Αρχιερατικές Αγρυπνίες στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ εχθές  Κυριακή 23 Οκτωβρίου το πρωί τέλεσε την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αγίου Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

Το βράδυ τέλεσε Ιερά Αγρυπνία στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου και την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, ευγενώς προσκληθείς, θα παραβρίσκεται στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης όπου και θα συμμετάσχει στον λαμπρό πανηγυρισμό της Ιεράς Μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλήτου, Πολιούχου και κραταιού Προστάτου της Αγιοτόκου και ιστορικής πόλεως της Θεσσαλονίκης.

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ

 

Κατόπιν σεπτής αδείας και ευλογίας του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονικής κ.κ. Ανθίμου, το βράδυ της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου ε.έ., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνας, προεξήρχε της Ιεράς Αγρυπνίας, η οποία ετέλεσθη εις τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου της πόλεως των Θεσσαλονικέων.
Τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν κατά τη διάρκεια των κατανυκτικών Ακολουθιών πολλοί Ιερείς και Διάκονοι, ενώ το Αναλόγιο του Ναού λάμπρυναν με την παρουσία τους Χορός Ιεροψαλτών εκ της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους, αποδίδοντας θαυμάσια τους προβλεπόμενους ύμνους και τα τροπάρια, τους οποίους άκουγε με κατάνυξη το πλήθος πιστών που προσήλθε για να προσκυνήσει την πανσεβάσμια και περισπούδαστη ιερή εικόνα της Παναγίας Γεροντίσσης εκ της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους  και τα Σεπτά Λείψανα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου και της Αγίας Ανυσίας.
Στη σύντομη ομιλία του, προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην μορφή του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της Θεσσαλονίκης, στο Μαρτύριο του  επισημαίνοντας την τόλμη που επέδειξε καθώς επίσης και το παράδειγμα του, ως κατηχητή προτρέποντας όλους να το ακολουθήσουν έχοντας Χριστομίμητο βίο και τον Θεό μέσα στην καρδιά τους.
Καταλήγοντας κατάθεσε μερικές από τις προσωπικές του μαρτυρίες και βιώματα που βίωσε κατά την 20ετή και πλέον διακονία του ως Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων Αθηνών, ενώ εξέφρασε εκ μέσης καρδίας λόγους ευχαριστίας προς τον οικείο Ποιμενάρχη για την ευλογία που του παρείχε, ώστε να προστεί της σημερινής Ιεράς Αγρυπνίας καθώς επίσης και τον Προϊστάμενο του Ναού, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνό Πέτικα, για τη φιλοξενία και την πρόσκληση που του απηύθυνε.
Ο ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΡΟΥΣ 
Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, βράδυ, στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Θεσσαλονίκης Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του ΜυροβλύτουτελέστηκεΑρχιερατική Αγρυπνία, στο πλαίσιο του Προγράμματος των εορταστικών εκδηλώσεων για την πανήγυρη του Ιερού Ναού.
Στην Ιερά Αγρυπνία, κατόπιν ευλογίας του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνοςκ. Γεώργιος, τον οποίο πλαισίωσαν ιερείς και διάκονοι από τη Θεσσαλονίκη και την Κατερίνη.
Κατά την Αγρυπνία έψαλαν πολυμελείς νεανικοί χοροί, μέλη του Συλλόγου «Φιλαθωνίτες», απόφοιτοι της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, φοιτητές διάφορων πανεπιστημιακών σχολών και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους.υπό τη διεύθυνση του Μουσικοδιδασκάλου Δημητρίου Μανούση.
Κατά τον Όρθρο και τη Θ. Λειτουργία διακόνησαν Ιερόπαιδες, μέλη του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και άλλοι νέοι.
Συμμετείχαν πολλά μέλη και τα στελέχη του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, είτε όσοι σπουδάζουν ή εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, είτε όσοι μετέβησαν από την Κατερίνη στον Ιερό Ναό του Πολιούχου ειδικά για τον σκοπό αυτό. Επίσης συμμετείχαν οικότροφοι διάφορων Φοιτητικών Οικοτροφίων της Θεσσαλονίκης.
Τον θ. λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρ. Μιχαήλ Κόνιας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ομολογιακό πνεύμα του Αγίου Δημητρίου και στην αγνότητα του βίου του. Τόνισε ότι και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά της ζωής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης είναι απαραίτητα για την πορεία κάθε νέου μέσα στον στίβο της ζωής.
Πριν την απόλυση της Αγρυπνίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Παναγιώτατο Ποιμενάρχη κ. Άνθιμο για την πατρική του ευλογία. Επίσης, ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους, επικαλέστηκε τη Χάρη του Θεού διά πρεσβειών της Κυρίας Θεοτόκου της Γεροντίσσης και του Αγίου Δημητρίου και έδωσε τις ευχές του για την επερχόμενη πανήγυρη του Ιερού Ναού.
Τη λειτουργική τάξη επιμελήθηκε ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Πολιούχου, Αρχιμ. Δαμασκηνός Πέτικας, συμπαραστατούμενος από τους εφημερίους Πρωτοπρ. Γεώργιο Θεοδωρή και Πρωτοπρ. Νικόλαο Χαμαμτζόγλου.
Η λατρευτική αυτή σύναξη εντάχθηκε ασφαλώς στις προεόρτιες εκδηλώσεις προς τιμή του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου. Επιπλέον, αποτέλεσε, για όλο το εκκλησίασμα και ιδιαίτερα τους νέους που διακόνησαν ή εκκλησιάστηκαν, μια ακόμη ευλογημένη ευκαιρία μετοχής στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και στην προσευχή ενώπιον του ιερού λειψάνου του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....