπική ιστορία του γενναίου καπετάνιου και του πληρώματος, το πλήρες όνομα του οποίου παραμένει ακόμα άγνωστο.

 

Επίσης, ο καταξιωμένος αρθρογράφος της εφημερίδας «The National Herald New York» και ιστορικός ερευνητής Σταύρος Σταυρίδης, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου τα οποία σημάδεψαν την ελληνική ιστορία.

Ο Ιάπωνας πρέσβης στην Ελλάδα Yasunori Nakayama στο χαιρετισμό του έκανε εκτενή αναφορά στη γενναία απόφαση του καπετάνιου του “TOKEI MARU” να μεταφέρει τους Έλληνες και τους Αρμένιους πρόσφυγες από τα παράλια της Σμύρνης στη Μυτιλήνη και τον Πειραιά, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία στον πολιτιστικό και οικονομικό τομέα.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή του μικρού μήκους βραβευμένου animation του Ζαχαρία Σαμολαδά «Tokei Maru” (2017, 20′) όπου παρουσιάζεται η ιστορία του ιαπωνικού σκάφους και της σωτηρίας των Ελλήνων και Αρμενίων προσφύγων από τη φλεγόμενη Σμύρνη.

Οι διήμερες εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του βουλευτή Καβάλας και μέλους της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας – Ιαπωνίας Γιάννη Πασχαλίδη, ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής με τη φύτευση μιας ιαπωνικής κερασιάς και την τοποθέτηση αναθηματικής στήλης μπροστά από το παλιό υδραγωγείο της Καβάλας (Καμάρες). Ακολούθησε επίσκεψη του πρέσβη της Ιαπωνίας και της συζύγου του στο μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

 

Ο Ιάπωνας Πρέσβης στην Ελλάδα, Yasunori Nakayama, έκανε εκτενή αναφορά στη γενναία απόφαση του καπετάνιου του “TOKEI MARU” θα μεταφέρει τους Έλληνες και τους Αρμένιους πρόσφυγες από τα παράλια της Σμύρνης στη Μυτιλήνη και τον Πειραιά, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία στον πολιτιστικό και όχι μόνο τομέα.
 Ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε πως “η ιδέα για την εκδήλωση αυτή αποτέλεσε καρπό της συνάντησής μου με τον Ιάπωνα Πρέσβη κ. Yasunori Nakayama τον περασμένο Νοέμβριο. Η εξιστόρηση των γεγονότων συγκίνησε και τους δυό μας και αποφασίσαμε να συνεργαστούμε από κοινού για μια εκδήλωση μνήμης στη Καβάλα. Βέβαια οφείλω να μοιραστώ ότι το γενικότερο ζήτημα του «TOKEI MARU» ετέθη στον Πρέσβη κατά τη προηγηθείσα επίσκεψή του στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού Καβάλας, κάτι που νομίζω αποδεικνύει τι συμβαίνει όταν συνεργαζόμαστε για ένα κοινό σκοπό”.
—————————-
 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΟΥΡΙΑΔΗ
—————————-
“Είναι φορές που η πράξη ενός ανθρώπου σώζει χιλιάδες ζωές.
Κι έχει πολλαπλάσια αξία η πράξη αυτή, όταν γίνεται από εκείνον που δεν το περιμένεις, που δεν έχει θεσμική υποχρέωση, όταν οι λεγόμενοι αρμόδιοι, οι δήθεν φίλοι και σύμμαχοι πράττουν τα αντίθετα με τις υποχρεώσεις και την ανθρώπινη ηθική.
Ήταν Σεπτέμβρης του 1922, ακριβώς πριν από 100 χρόνια, όταν οι Νεότουρκοι σαν θηρία έπεσαν πάνω στη Σμύρνη, ρίχνοντάς την στις φλόγες και σφάζοντας τον χριστιανικό πληθυσμό.
Κι έπεφταν στη θάλασσα μυριάδες να σωθούν και παρακάλαγαν Αμερικάνους, Άγγλους, Ιταλούς και Γάλλους να τους πάρουν με τα καράβια τους μακριά από τον θάνατο.
Το τί έγινε και την άθλια συμπεριφορά απέναντι στους ικέτες που θαλασσοπνίγονταν το έχει καταγράψει η ιστορία.
Όμως, υπάρχει κι ένα κεφάλαιο, ένα κομματάκι της Ιστορίας, που δεν είναι πολύ γνωστό, αν και θα έπρεπε να είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα.
Απόψε, θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε την ιστορία ηρωισμού που συνέβη στη Σμύρνη τις ώρες που τα θηρία έσφαζαν, έκαιγαν και λεηλατούσαν.
Την ώρα εκείνη, έπλεε ένα ιαπωνικό πλοίο στην περιοχή, ο καπετάνιος του οποίου, αψηφώντας θεούς και δαίμονες, μετέφερε στα απέναντι ελληνικά νησιά εκατοντάδες Έλληνες και Αρμένιους από αυτούς που έπεφταν στη θάλασσα για να γλυτώσουν από τα χατζάρια.
Η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στη χώρα μας, σε συνεργασία με τον βουλευτή Καβάλας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας, Γιάννη Πασχαλίδη, συνδιοργανώνει αυτήν την ιδιαίτερη εκδήλωση για να τιμήσουμε την ηρωική πράξη του καπετάνιου και του πληρώματος του πλοίου «Tokei Maru» (Τοκέι Μάρου).
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου μας και με τη συμμετοχή του Συλλόγου Μικρασιατών, της Θρακικής Εστίας και της Λέσχης Ποντίων.
Ως δήμαρχος μιας περιοχής που δέχθηκε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ευχαριστώ τόσο τον βουλευτή και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιαπωνίας κ. Γιάννη Πασχαλίδη, όσο και τους παράγοντες της ιαπωνικής Πρεσβείας για την ευκαιρία που μας δίνουν να τιμήσουμε τον υπέροχο αλτρουισμό του καπετάνιου Λου, ο οποίος, την ώρα που άλλοι πετούσαν στη θάλασσα τους απελπισμένους, ο Ιάπωνας καπετάνιος πέταξε τα εμπορεύματα από το πλοίο και έσωσε εκατοντάδες ψυχές.
Ευχαριστώ, επίσης, την αντιπρόεδρο του Πανεπιστημίου Toyo (Τόγιο) στο Τόκιο, Δρ. Nanako Murata-Sawayanagi, (Νανάκο Μουράτα),
τον αρθρογράφο κ. Σταύρο Σταυρίδη,
τον σκηνοθέτη Ζάχο Σαμολαδά
και τους τρεις προσφυγικούς πολιτιστικούς συλλόγους της Καβάλας για όσα θα μας πουν και θα μας δείξουν.
Θεωρώ ότι, μεταξύ των δεκάδων εκδηλώσεων συλλογικής μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, η αποψινή εκδήλωση έχει ιδιαίτερα υψηλή θέση”.
—————————-
Οι Πρόεδροι του Συλλόγου Μικρασιατών Νομού Καβάλας, Σοφία Τσίγκου, της Θρακικής Εστίας Νομού Καβάλας, Νίκος Τσουμπάκης και της Λέσχης Ποντίων, Μιχάλης Τσουλφίδης, ευχαρίστησαν τους διοργανωτές των εκδηλώσεων και ευχήθηκαν να συνεχιστεί η προσπάθεια ανάδειξης και προβολής όλων των στοιχείων που αφορούν τη μικρασιατική καταστροφή.
—————————-
 Ο Ιάπωνας Πρέσβης στην Ελλάδα, Yasunori Nakayama, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καβάλας το βράδυ του Σαββάτου και την επόμενη μέρα ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....