Χίος : Χαιρετισμοί στη Μικρασιάτισσα Παναγία

Στο πλαίσιο της μνήμης των 100 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή, ο Σεβ. Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος ετέλεσε την Παρασκευή 1 Απριλίου την Δ στάση των Χαιρετισμών στον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Φρουρίου.

Στο Ναό φυλάσσεται η ιερή εικόνα του Ευαγγελισμού, αγιογραφηθείσα το 1901 στον Τσεσμέ (Κρήνη) Μ. Ασίας, την οποία οι πρόγονοι των ενοριτών έφεραν στην Χίο ως πρόσφυγες στην μικρασιατική καταστροφή.

Εμφανώς συγκινημένος ο Χιώτης Ιεράρχης ανέγνωσε τους Χαιρετισμούς με χαρακτηριστική τη φράση “Χαίρε δι ης σφαγείς μικρασιατικού ελληνισμού καταπίπτουσιν”.

Μιλώντας στους πιστούς ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην από την αρχαιότητα ελληνική ταυτότητα της Ιωνίας, στους αγίους,τους σοφούς και τους ήρωες και κυρίως στην σχέση της Παναγίας με την μικρασία, αφού η παράδοση θέλει την Έφεσσο ως πόλη του σπιτιού της και η ιστορία ως πόλη της Ε Οικουμενικής Συνόδου, που την ονόμασε Θεοτόκο.

Ανεφέρθη ακόμη στην βιβλική ,την πατερική και την λειτουργική διάσταση του γεγονότος, που αγιογραφείται στην ιστορική εικόνα δηλ. του Ευαγγελισμού, και ευχήθηκε, παρά τις απόψεις των πολιτικών και διπλωματικών τραπεζιών , να παραμείνει στην αγία τράπεζα της Ιστορίας και της μνήμης ότι “πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι δικά μας θάναι”.

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....