Άνοιξε τις πύλες του το «Αθηναϊκό Μουσείο»

Πίνακες ζωγράφων εγνωσμένης αξίας, έπιπλα μίας άλλης εποχής, έγγραφα, χάρτες και προσωπικά αντικείμενα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος της έκθεσης του «Αθηναϊκού Μουσείου», ενός χώρου πολιτισμού αφιερωμένου στην πόλη της Αθήνας και στους Αθηναίους.

Μπορεί να άργησε 85 ολόκληρα χρόνια να ανοίξει τις πύλες του, αλλά πλέον αποτελεί μία πραγματικότητα. «Μικρό σε μέγεθος αλλά τεράστιο σε αξία και κειμήλια», όπως τόνισε ο δημοσιογράφος και ιστορικός Νεκτάριος Σκιαθάς, με το μουσείο να φιλοδοξεί να αποτελέσει μία «κιβωτό» κειμηλίων Αθηναίων που άφησαν τη δική τους σφραγίδα στην πόλη.

Έδρα του «Αθηναϊκού Μουσείου» είναι η περιοχή της Πλάκας και συγκεκριμένα ένα ιστορικό κτίριο το οποίο αποτελούσε την κατοικία του γνωστού Φιλικού και Δημάρχου Αθηναίων Νικολάου Ζαχαρίτσα.

Πίσω από το εν λόγω εγχείρημα βρίσκεται ο δραστήριος και ιστορικός «Σύλλογος των Αθηναίων», στο καταστατικό του οποίου υπήρχε η ίδρυση μουσείου.

Δεκάδες δωρητές τίμησαν τις αθηναϊκές τους ρίζες

Το «Αθηναϊκό Μουσείο» έγινε πραγματικότητα χάρη σε δωρεές Αθηναίων που θέλησαν μ’ αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν τις ρίζες τους. Σημαντική στιγμή κατά τη διάρκεια των επίσημων εγκαινίων που τελέσθηκαν από τον Δήμαρχο της πόλης, κ. Κώστα Μπακογιάννη, αποτέλεσε το ηχογραφημένο μήνυμα του παλαιότερου μέλους του Συλλόγου των Αθηναίων, του 99χρονου φυσικού Κωνσταντίνου Πετρίδη, ο οποίος δώρισε το σύνολο των κινητών κειμηλίων που είχε στην κατοχή του ως απόγονος των Σκουζέ.

Άλλα σημαντικά εκθέματα προήλθαν από τη διαθήκη Λίζας Σκουζέ, τη Λένα Πατρονικόλα Γεωργαντή και τις οικογένειες Σουγιουτζόγλου, Γέροντα, Καλλιφρονά, Αδώνιδος Κύρου, Σκιαδά, Σερπιέρη κ.ά.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....