Α’ Χαιρετισμοί

Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου, γνωστοί και ωs ο Ακάθιστος Ύμνος, είναι ο αγαπημένος ύμνος της Ορθοδοξίας, αφού υμνεί την Παναγία μας, την προστάτιδα μας, τη μητέρα του Ιησού Χριστού και μία από τις σημαντικότερες αλλά και πιο αγαπητές φιγούρες της Πίστης μας. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι τον ακάθιστο ύμνο τον μαθαίνουμε έστω και λίγο από τα χρόνια του Δημοτικού και ότι ίσως να είναι ο μόνος ύμνος που όλοι οι ορθόδοξοι ή τουλάχιστον οι Έλληνες μπορούν να απαγγείλουν απ’έξω, έστω και μερικώς.

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο Ύμνος ακούστηκε πρώτη φορά το 626  στην Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα, ενώ ο Αυτοκράτορας και το μεγαλύτερο μέρος του Βυζαντινού στρατού βρισκόταν σε εκστρατεία κατά των Περσών, η Πόλη δέχτηκε την αιφνιδιαστική επίθεση των Αβάρων και ήταν πολύ ευάλωτη καθώς είχε πολύ λίγους στρατιώτες να την υπερασπίζονται.

Τη νύχτα της 7ης Αυγούστου κι ενώ οι Άβαροι ετοιμάζονταν για την τελική τους επίθεση, ο Πατριάρχης Σέργιος έκανε τον γύρο των τειχών της Πόλης κρατώντας ψηλά μία εικόνα της Παναγίας και καλώντας τον λαό να πολεμήσει με όλο του το θάρρος. Τα ξημερώματα της 8ης Αυγούστου ξέσπασε εντελώς ξαφνικά ένας πανίσχυρος ανεμοστρόβιλος ο οποίος κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς τον στόλο των Αβάρων που πολιορκούσε την Πόλη με αποτέλεσμα αυτοί να υποχωρήσουν αμέσως.

Οι κάτοικοι της Πόλης θεώρησαν πως η νίκη τους έγινε χάρη στη βοήθεια της Παναγίας η οποία έστειλε τον ανεμοστρόβιλο και για να την τιμήσουν, έψαλλαν όλη τη νύχτα όρθιοι στα τείχη της Πόλης τους Χαιρετισμούς της, γι’ αυτό και ο ύμνος αυτός είναι γνωστός και ως Ακάθιστος Ύμνος.Oι χαιρετισμοί διαβάζονται τις 5 Παρασκευές της Σαρακοστής. Οι Χαιρετισμοί χωρίζονται σε στάσεις. Οι τέσσερις πρώτες στάσεις διαβάζονται ένας κάθε Παρασκευή της Σαρακοστής και η κορύφωση γίνεται τη τελευταία Παρασκευή όπου ψέλνεται ο Ακάθιστος Ύμνος.Σύμφωνα με τους Πατέρες της εκκλησίας μας αλλά και μοναχούς, οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου μπορούν να απαγγέλλονται και καθημερινά κατ’ ιδίαν για να έχει κάποιος την προστασία και τη χάρη της Παναγίας στη ζωή του. Με άλλα λόγια, μπορείτε να τους διαβάζετε και κάθε μέρα στο σπίτι σας, σαν προσευχή.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....