Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και χειροθεσία Πνευματικού και Οικονόμου στην Ενορία Σκοπής Σητείας

Την Κυριακή Γ΄ Ματθαίου, 25 Ιουνίου 2023, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Γεωργίου Σκοπής Σητείας, όπου στο τέλος τέλεσε τα ιερά μνημόσυνα των μακαριστών Μιχαήλ Ψαράκη (ετήσιο) και Μιχαήλ Ριτσάκη (διετές).

Στο σύντομο κήρυγμά του, κατά το «Κοινωνικό», ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη ευαγγελική περικοπή της ημέρας που αποτελεί απόσπασμα από την επί του Όρους Ομιλίας του Κυρίου, και υπογράμμισε ότι η αποκλειστική προσκόλληση και η υποδούλωση του διφυούς ανθρώπου, που είναι κράμα υλικό και πνευματικό, στην απόκτηση υλικού πλούτου οφείλεται στην ολιγοπιστία του, καθώς περιορίζει τη ζωή του μόνο στα υλικά και τα γήινα και δεν του επιτρέπει να καρποφορήσει πνευματικά, γενόμενος έτσι πλεονέκτης και κατ᾽ επέκταση ειδωλολάτρης.

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε επίσης την ανάγκη να εμπιστεύομαστε πλήρως τη ζωή μας στην πρόνοια του Θεού και να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να κυριεύεται από το άγχος και την αγωνία των βιωτικών μεριμνών, παρατηρώντας και μαθαίνοντας από την αμεριμνησία «των πετεινών του ουρανού» και «των κρίνων του αγρού». Να μην δουλεύουμε σε δύο Κυρίους, αλλά μόνο για τον Φιλάνθρωπο Κύριο. Οφείλουμε να προσπαθούμε να εναποθέτουμε κάθε μέριμνά μας σ᾽ Αυτόν και να επιζητούμε συνεχώς την Βασιλεία των ουρανών, και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν στη ζωή μας -«πάντα ταύτα προστεθήσεται ημίν»-, όπως κατηγορηματικά μας επισημάνθηκε σήμερα, κατέληξε ο Σεβ.

Πριν την απόλυση ο Σεβ. προχείρισε σε Οικονόμο και Πνευματικό τον Εφημέριο της Ενορίας π. Δημήτριο Αχλαδιανάκη, επί εικοσιτέσσερα έτη Πρεσβύτερο της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος υπηρέτησε σε διάφορες Ενορίες της Μητροπόλεως πριν την Ενορία Σκοπής. Απευθυνόμενος με λόγους πατρικούς προς τον νέο Πνευματικό ο Σεβ. τον παρότρυνε να δέχεται στο επιτραχήλιο του τους ανθρώπους με αγάπη Χριστού και διάκριση και να τους καθοδηγεί στον δρόμο του Κυρίου, απαλύνοντας τον πόνο και τα προβλήματά τους.

Στην ακολουθία του Όρθρου και στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως και Ηγούμενος της Ι. Σταυροπηγιακής Μονής Τοπλού Πανοσιολ. Αρχιμ. Αμβρόσιος Σκαρβέλης, ο Αιδ/τος Οικονόμος Δημήτριος Αχλαδιανάκης, Εφημέριος της Ενορίας Σκοπής, και ο Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς.

Εκκλησιάστηκαν πολλοί ενορίτες και άλλοι πιστοί της περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σκοπής κ. Γεώργιος Αχλαδιανάκης.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....