Χειροτονία Διακόνου στα Γιαννιτσά

Την Κυριακή 13 Φεβρουάριου 2022 (Τελώνου και Φαρισαίου) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας π. Ιωήλ κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε διάκονο τον κ. Αλέξανδρο Σιντελασβίλι, φιλόλογο και τελειόφοιτο σπουδαστή της Θεολογίας, στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών. Κατά την χειροτονία του ο νέος διάκονος έλαβε το όνομα Σωφρόνιος εις τιμήν του συγχρόνου οσίου πατρός ημών Σωφρονίου του Έσσεξ.
Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον υποψήφιο διάκονο μίλησε με εγκαρδιότητα και του υπέδειξε να προσέξει τρία σημεία: α) Ότι η Ιερωσύνη κατά τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό είναι ανώτερη από την διακονία των αγγελικών ταγμάτων. Γι’ αυτό σύμφωνα με τον ιερό Χρυσόστομο έχει υψηλότερη θέση από αυτήν του βασιλέως και συνεπώς απ’ όλα τα επί της γης αξιώματα. Το χάρισμα της ιερωσύνης είναι ανώτερο και τα καλύπτει όλα. β) Ότι σύμφωνα με εμπειρία του Αγίου Παϊσίου η Ιερωσύνη είναι μεγαλειώδης αλλά και επικίνδυνη. Ο ιερέας βρίσκεται «επί την οφρύν του όρους». Γι’ αυτό του συνέστησε να προσέχει, εφόσον η ιερωσύνη δεν είναι φυσικό προσόν, αλλά δώρο του Θεού. Και γ) Ότι ο ιερεύς δεν είναι μόνο ιερεύς εδώ στη γη αλλά και στο ουράνιο θυσιαστήριο, όπου του ευχήθηκε να συλλειτουργεί αιωνίως με τον Δεσπότη Χριστό. Τέλος του συνέστησε να είναι πάντα ταπεινός και να ζητάει το έλεος του Θεού. Όσα χαρίσματα κι αν έχει, να τα θεωρεί του Θεού και να λειτουργεί πάντοτε με κατάνυξη.

Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον φοιτητή Χρήστο Χατζηγάγιο, ο οποίος διακονεί στο ιερό βήμα και στο αναλόγιο του Ναού. Στη θεία Λειτουργία μετείχαν ο Πανιοσιολ. Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κανσίζογλου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως και πνευματικός πατέρας του χειροτονηθέντος, ο π. Ευστράτιος Δαλδαράς, συγγενής του εξ αγχιστείας, οι εφημέριοι του Ναού και οι διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως.
Ο π. Σωφρόνιος είναι έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών. Θα υπηρετεί ως διάκονος στον Ιερό Ναό της χειροτονίας του.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....