Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός (της Συγχωρήσεως) εις τον Ι.Μ.Ν.Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως και περισυλλογής τελέσθηκε το εσπέρας της Κυριακής της Τυροφάγου, 06 Μαρτίου ε.έ., εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής – Λαγκαδά, ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής ή Εσπερινός της  Συγχωρήσεως όπως επικράτησε να λέγεται στην Ορθόδοξη λειτουργική παράδοση, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος με την συμμετοχή  συμπροσευχόμενων των Κληρικών της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.
Προ της Απολύσεως και όπως ορίζει η τάξη της Αγίας μας Εκκλησίας, ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την συγχωρητικήν ευχήν και εν συνεχεία σύσσωμος Κλήρος και Πιστοί αντήλλαξαν κατά το έθος τον αδελφικό ασπασμό της αγάπης και της συγχωρήσεως, αιτούμενοι και παρέχοντες συχώρεση, ευχόμενοι καλή δύναμη στον πνευματικό αγώνα της περιόδου αυτής.
Στην Α΄ Εσπερινή του ομιλία ο Μητροπολίτης Λαγκαδά ανέπτυξε υποστηρικτικές σκέψεις για τον πνευματικό αγώνα της σημαντικής περιόδου και της σημασίας της σωστής προετοιμασίας, που πρέπει να έχουμε, ώστε στο τέλος απαλλαγμένοι από το βάρος των αμαρτιών να αξιωθούμε να βιώσουμε την λαμπροφόρο και Αγία Ανάσταση του Κυρίου μας.
Παράλληλα αναφέρθηκε μέσα από τον Παραινετικό Λόγο «εις την είσοδον της Αγίας Τεσσαρακοστής» του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, στην μεγάλη σημασία της Μετάνοιας και συγχωρητικότητας, ενώ τόνισε την σπουδαιότητα της Νηστείας και την δύναμη της φιλανθρωπίας, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ενός νέου ξεκινήματος προς μια πορεία που ως κατάληξη θα έχει την Αλήθεια και την βίωση του Μυστηρίου της Καινής Κτίσεως.
Τέλος προέτρεψε όλους τους παρισταμένους να εντείνουν τις προσευχές τους και τις παρακλήσεις τους προς τον Κύριο, για άμεση κατάπαυση του πολέμου στην Ουκρανία και της επικρατήσεως της Ειρήνης, εκφράζοντας παράλληλα την θλίψη του για τις συγκρούσεις δύο Ορθοδόξων λαών.
Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό πατήστε εδώ: Εσπερινός της Συγχωρήσεως

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....