Χίος: Φόρος τιμής στους ιερομάρτυρες της Σφαγής του 1822

Με εκκλησιαστική κατάνυξη και ιεροπρεπή σεμνότητα η Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών τίμησε την Κυριακή του Παραλύτου την ιερή μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Πλάτωνος, Μητροπολίτου Χίου, και των συν αυτώ υπέρ πίστεως αναιρεθέντων υπό των Τούρκων Χίων κληρικών και μοναχών κατά την φοβερά Σφαγή του 1822.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, συνοδευόμενος από κληρικούς, μετέβη στη σκοτεινή φυλακή του Φρουρίου Χίου, όπου εκρατούντο προ του απαγχονισμού τους οι Ιερομάρτυρες Μητροπολίτης Πλάτων Φραγκιάδης και Αρχιδιάκονος Μακάριος Γαρρής. Εκεί ανέπεμψε ειδική δέηση, παρουσία του Στρατιωτικού Διοικητού της 96 Α.Δ.Τ.Ε. Ταξιάρχου κ. Αμπατζίδη, του Αντιπεριφερειάρχου κ. Μπουρνιά και πιστών, και μίλησε αναφερόμενος στα ιστορικά στοιχεία του μαρτυρίου των Αγίων.

Εν συνεχεία μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, όπου τη Μεγάλη Πέμπτη του 1822 και κατά την ώρα της Θείας Λειτουργίας εσφαγιάσθη προ της Ωραίας Πύλης ο Ιερομάρτυς Σταμάτιος Χαρτουλάρης. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε κατά τον Μεγάλο Εσπερινό και κήρυξε με θέμα: «Ὁ Θεός ἐπείρασεν αὐτούς καί εὗρεν αὐτούς ἀξίους ἑαυτῷ», με επικαιροποιημένες θεολογικές, εθνικές και κοινωνικές αναφορές. Συμμετείχαν πολλοί Κληρικοί της κατά Χίον Εκκλησίας, ενώ παρόντες ήταν ο Αντιδήμαρχος κ. Μαθιούδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Μανάρας, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Βροντάδου κ. Βούκουνας, ο Ανθυπολοχαγός κ. Παπαδάκης, εκπαιδευτικοί και άλλοι. Έψαλλε ο Πρωτοψάλτης της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Βασίλειος Χαμέτης.

Την κυριώνυμο ήμερα τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου, όπου ευρίσκονται τα ιερά λείψανα του Αγίου Πλάτωνος. Ο Σεβασμιώτατος Χίου κήρυξε με θέμα «ἄνθρωπον οὐκ ἔχω», και ανέφερε ότι «εμείς έχουμε τούς Αγίους μας και μάλιστα Ιερομάρτυρες Κληρικούς, οι οποίοι μάς οδηγούν διά της κολυμβήθρας της Εκκλησίας στην Βασιλεία του Θεού». Παρόντες ήταν εκπρόσωποι του Στρατού, παιδιά της Κατασκηνώσεως «ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ» και πιστοί.

Εν συνεχεία ακολούθησε προσκύνημα στην Ιερά Μονή Αγίου Μηνά, κορυφαίο τόπο της Σφαγής και δη των Ιερομαρτύρων Ιακώβου και Θεοδοσίου και ξενάγηση κατηχητικών σχολείων στο μοναδικό στο κόσμο Ιστορικό Μουσείο της Σφαγής της Χίου «ΙΣΤΟΡΙΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΗΔΕ». Αγιασμένες στιγμές εκκλησιαστικής χάριτος και ιστορικής μνήμης και διδαχής.

 

 

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....