Απονομή Πτυχίων και Διπλωμάτων Βυζαντινής Μουσικής στον Αγιασμό των τμημάτων της Σητείας

Με τον καθιερωμένο Αγιασμό ξεκινούν τα μαθήματα στις Σχολές Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» και Αγιογραφίας-Ψηφιδωτού της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και στην πόλη της Σητείας.

Τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος το απόγευμα της Κυριακής 9 Οκτωβρίου 2022 στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Σητείας. Αμέσως μετά το πέρας της ακολουθίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον αναγωγικό ρόλο των εκκλησιαστικών τεχνών και στη σημασία τους στην προσέγγιση και την κοινωνία του Δημιουργού Θεού αλλά και στην εσωτερική καλλιέργεια του ανθρώπου. Ο Σεβ/τος αναφέρθηκε στην ανάγκη στελέχωσης των ιερών αναλογίων για την συνεπικούρηση του έργου της επιτέλεσης των ιερών Ακολουθιών και ιδιαιτέρως του κατ’ εξοχήν Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, και ευχήθηκε σε διδάσκοντες και διδασκομένους καλή και ευλογημένη διδακτική χρονιά, με τη χάρη και τον φωτισμό του Θεού, και τις πρεσβείες του προστάτου της Σχολής Βυζ. Μουσικής Αγίου Ανδρέου του Ιεροσολυμίτου.

Επίσης, συνεχάρη και ευχαρίστησε για το έργο του τον Αιδεσιμολογιώτατο και Μουσικολογιώτατο Πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη, και του ευχήθηκε να απολαύσει την νέα περίοδο της ζωής του, καθώς ως συνταξιούχος πλέον Καθηγητής Θεολόγος έχει τη δυνατότητα με περισσό ζήλο και αφοσίωση να επιδοθεί απρόσκοπτα σταν ιερατικά του καθήοντα και στη διδασκαλία της Βυζαντινής Μουσικής. Ακόμα ευχαρίστησε τους συνεργάτες του Αλέξανδρο Αλεξάκη, Αναστάσιο Παπίδη και Ελένη Σαπντιμπαντάκη και τον υπεύθυνο της Σχολής Αγιογραφίας κ. Νικόλαο Λελεκάκη και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στο έργο της μεταλαμπάδευσης των εκκλησιαστικών αυτών τεχνών της Ψαλτικής, της Αγιογραφίας και του Ψηφιδωτού.

Στη συνέχεια ο Έφορος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στην πόλη της Σητείας και ιερατικώς Προϊστάμενος του ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. Νικόλαος Αλεξάκης αντιφώνησε κατάλληλα τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, τον οποίο ευχαρίστησε εγκάρδια για την τέλεση του Αγιασμού, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντική είναι η παρουσία και η ευλογία του Επισκόπου ως σημείου αναφοράς και ενότητας της τοπικής Εκκλησίας. Επίσης μίλησε για τη μεταμορφωτική δύναμη και το θεραπευτικό ρόλο της εκκλησιαστικής μουσικής και γενικότερα των λειτουργικών τεχνών που καλλιεργούν την αγιοπνευματική ενότητα και εμπειρία.

Επίσης,  ο Αγιογράφος κ. Νικόλαος Λελεκάκης ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο και τους Εφημερίους του ναού για τη στήριξη της λειτουργίας της Σχολής και εκ μέρους και της συνεργάτιδάς του στο Εργαστήριο Ψηφιδωτού κ. Ισμήνης Γαλανοπούλου, ευχήθηκε καλή και δημιουργική σχολική χρονιά.

Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος απένειμε τίτλους σπουδών σε οκτώ (8) σπουδαστές και σπουδάστριες της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» που συμμετείχαν στις Απολυτήριες εξετάσεις του περασμένου Ιουνίου, οι οποίες διεξήχθησαν υπό την ευθύνη της πενταμελούς Επιτροπής που ενέκρινε το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ειδικότερα, o Σεβασμιώτατος απένειμε Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής και με βαθμό «Άριστα» στους Κωνσταντίνο Καμενάκη και Φιλοθέη Αλεξάκη και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής και με βαθμό Άριστα στην Άννα Αλεξάκη (παμψηφεί και διάκριση), Σοφία Γιακουμάκη, Ελένη Καλαμπάκα, Νεκταρία Κωστάκη, Ιωάννη Ρασούλη και Ειρήνη Σγουράκη.

Στην ακολουθία του Αγιασμού έλαβαν μέρος οι Εφημέριοι του ναού Πρωτ. Νικόλαος Αλεξάκης και Οικονόμος π. Νικόλαος Ροδουσάκης και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, και πρέστησαν ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης, Εφημέριος του Ι. Ναού Ευαγγελισμού Θεοτόκου Σητείας και Αρχιερατικός Επίτροπος Γ΄ Αρχιερ. Περιφέρειας, οι διδάσκοντες και οι σπουδαστές των δύο Σχολών στην πόλη της Σητείας, στους οποίους προσφέρθηκε κέρασμα κατά την έξοδό τους από τον ιερό ναό.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....