Αρχιερατικό Συλλείτουργο Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού και Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου στη Ναύπακτο

Στη Ναύπακτο και στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022 υποδεχθήκαμε το νέο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμάσκηνο, ύστερα από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου και πρώτη φορά λειτούργησε ως Μητροπολίτης στην Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας, πριν την Ενθρόνισή του, που θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.

Μετά τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε και προέστη ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός τον προσφώνησε ο Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος.

Στην αρχή εξέφρασε τη χαρά του για την αποδοχή της προσκλήσεως να συλλειτουργήσουν στη Ναύπακτο και αναφέρθηκε στη γνωριμία από τότε που ήταν διάκονος στον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και είπε ότι έκτοτε παρακολουθούσε την εκκλησιαστική του διακονία στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος από τη θέση του Πρωτοσυγκέλλου.

Στη συνέχεια τόνισε ότι μεταξύ των άλλων έχουν κοινούς προκατόχους. Συγκεκριμένα μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Πορφύριο, ο οποίος μέχρι το 1830 που συγκροτήθηκε το πρώτο ελληνικό κράτος διαποίμανε όλη αυτή την περιοχή μέχρι την Άρτα με τον τίτλο Ναυπάκτου και Άρτης. Από το 1830 μέχρι το 1833 είχε τον τίτλο Ναυπάκτου και Μεσολογγίου και από το 1833 και μετά τον τίτλο Ακαρνανίας και Αιτωλίας. Επίσης κοινό σημείο είναι και ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο κορυφαίος αυτός δογματικός θεολόγος της Εκκλησίας του οποίου το όνομα φέρει, αλλά και τιμάται στον άγιο αυτό το παρεκκλήσιο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Έπειτα, αναφέρθηκε στο περίφημο έργο του αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου στην Κλίμακα, με τίτλο «Προς Ποιμένα» και του ευχήθηκε να γίνει καλός ποιμήν λογικών προβάτων, καλός κυβερνήτης του πλοίου της τοπικής Εκκλησίας, καλός ιατρός ψυχών και καλός διδάσκαλος.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός στην αντιφώνησή του ανέφερε ότι η παρουσία του και η ανταπόκρισή του στην πρόσκληση του Μητροπολίτη Ναυπάκτου ήταν οφειλή ευγνωμοσύνης γιατί με πατρική αγάπη και εμπιστοσύνη στηρίζει τον ίδιο τόσα χρόνια, αλλά και υποστήριξε την υποψηφιότητά του.

Αναφέρθηκε στην πρώτη γνωριμία μαζί του όταν ως δευτεροετής φοιτητής στην Θεολογική Σχολή παρακολούθησε πρώτη φορά τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου ως αρχιμανδρίτη να μιλά στους φοιτητές της Σχολής.

Αναφέρθηκε στο ότι έχει το εξαιρετικό προνόμιο να είναι υποτακτικός αγίου Γέροντος, του αγίου Καλλινίκου και να γνωρίσει αγίους και έκανε αναφορά στην θεολογική γνώση και εμπειρία του Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου λέγοντας ότι ο Γέροντάς του Μητροπολίτης Δημητριάδος τόνιζε πάντα ότι «αν η Ελλαδική Εκκλησία καυχάται πως έχει έναν θεολόγο ιεράρχη αυτός είναι ο Ναυπάκτου Ιερόθεος».

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όσα προσέφερε στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας τους δέκα μήνες της Τοποτηρητείας λέγοντας ότι αυτή η περίοδος θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία της τοπικής Εκκλησίας.

Απευθυνόμενος μέσω της τηλεόρασης και του διαδικτύου στο ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας τόνισε ότι θα αγαπήσει τον ιερό κλήρο και τον λαό. Εξομολογήθηκε ότι την ημέρα που γονάτισε ενώπιον της Αγίας Τραπέζης για να χειροτονηθεί παρακάλεσε τον Θεό να τελεσιουργήσει μέσα του το μυστήριο της αγάπης για το ποίμνιό του και έκτοτε λαχταρά να πατήσει τα χώματα της Ιεράς Μητροπόλεώς του και να θυσιαστεί για τον λαό του Θεού.

Ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι έργο της Εκκλησίας είναι να γεφυρώνει τα χάσματα και να διατρανώνει την ενότητα. Αυτό θα κάνει και ο ίδιος κατά την αρχιερατική του διακονία, ενώ θα παραμείνει πλησίον του Μητροπολίτου Ναυπάκτου με αγάπη και σεβασμό.

Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, ο ιεροκήρυξ αρχιμ. Μακάριος Αντωνόπουλος, οι Αρχιερατικοί Επίτροποι Θέρμου αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης και Αγρινίου και Στράτου αρχιμ. Νεκτάριος Τριάντης, ο αρχιμ. Αντώνιος Βαζούρας, οι εφημέριοι του Ναού πρωτοπρ. Θεμιστοκλής Τσιτσιρίκης και πρωτοπρ. Γεώργιος Παπαβαρνάβας και οι διάκονοι Στέφανος Καππές, Αμβρόσιος Καλλιάφας και Αντώνιος Αντωνιάδης.

Εκκλησιάστηκαν ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Βασίλειος Γκίζας, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Μαρία Σαλμά, ο Βουλευτής κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Πολιτευτές, ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Καλαντζής εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Αγρινίου και πλήθος κόσμου.

Τέλος, μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού και ο Σύνδεσμος Αγάπης ετοίμασαν δεξίωση στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ενορίας.

 

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την ακολουθία του Όρθρου και την Θεία Λειτουργία στον ακόλουθο σύνδεσμο   https://photos.app.goo.gl/bzEgMhG8cfxVKTNAA

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....