Χειροτονία εις Διάκονον του Γεωργίου Ναντιρασβίλι από την Γεωργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κλίμα κατανύξεως τελέσθηκε  το Σάββατο του Ακαθίστου 9 Απριλίου 2022 η χειροτονία εις Διάκονον του Φοιτητού της Θεολογίας Γεωργίου Ναντιρασβίλι από την Γεωργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Πανγαγίας Χρυσοπηγής Πολυδενδρίου Αττικής, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.Ιγνάτιο.

Ο π.Γεώργιος είναι έγγαμος και πατέρας ενός τέκνου. Σπουδάζει στην Ελλάδα Θεολογία και είναι οικότροφος εδώ και δύο χρόνια του Συνδέσμου Αγάπης “ο Ιερός Χρυσόστομος” στο Παγκράτι. Με τη χάρη του Θεού θα βρίσκεται κοντά στην αδελφότητα της Ιεράς Μονής μας και θα διακονεί στις λατρευτικές και ιεραποστολικές μας ανάγκες.

Ο π. Γεώργιος  στη χειροτονητήρια ομιλία του ανεφέρθη στους ανθρώπους που τον βοήθησαν και τον στήριξαν σε αυτήν την απόφαση και ακόμη στην επιθυμία του να διακονήσει  την εκκλησία  με αυταπάρνηση .

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος προσφωνώντας τον νέο  διάκονο τόνισε με αφορμή την ημέρα του Ακαθίστου, πως  ο ρόλος του Ιερέα είναι να συγκατατεθεί  όπως η Παναγία στην κλίση του Θεού και στη συνέχεια αυτήν την εμπειρία να την μοιρασθεί με όλους. Ευχήθηκε καλή διακονία στον π. Γεώργιο και τον παρακάλεσε να μην λησμονήσει αυτήν την συγκλονιστική για τη ζωή του ημέρα.

Στην Ιερή ακολουθία συμποσευχήθηκαν η διακόνισσα Κατεβάν, οι γονείς, ο αδελφός του, αρκετοί Γεωργιανοί Ορθόδοξοι αδελφοί μας που σπουδάζουν Θεολογία στην Ελλάδα αλλά και πολλοί προσκυνητές από το Ίδρυμά μας αλλά και την Ιερά Μονή.

Να ευχηθούμε  τέλος ο Θεός να δυναμώνει και να ευλογεί στη διακονία του τον π.Γεώργιο. Στη συνέχεια ακολουθεί ο χειροτονητήριος λόγος του π.Γεωργίου.

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΠΗΓΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ.

9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΔΙΑΚΟΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΑΝΤΙΡΑΣΒΙΛΙ

Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα!

Πανασιολογιώτατοι και Αιδεσιμολογιώτατοι Πατέρες!

Χριστού Διακονία!

Πολυαγαπημένοι μου αδελφοί εν Χριστώ!

Για μένα είναι πάρα πολύ δύσκολο να εκφράσω αυτή τη στιγμή τα συναισθήματά μου. Αν στη Παλαιά Διαθήκη ο Θεός εντέλλεται στο Μωυσή που έτρεχε προς τη φλεγομένη αλλά μη κατακαιομένη βάτο να αφαιρέσει τα σανδάλιά του, γιατί πλησιάζει σε τόπο άγιο και αν ο Πατριάρχης Ιακώβ μετά το όνειρο της ουράνιας κλίμακας αναφωνούσε 《ως φοβερός ο τόπος ούτος》, πόσο μάλλον αγιότερος και φοβερότερος είναι ο τόπος της Αγίας Τράπεζας πάνω στην οποία θύεται και από την οποία προσφέρεται ο Αμνός και Λόγος του Θεού, υπέρ της του κόσμου ζωής και σωτηρίας!  Η Αγία Γραφή διαβεβαιώνει για την Ιερωσύνη, ὅτι «οὐχ ἑαυτῷ τις λαμβάνει τήν τιμήν, ἀλλά καλούμενος ὑπό τοῦ Θεοῦ» (Ἑβρ. 5,4). Τίς προτροπές πολλῶν ἀνθρώπων νά ἱερωθῶ, Κληρικῶν καί λαϊκῶν, καί, ἰδιαίτερα, τίς δικές σας προτροπές, Σεβασμιώτατε πάτερ καί Δέσποτα, τίς ἐξελαβα ὡς κλήση τοῦ Θεοῦ. Ἀνταποκρίνομαι σ’ αὐτή τήν κλήση, κλίνω γόνυ καρδίας ἐνώπιον τοῦ Κυρίου καί παραδίδω τόν ἑαυτό μου στά χέρια Του.

Από μικρό παιδί αγάπησα πολύ τον Χριστό και την εκκλησία και συνέδεσα την ζωή μου με την υπηρεσία και τη διακονία μου στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Γεωργία, εκεί γεννήθηκε πρώτη η σκέψη μου για την Ιερωσύνη. Εκεί στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου γνώρισα τη μέλλουσα γυναίκα μου Κέιτ, η οποία μου χάρισε την αγάπη της από την πρώτη μας γνωριμία και δέχτηκε με χαρά την τιμητική θέση της Πρεσβυτέρας δηλαδή να μοιραστούμε μαζί το βάρος αλλά και τη χαρά της Ιερωσύνης. Δέχθηκε με θείο ζήλο και αυταπάρνηση να σηκώσουμε αυτόν τον σταυρό και να βαδίζουμε πλάι-πλάι «την οδό την στενή»

Ευχαριστώ ολόψυχα τους αγαπημένους μου γονείς Ραμάζ και Γουλνάρα για όλα όσα προσέφεραν όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουν να προσφέρουν σε εμάς τα παιδιά τους. Ότι και να πω είναι λίγο. Θυσιάστηκαν πραγματικά ώστε να μην λείψει ποτέ τίποτε στην οικογένειά τους ,ιδιαιτέρως όμως τους Ευχαριστώ για την γεμάτη αγάπη και κατανόηση που επέδειξαν στο να γίνουν γονείς Ιερέως, να στηρίξουν το παιδί τους σε αυτήν του την απόφαση. Μαζί με τους γονείς μνημονεύω τον κατά σάρκα αδελφό μου ο οποίος με στηρίζει με την παρουσία και την αγάπη του.

Ευχαριστώ πολύ όλους τους συγγενείς, φίλους, συμμαθητές και πνευματικά αδέλφια μου για την προσευχή τους και την στήριξη τους προς εμένα. Δεσμεύομαι να τους μνημονεύω πάντοτε στην Ιερά Πρόθεση, σε κάθε Θεία Λειτουργία!

Σεβασμιώτατε αυτήν την ώρα που οι θόλοι του μεγαλοπρεπούς αυτού ναού θα φιλοξενήσουν την χάρη του Αγίου Πνεύματος… Θέλω να μνημονεύσω εκείνους που φύτευσαν στην καρδιά μου αυτήν την κλίση. Αυτόν τον δρόμο. Αυτή την ίδια την ζωή! Θέλω να μην λησμονήσω κανένα στολίδι της ζωής μου που έγινε αφορμή σήμερα να είμαι ρασοφόρος. Σε λίγο διάκονος και κυρίως πάντα στρατευόμενος για την μοναδική λατρεία της ζωής μου τον Θεό. Όπως μου λέει πάντα ο Γέροντας μου  Πατήρ Εφραίμ. Εν πρώτοις ευγνωμόνως μνημονεύω τον μακάριο πνευματικό μου πρώτο Πατέρα Τεημουραζ! Ο οποίος μου έμαθε τα πρώτα λόγια του Χριστού, αιωνία του η μνήμη. Ο επόμενος πνευματικός μου Πατέρας ο Αρχιμανδρίτης Δημήτριος ,που με ενθαρρύνει πάντοτε και επίσης τώρα βρίσκεται δίπλα μου! Ήλθα ξένος εδώ από την χώρα της Γεωργίας από μια Εκκλησία με ένδοξη ιστορία και με αποστολική παράδοση, από ανθρώπους με αγάπη και αγωνιστικό φρόνημα. Θέλω να ευχαριστήσω από την ψυχή μου τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Margveti και Ubisa κ.κ Μελχισεδέκ που με έδωσε την δυνατότητα να μελετήσω την ελληνική γλώσσα και τη βυζαντινή θεολογία, μαζί με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μελχισεδέκ επίσης να ευχαριστήσω τον καθηγητή μου κ. Κωνσταντίνο Μπαρνόβι για τη βοήθειά του!

Έτσι έφτασα μέχρι στο ίδρυμα μας «Σύνδεσμος Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος», όπου με φιλοξενούν από την πρώτη στιγμή όταν ήρθα πρώτη φορά στην Ελλάδα, όταν δεν ήξερα ούτε μια λέξη στα ελληνικά. Εδώ στο ίδρυμά μας, με αγκάλιασαν με μητρική αγάπη. Θέλω να μνημονεύσω τον Μακαριστό  Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς κυρό Καλλίνικο! Ο οποίος με την αγάπη του ίδρυσε πρώτα την ιερά μόνη Παναγία Χρυσοπηγής, που βρισκόμαστε τώρα, και μετά ιδρύθηκε το ίδρυμα μας, που συνεχίζει αυτή την καλή και φιλανθρωπική παράδοση ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ Ευσέβιος. Ο «Σύνδεσμος Αγάπης ο Ιερός Χρυσόστομος» είναι στην πραγματικότητα η αληθινή αγάπη. Εγώ προσωπικά πάντα και παντού λέω ότι στην Ελλάδα έχω μια οικογένεια με τα πρόσωπα που υπάρχουν εκεί στο ίδρυμά μας. Η κ.Κωνσταντίνα, η Δέσποινα μας, με την φροντίδα της είναι όπως η μάνα μου, η κυρία Αγγέλα με την αγάπη της μοιάζει την γιαγιά μου, οι κυρίες σαν συγγενείς και τα παιδιά που μένουν εκεί είναι σαν τα αδέλφια μου!

 

 

Άφησα τελευταίο τον πρώτο από το ίδρυμα μας όπου  γνώρισα την ιερά  μονή Παναγία Χρυσοπηγής! όπου βρισκόμαστε τώρα από όπου  ρέουν οι πηγές της φιλανθρωπίας, οι  αρετές. Ότι και να πω είναι λίγο. Ευχαριστώ πάρα πολύ την αδελφότητα της ιεράς μονής ! Θα ήθελα ενώπιον πάντων, εν μέσω Εκκλησίας, ενώπιον Θεού και ανθρώπων,ν α ευχαριστήσω τον πνευματικό μου Πατέρα και Γέροντά μου Τον Καθηγούμενο της ιεράς μονή αυτής, πατέρα Εφραίμ! για την ειλικρινή και πατρική αγάπη του, με την οποία με περιβάλλει από την πρώτη στιγμή που με γνώρισε, εδώ και πολλά χρόνια, με αγάπη πολύ και υπομονή, μας καθοδηγεί και μας στηρίζει πνευματικά. Μας αναπαύει στο πετραχήλι του κάθε φορά που κάτι μας βαραίνει ή μας προβληματίζει και είναι πάντα κοντά μας για κάθε μας πνευματική ανάγκη! Τίποτε δεν μπορεί να αποτελέσει αντίδωρο στην προσφορά σας, σας ευχαριστώ πολύ για την εμπιστοσύνη σας. Θα προσπαθήσω να μην σας απογοητεύσω για το υπόλοιπο της ζωής μου! Ευχαριστώ ακόμη και ιδιαίτερα τους πατέρες Πολύκαρπο, Νικόδημο και Παΐσιο.

Σεβασμιώτατε! Θέλω να σας ευχαριστήσω και για το πιο μεγαλειώδες, για το δώρο που σε λίγο πρόκειται να λάβω από τα τίμια χέρια σας, την αγία Ιερωσύνη. Τίποτε δεν μπορεί να αποτελέσει αντίδωρο στην προσφορά σας αυτή. Σας υπόσχομαι όμως ότι θα αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις στην διακονία που σήμερα μου ανατίθεται και θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σας, κάτω από τη συνεχή υπακοή μου προς το πρόσωπό σας, τον Επίσκοπο επαξίως κατέχοντα τον τόπο και τον τύπο του Ιησού Χριστού.

Σεβαστοί πατέρες, αγαπητοί εν Κυρίω αδελφοί, σας είμαι ευγνώμων που παρίστασθε σήμερα εδώ με τόση πολλή αγάπη και συμμετέχετε σ’ αυτό το Ιερό Μυστήριο με τις προσευχές και τις ευχές σας. Σας παρακαλώ να με συγχωρήσετε, αν ποτέ σας πίκρανα. Μην με ξεχνάτε στις προσευχές σας.

Αυτή την στιγμή στρέφω το νου και την καρδιά μου προς τον Τριαδικό Θεό και την Κυρία Θεοτόκο, την προστάτιδά μου και αναφωνώ:

Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία δόξα σοι!!!

Την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι, Μήτερ του Θεού φύλαξον με υπό την σκέπη σου.

Σεβασμιώτατε! «Νυν επέστη ο καιρός» ! Γενηθήτω το θέλημα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού. Αμήν!

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....