Χιλιάδες προσκυνητές στον Άη Γιάννη τον Ριγολόγο

Ζωντάνεψε, και πάλι, η έρημος του Γκιώνα, με τις χιλιάδες των προσκυνητών να κατακλύζουν το ιερό προσκύνημα του Τιμίου ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, στο άκρο του ακρωτηρίου «Σπάθα» της Κισάμου. Μετόχι 18ου αιώ. της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής Οδηγητρίας Γωνιάς, το οποίο διακονείται από την Ενορία Ροδωπού. Εκατοντάδες και φέτος οι «τασιμάριδες» πιστοί, κυρίως νέα παιδιά, γονείς με τα παιδία τους στην αγκαλιά τους που διήνυσαν απόσταση πολλών χιλιομέτρων δύσβατου και κακοτράχαλου δρόμου πεζοπορώντας και μάλιστα πολλοί από αυτούς ανυπόδητοι, καθώς υπάρχει η ευλαβής συνήθεια πολλοί, κυρίως νέοι άνθρωποι, να «τάσσονται» εις τον Τίμιο Πρόδρομο και να προσέρχονται, την παραμονή της εορτής, άνευ υποδημάτων, διασχίζοντας ένα ολόκληρο βουνό.

Μεγάλος αριθμός βαπτίσεων, επίσης, τελείται στο ιερό προσκύνημα του Γκιώνα, εκπλήρωση τάματος γονέων με δυσκολίες στην απόκτηση παιδιού, που «τάσσουν» τα παιδιά τους στον Τίμιο Πρόδρομο και, κατά την παραμονή της εορτής, τα εναποθέσουν ενώπιον της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος του· ο πρώτος που θα τα σηκώσει από την Εικόνα γίνεται και ο ανάδοχος.

 

 

Του Πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ιερή συγκίνηση και δέος μας διακατέχει βλέποντας το ποτάμι αυτό της ευσέβειας και της ευλάβειας να πλημμυρίζει τον ιερό ετούτου τόπο. Όλους και όλες εσάς, τους χιλιάδες των προσκυνητών ως και τους εκατοντάδες νέους ανθρώπους, παιδιά, έφηβους, γονείς με τα παιδιά τους στην αγκαλιά, ανυπόδητοι, να περπατούν, να περπατάτε, επί τόσες ώρες όλο αυτή την δύσβατη και κακοτράχαλη οροσειρά, εκπληρώνοντας το «τάμα» σας στον Τίμιο Πρόδρομο. Το τάμα και το θαύμα! Η πίστη μας ολοζώντανη· εμπειρία και βίωμα. Χάρις και ευλογία Θεού, δύναμη και ελπίδα, προσδοκία και βεβαιότητα! Όσο αυτή η πίστις στεριώνει τις ψυχές και τις ζωές μας, όσο τρέφει και γαλουχεί τις γενιές του παρόντος και του μέλλοντος, τόσο θα ζούμε τον παράδεισο μας όχι ως εσχατολογική προοπτική, αλλά ως εμπειρία του τώρα, προγευόμενοι τα μελλούμενα.

Ο Τίμιος Πρόδρομος καλεί όλους μας σε ένα εσωτερικό ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας του εαυτού μας. Επιτακτική ανάγκη ο καθένας μας να δει, κατάματα, την αλήθεια του. Να συνειδητοποιήσει δηλαδή πως όσο αρνείται να αποδεχθεί την αλήθεια του, τόσο η ζωή του θα παραμένει μίζερη και θλιβερή.

Πως ο δρόμος της ελευθερίας και της λύτρωσης πορεύεται μέσα από την μετάνοια που κήρυξε ο Τίμιος Πρόδρομος, όχι ως εγκεφαλική – νοησιαρχική διαδικασία, αλλά ως εσωτερική κατάσταση και εμπειρία, ως αναζήτηση της Χάρις του Θεού, χωρίς την Οποία ο άνθρωπος πορεύεται σε αυτό τον κόσμο ζωντανός-νεκρός», κατέληξε ο Σεβ. Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος, καλωσορίζοντας τους χιλιάδες προσκυνητές, ευχόμενος «καλή μετάνοια και φώτιση», ευχαριστώντας, μεταξύ των άλλων, και τον Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Ν. Χανίων «Άγιος Γεώργιος ο Κρής» δια την διακονία του αναλογίου.

zarpanews.gr

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....