Αγιασμός για την νέα ιεραποστολική περίοδο στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

Τον Αγιασμό έναρξης για την νέα ιεραποστολική χρονιά στο Ωδείο της τοπικής μας Εκκλησίας τέλεσε την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την μεγάλη του χαρά γιατί «αυτή η προσπάθεια ημέρα τη ημέρα επαυξάνεται, δραστηριοποιείται, καταξιώνεται και ενδυναμώνεται», όπως χαρακτηριστικά είπε, αναφερόμενος στις εκδηλώσεις του Ωδείου σε όλα τα επίπεδα της λατρευτικής, αλλά και της Ιεραποστολικής προσπάθειας της Μητροπόλεώς μας.

Τονίζοντας πως «το έργο αυτό αποτελεί την εκπλήρωση ενός οράματος», υπογράμμισε πως υπάρχει μία μεγάλη πνευματική συγγένεια με τον κόσμο της μουσικής και τον κόσμο του πνεύματος. «Το συναίσθημα του ανθρώπου εκφράζεται και γίνεται ήχος και γίνεται χρώματα του ήχου και γίνεται τέχνη και όλη αυτή η καταπληκτική μουσουργία, μας παραπέμπει σε άλλους κόσμους και όχι στον κόσμο τον εφήμερο και πρόσκαιρο, αλλά σε μία εναρμόνια σύνθεση με τον Δημιουργό της ζωής», είπε ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας πως «η τέχνη της μουσικής είναι εκπληκτική απόδειξη ότι ο άνθρωπος είναι θείας φύσεως κοινωνός και έχει μία αιώνια προοπτική».

Σε άλλο σημείο του σύντομου χαιρετισμού του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε: «Το Ωδείο είναι και αυτό εντεταγμένο στα Ιεραποστολικά έργα της Εκκλησίας που έμμεσα προσφέρουν στον άνθρωπο πνευματικότητα, δυναμισμό, υπέρβαση και του χαρίζουν μια ομορφιά». «Ξεκίνησε με σιγανά βήματα. Τώρα τα βήματα γίνονται πιο έντονα, πιο δυναμικά». «Το βασικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι να δώσει στα παιδιά, στους νέους ανθρώπους, αλλά και στους μεγαλύτερους, την συνείδηση και την αίσθηση της πνευματικής διαστάσεως του ανθρώπου». «Η μουσική και η τέχνη γενικότερα, είναι ένας πολύ ωραίο δρόμος που μπορεί να φτάσει μέχρι και το Θεό».

Ο Σεβασμιώτατος ολοκληρώνοντας επεσήμανε πως η πόλη του Πειραιά «χαρακτηρίζεται για την πνευματικότητά της, για την αγάπη της στην τέχνη και στην γενικότερη παιδεία», ενώ αναφέροντας εμβληματικούς χώρους «όπως το Δημοτικό Θέατρο, το Βεάκειο Θέατρο και άλλους χώρους πνευματικού έργου», πρόσθεσε πως «και εμείς με τη σειρά μας συμβάλουμε με το δικό μας λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια πνευματικής ανατάξεως του κόσμου μας».

Ευχαρίστησε θερμά τον παριστάμενο μεγάλο μουσικοσυνθέτη Θανάση Πολυκανδριώτη, ο οποίος είναι επίτιμος καθηγητής του Ωδείου μας, υπογραμμίζοντας πως «με την παρουσία του και την τέχνη του έχει δοξάσει την Ελλάδα και τον πολιτισμό μας διαχρονικά». Ευχαρίστησε, επίσης, το πρόεδρο και τα μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Πειραιώς όπου στεγάζεται το Ωδείο, τους Διευθυντές και τους Καθηγητές καθώς και τους γονείς, τους μαθητές και όλους όσοι εμπιστεύονται την μητέρα Εκκλησία και διακονούν αυτή την προσπάθεια.

Τέλος, ευχαριστώντας τον Γενικό Διευθυντή κ.Νικόλαο Αμοργιανό και την Διευθύντρια Σπουδών κα Ευδοκία Σιδέρη, ευχήθηκε «καλή και δημιουργική χρονιά σε όλους».

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος επέδωσε τιμητικό έπαινο σε δύο σπουδαστές οι οποίοι προετοιμάστηκαν από το Ωδείο μας, προκειμένου να εισαχθούν στο τμήμα μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

φωτογραφιες

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....