Αδελφοί που έφυγαν από κοντά μας τη χρονιά που περασε

Το 2020 μας άφησε παίρνοντας τις τελευταίες ώρες του μαζί του έναν από τους πιο αξιοσέβαστους Αρχιερείς μας τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ. Περί του ήθους, της διακονίας και του έργου του μακαριστού όλοι μιλούν ακόμη και σήμερα και θα το κάνουν πάντα.

Όμως και το 2021 ο καλός Θεός κάλεσε κοντά εις  τας αιωνίους μονάς πολλούς ανθρώπους -στρατιώτες του Ευαγγελίου στη γη.

Εκεί στα τέλη Ιανουαρίου ο Θεός μας κάλεσε στο «Ιερό Θυσιαστήριο του Ουρανού» να λειτουργεί ο αρχιμανδρίτης – ιερομόναχος της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου π. Χριστοφόρος .

Η εκδημία του ιδιαίτερα γνωστού και αγαπητού, στην επαρχία Ελασσόνας, στο νομό Κοζάνης και όχι μόνο 52χρονου κληρικού προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση και θλίψη στην τοπική κοινωνία και στους κόλπους της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος.Ολοι μιλούν ακόμη και σήμερα για έναν  δραστήριο, αθόρυβο, πράο και χαρισματικό αρχιμανδρίτη.

Και η  Ιεραποστολή όμως  έχασε έναν άνθρωπο που αγαπούσε . Αφιερωμένος στο εργο του Θεού. Εκοιμήθη σε ηλικία 72 ετών ο Μητροπολίτης Κινσάσας Νικηφόρος τον Ιούλιο .Ετάφη στην αγαπημένη του Μικρά Αγία Άννα του Αγίο Όρους. Στη Αφρική θα τον μνημονεύουν πάντα . Ήταν ο πατερας τους όπως λένε κάθε μέρα στις προσευχές τους.

Ήταν Σάββατο 14 Αυγούστου, μια ημέρα πριν τη γιορτή της Παναγιάς μας όταν  ο μητροπολίτης Περιστερίου Κλήμης, εκοιμήθη σε ηλικία μόλις 66 ετών.

Έδινε μάχη με την επάρατη νόσο. Τον περασμένο μήνα, μάλιστα, η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί. Ο καλός Θεός τον κάλεσε και αυτόν κοντά του.

Θλίψη σκόρπισε ο θάνατος του 46χρονου Αρχιμανδρίτη Θεολόγου. Ο Αρχιμανδρίτης του Ιερού Ναού Παναγίας των Χαλκέων Θεσσαλονίκης εκοιμήθη τον Νοέμβριο.

Δεκέμβριος και φεύγει από τη ζωή αυτή σκορπίζοντας θλίψη στα πνευματικά παιδιά του ο μακαριστός Διονύσιος Σκαρκαλάς. Τίμησε το ράσο του θυσιαστικά στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Συκεών .

Φέτος όμως, στο τελείωμα της χρονιάς  είχαμε και την εκδημία του μακαριστού μητροπολίτη Γόρτυνος κυρού Ιερεμία .Ήταν ιδιαιτέρως αγαπητός και άφησε πίσω του ένα σπουδαίο έργο.

Έφυγαν από κοντά μας άνθρωποι που διακόνησαν την εκκλησία και από άλλα πόστα όπως ο προσωπικός φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, Νίκος Μαγγίνας.
Η είδηση προκάλεσε θλίψη στο Πατριαρχείο και όχι μόνο μιας και το όνομά του είχε συνδεθεί όσο λίγων με το κέντρο της Ορθοδοξίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μάλιστα, είχε τιμήσει το 2012 τον Νίκο Μαγγίνα για την προσφορά του στην ελληνική ομογένεια, απονέμοντάς του τον Σταυρό του Απόστολου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

Κάποιοι που γιόρταζαν μαζί μας πέρυσι  τις ημέρες του Αγίου Δωδεκαημέρου δεν είναι πια κοντά μας . Έχουμε όμως ακόμη έντονη την αίσθηση της παρουσίας τους , νωπή και ζωντανή την εικόνα τους, τη ζεστασιά τη φωνή τους  και φυσικά τα όσα μας άφησαν παρακαταθήκη.  Το δάκρυ πολλές φορές όμως αναδεικνύεται σε ουράνιο τόξο χάρη στην αγάπη του Θεού μας που τους έχει ήδη στην αγκαλιά του.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....