Αχαΐα: Η εορτή του Οσίου Ιωακείμ του Νέου Ασκητού στον τόπο που ασκήτευσε

Με λαμπρότητα εορτάστηκε στην Αχαΐα η εορτή του Οσίου και Θεοφόρου Ιωακείμ του Νέου Ασκητού, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής των Νοτενών.

Ο Όσιος Ιωακείμ έζησε τον 17ον αιώνα και καταγόταν από το χωριό Σκιαδά Αχαΐας. Το βαπτιστικό του όνομα ήτο Ιωάννης. Εγκατέλειψε τα εγκόσμια και ασκήτευσε κατ’ αρχάς, ίσως, στην Μονή Δίβρης, αλλά κυρίως στην Μονή των Νοτενών, όπου έλαμψε ως φάρος πνευματικός, τιμώμενος ιδιαιτέρως υπό πάντων, ιδιαιτέρως από τον Αρχιερέα των Πατρών Παρθένιο, ο οποίος εξομολογείτο στον Όσιο Ιωακείμ και τον εκήδευσε, ότε προς Κύριον μετέστη.

Μάλιστα, μετά τριετίαν από την κοίμηση του Οσίου, ο ως είρηται Αρχιερεύς έκανε την ανακομιδή των Λειψάνων του, κατόπιν θαυματουργικής επεμβάσεως του ιδίου του Οσίου Ιωακείμ, ο οποίος με ενύπνιον στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ειδοποίησε δι’ αυτού, του Πατριάρχου δηλαδή, τον Πατρών Παρθένιον να πραγματοποιήσει την Ανακομιδή. Και τούτο, για να φανεί και να καταδειχθεί ο σύνδεσμος ο πνευματικός μεταξύ του Πατριάρχου και του Αρχιερέως των Πατρών. Αλήθεια, οποίον εκκλησιαστικό φρόνημα είχε ο Άγιος!

Το Λείψανό του ευρέθη άφθαρτο, αλλά κρίμασιν οις οίδεν ο Θεός, μετά τα Ορλωφικά (1770) διελύθη. Σήμερα τμήματα του Ιερού Λειψάνου του Οσίου υπάρχουν στο Μοναστήρι του, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, των Νοτενών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, προκειμένου να τιμήσει εξαιρέτως τον Άγιο Ιωακείμ, θεμελίωσε Ιερό Ναό στην Πάτρα και ήδη περατώθηκε η ανέγερσή του, προς τιμήν του Οσίου Ιωακείμ και μάλιστα ιδρύθηκε νέα ενορία της οποίας κέντρο είναι ο ως άνω Ιερός Ναός.

Την παραμονή της εορτής του Αγίου, την Κυριακή, 2 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος τέλεσε τα Θυρανοίξια του ως άνω ωραιοτάτου Ναού και προέστη της Ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού, εν πληθούση εκκλησία και ομίλησε δεόντως, επαινώντας Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Νικόπουλο και τους συνεργάτες του, αλλά και όλους τους ενορίτες, οι οποίοι εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για την ανέγερση του Ιερού Ναού.

Ανήμερα, ανήλθε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σκιαδά και εκεί, στο Σπήλαιο – Ασκητήριο του Οσίου Ιωακείμ, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, εν πληθούση εκκλησία, παρουσία του Δημάρχου Ερυμάνθου κ. Θεοδώρου Μπαρή, του Προέδρου της Κοινότητος Σκιαδά και εκπροσώπων άλλων Αρχών, κήρυξε τον θείο λόγο και προέστη της Ιεράς Λιτανείας. Στο Μοναστήρι διακονεί με ιερό ζήλο και αυταπάρνηση, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξανδρος Παναγόπουλος, τον οποίο ιδιατέρως ευχαρίστησε και επαίνεσε ο Σεβασμιώτατος για την πνευματική και γενικότερη εργασία του.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος την παραμονή της εορτής τέλεσε τον πανηγυρικό Εσπερινό στο Ασκητήριο του Οσίου Ιωακείμ στη Μόνη Νοτενών και ανήμερα τέλεσε την πρώτη Θεία Λειτουργία στον νέο Ιερό Ναό του Οσίου Ιωακείμ, στην Πάτρα, Πάτρα, και μίλησε επικαίρως εν πληθούση εκκλησία, σε αμφότερες τις Ιερές Ακολουθίες.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....