Δεκαεξαετές Ιερό Μνημόσυνο Μητροπολίτου Αιτωλίας Θεοκλήτου

Την ερχόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023 συμπληρώνονται δεκαέξι χρόνια από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοκλήτου, ο οποίος ποίμανε θυσιαστικά την Ιερά Μητρόπολή μας για 40 χρόνια, αναδείχθηκε υπόδειγμα καλού ποιμένος και συνετέλεσε τα μέγιστα στην πνευματική καλλιέργεια των Χριστιανών, αλλά και στην ανέγερση πολλών Ιερών Ναών, μένοντας στην ιστορία ως ο «Ναοδόμος Μητροπολίτης».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, τιμώντας την μνήμη του Προκατόχου του, την ερχόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου θα ιερουργήσει στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου και θα τελέσει το Ιερό Μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιερέως.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρός Θεόκλητος (κατά κόσμον Λουκάς) Αβραντινής, γεννήθηκε το έτος 1922 στο χωριό Κάτω Βλασία Καλαβρύτων, από πολύτεκνους γονείς.

Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και έλαβε το πτυχίο το έτος 1954. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1943 και πρεσβύτερος το 1946. Διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Κάτω Βλασίας και εφημέριος του Πανεπιστημιακού Ιερού Ναού «Καπνικαρέας» στην Αθήνα.  Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών και στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το 1965 εξελέγη Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, όπου επί σαράντα (40) συναπτά έτη προσέφερε και δίδαξε πολλά, κυρίως δε με την πνευματική του παρουσία. Διετέλεσε Τοποτηρητής των Ιερών Μητροπόλεων Άρτης, Λευκάδος και Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Ανέπτυξε πλούσιο φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο, ενώ με την μέριμνά του εξεδόθη το περιοδικό της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Κοσμάς ο Αιτωλός». Επίσης ο μακαριστός Μητροπολίτης Θεόκλητος ήταν συγγραφέας βιβλίων θρησκευτικού και πνευματικού περιεχομένου. Εκοιμήθη την 12ην Φεβρουαρίου 2007.

 

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας

της  Ιεράς  Μητροπόλεως

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....