Ο εορτασμός της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Καλλινίκου και των Ελευθερίων της Νάξου

Με κατάνυξη και λαμπρότητα εορτάσθηκε η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του εν Αγίοις Πατρός ημών Καλλινίκου Μητροπολίτου Εδέσσης, (ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας) καθώς και η 78η επέτειος απελευθερώσεως της νήσου Νάξου.

Το πρωί του Σαββάτου 15-10-2022 τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου  κ. Καλλινίκου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε ο ιερός Κλήρος της νήσου Νάξου και ορισμένοι Κληρικοί από την Πάρο και άλλες περιοχές. Επίσης συμμετείχαν οι Βουλευτές Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης και κ. Φίλιππος Φόρτωμας, ο Δήμαρχος Νάξου κ. Δημήτρης Λιανός, η Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων κ. Ευδοκία Κατσάνη, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως του Δήμου κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Νάξου κ. Ελευθέριος Αγγελίδης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου κ. Μαρία Μάρκου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φώτης Μαυρομμάτης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος κ. Μάκης Μαυρογιάννης,  Αντιδήμαρχοι, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, Εκπρόσωποι του Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και των Σωμάτων Ασφαλείας και πολλοί πιστοί, οι οποίοι προσήλθαν για να τιμήσουν τον Άγιο και να ευχηθούν στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη μας. Κατά την διάρκεια του «Κοινωνικού» τον θείο λόγο κήρυξε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φανερωμένης και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Χρυσόστομος Σταυράκης. Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, κατά την οποία  τελετάρχησε ο Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως  Αρχιμ. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε με λόγους εγκάρδιους τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο  και όλους τους συμμετέχοντες. Ακολούθως, τελέσθηκε η Επίσημη Δοξολογία επί τη Απελευθερώσει της νήσου από τον Γερμανικό ζυγό, εκδοθέντος προ ημερών Προεδρικού Διατάγματος, που ορίζει την 15η Οκτωβρίου «Ημέρα Απελευθέρωσης της Νάξου». Τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο εν αποστρατεία Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας κ. Γεώργιος Μπάκαλος. Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας και οι λοιποί μετέβησαν στο Ηρώον της πόλεως όπου τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων κατά την «Μάχη της Νάξου». Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού (όπου ήδη παρετίθετο λιτή δεξίωση) και εκεί δέχθηκε τις ευχές των παρισταμένων Κληρικών και λαϊκών.

 

 

Εις Πρεσβύτερον Χειροτονία στη Νάξο

 

P1230782

Στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου ιερούργησε την Κυριακή του Σπορέως 16-10-2022 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης  κ. Καλλίνικος, συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεράμων κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος και χοροστάτησε στον Όρθρο.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προέβη στην εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Διακόνου Ευσταθίου Βασιλάκη. Ο χειροτονηθείς Πρεσβύτερος βαθύτατα συγκινημένος ευχαρίστησε όλους όσοι τον στήριξαν στην μέχρι τώρα πορεία του. Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος εξήρε το μεγαλείο της Ιερωσύνης κυρίως μέσα από κείμενα του Ιερού Χρυσοστόμου και του Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως, τον οποίο και ευλαβείται ιδιαιτέρως ο π. Ευστάθιος. Επίσης τον ευχαρίστησε για την μέχρι τώρα διακονία του, την οποία   προσέφερε με ενθουσιασμό, αγάπη, σεβασμό και υπακοή στον Επίσκοπό του και τους Ιερείς του Ιερού Ναού του Αγίου Νικοδήμου (όπου κυρίως υπηρέτησε) και αυταπάρνηση σε ό,τι κατά την διάρκεια των δυόμιση και πλέον ετών του ανέθεσε η Εκκλησία. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος διένειμε το Αντίδωρο, ο νεοχειροτονηθείς την ειδικώς τυπωθείσα αναμνηστική Εικόνα του Σπορέως και τα γλυκίσματα οι συγγενείς του στο πολυπληθές εκκλησίασμα που είχε κατακλείσει τον Ιερό Ναό και τον περίβολό του. Στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού παρετέθη εν συνεχεία πλούσιο πρόγευμα.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....