«Δεν μπορεί να σταθεί καμία μαρτυρία δίχως μαρτύριο»

Σε δύο άκρα της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, σε Δομοκό και Λοκρίδα, ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στις 22 & 23 Φεβρουαρίου 2022 για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου,  Επισκόπου Σμύρνης.

Ο κ. Συμεών την παραμονή της Εορτής επισκέφθηκε για ακόμη μία φορά την Μακρυρράχη Δομοκού, όπου  χοροστάτησε και ωμίλησε  στον Αρχιερατικό Εσπερινό, στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Ενορίας, που τιμάται στον Άγιο Πολύκαρπο.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο βίο και στο μαρτύριο του Αγίου Πολυκάρπου, υπογραμμίζοντας την εικόνα του μαρτυρίου, μια εικόνα,  η οποία αντί να φοβίζει τους χριστιανούς, εμπνέει και ενδυναμώνει την πίστη και την μαρτυρία Ιησού Χριστού.

«Ο Άγιος Πολύκαρπος ακολούθησε την οδό του μαρτυρίου του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου και το παράδειγμα των πρώτων μαρτύρων της Εκκλησίας μας και έγινε κρίκος στην αλυσίδα του μαρτυρίου των Αγίων της Εκκλησίας, αλυσίδα στην οποία στηρίζεται η Εκκλησία του Χριστού και μέσα στους αιώνες κρατά ακόμα τους χριστιανούς του σήμερα, εμπνέει και στηρίζει και δίνει ελπίδα σε όλους τους απελπισμένους και κουρασμένους της ζωής.

Ένα μήνυμα που μας δίνει ο Άγιος Πολυκάρπος μέσα από το μαρτύριο και την μαρτυρία του είναι ότι οφείλουμε κι εμείς να ακολουθούμε το καλό παράδειγμα στην ζωή μας. Όταν βλέπουμε ανθρώπους να ακολουθούν την καλοσύνη, την τιμιότητα, την δικαιοσύνη, να μην τους χλευάζουμε, αλλά αντίθετα μας παροτρύνει να ακολουθούμε κι εμείς τον δρόμο της τιμιότητας, τον δρόμο της καλοσύνης και της αγάπης.

Ζούμε σε ένα κόσμο με πολλούς πειρασμούς και με πολλές φωνές από τις οποίες κινδυνεύουμε να παρασυρθούμε. Η ζωή μας κάποια στιγμή τελειώνει και ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αιωνιότητα. Κι εμείς οι χριστιανοί έχουμε την ελπίδα μας στην Ανάσταση του Χριστού και γι΄ αυτό και μόνο αξίζει να αγωνισθούμε και να υπομείνουμε.

Αυτά τα μηνύματα ζωής μας στέλνει ο Άγιος Πολύκαρπος και αυτά τα μηνύματα αξίζει να παίρνουμε από τους Αγίους μάρτυρες της Εκκλησίας μας και το παράδειγμα που οφείλουμε να ακολουθήσουμε και από εδώ την Μακρυρράχη, αλλά και από όποια άλλη γωνιά του κόσμου, είναι ένα μήνυμα και ένα παράδειγμα ενότητος, συνεργασίας και αγάπης με όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών.

Ο Σεβασμιώτατος είχε μια ευχάριστη και ουσιαστική επικοινωνία με τους κατοίκους του χωριού, αλλά και με τους πατέρες της Αρχιερατικής Περιφερείας.

Ανήμερα της Εορτής, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον περικαλλή Ναό του Αγίου Πολυκάρπου των Εκκλησιαστικών Κατασκηνώσεων του Ιδρύματος «Παναγία Φανερωμένη» στην παραλία Λιβανατών.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Ο Άγιος Πολύκαρπος, ιδιαίτερα φέτος, όπου είναι επέτειος 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή έχει πολλά μηνύματα να δώσει σε ένα μαρτυρικό Γένος και κάθε εποχή έχει χρεία αναζωπυρώσεως των χαρισμάτων μας,  μεταξύ των οποίων είναι κλήση σε μαρτυρία και σε μαρτύριο. Μαρτυρία της αλήθειας του Ευαγγελίου, της πιστότητας στο Ευαγγέλιο, μεταξύ λόγου και ήθους, μεταξύ θεωρίας και πράξεως και το μαρτύριο του ιδρώτα, της ταπείνωσης και της αγάπης. Δεν μπορεί να σταθεί καμία μαρτυρία δίχως μαρτύριο. Ό,τι και να πούμε, ό,τι και να πράξουμε, ακόμα και αν κάνουμε τα μεγαλύτερα έργα, δεν καρποφορεί η μαρτυρία, αν δεν συνοδεύεται από το μαρτύριο. Το μαρτύριο του σημερινού χριστιανού είναι το μαρτύριο της άρσεως του σταυρού του, είναι το μαρτύριο της συνειδήσεως, της υπομονής, των θλίψεων, των δυσκολιών του κάθε ανθρώπου. Καλούμαστε να υπηρετούμε την μαρτυρία δια του μαρτυρίου».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους καρπούς των αγρών της Αδελφότητος και τέλεσε Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της μακαριστής Αθανασίας, η οποία υπήρξε η Ιδρυτής και Πρόεδρος αυτής της Αδελφότητος και του  Ιδρύματος, αλλά και του αειμνήστου Βύρωνος Γκούρα, ταπεινού εργάτη του Σωματείου.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος προεχείρισε Αρχιμανδρίτη τον Ιερομόναχο π. Νεκτάριο Μποϊκά, ο οποίος διακονεί με πιστότητα τις πνευματικές και λειτουργικές ανάγκες του Σωματείου και των κοινωφελών δομών του.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχήθηκε πατρικώς σε στα μέλη της Ιεράς Αδελφότητος και σε όλους τους παρευρισκομένους, πολυκαρπία πνευματική, καρδιακή και ψυχική και εδέχθη τις θερμές και εγκάρδιες ευχαριστίες εκ μέρους όλων των μελών του Σωματείου «Παναγία Φανερωμένη» από την αδελφή Κωνσταντίνα, η οποία και ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο να έχει μακρά, υγιή και καλλίκαρπο και πολύκαρπο Αρχιερατεία, ενώ αναφέρθηκε με συγκίνηση και στην αείμνηστη αδελφή Αθανασία και στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, το οποίο επιτελεί  το Σωματείο, «επιστέγασμα του οποίου είναι η αγάπη», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η αδελφή Κωνσταντίνα.

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Δομοκού κ. Χαράλαμπος Λιόλιος και άλλοι αυτόδιοικητικοί παράγοντες.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....