Διάλογοι για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022 ξεκίνησε τις εργασίες του το Επιστημονικό Συνέδριο του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας» του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με τίτλο «Διάλογοι για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας». Κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, απηύθυναν χαιρετισμούς ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος π. Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κύριος Γιώργος Πατούλης και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής, Οικογένειας και Ισότητας των Φύλων κυρία Μαρία Συρεγγέλα, ενώ με την παρουσία του τίμησε το Συνέδριο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, πολύτιμος συμπαραστάτης και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της «Πρωτοβουλίας».

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας περιλάμβανε την διεξαγωγή δύο Συνεδριών :

Η Α’ Συνεδρία, με συντονιστή τον κύριο Αντώνιο Παπαρίζο, Ομότιμο Καθηγητή Κοινωνιολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, και θέμα «Είναι ή διαμορφώνεται βίαιος ο άνθρωπος; Η βία από την οπτική της θρησκείας» είχε ως ομιλητές τους διακεκριμένους καθηγητές: κύριο Χρυσόστομο Σταμούλη, Καθηγητή Τμήματος Θεολογίας, κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, τον κύριο Κωνσταντίνο Κορναράκη, Καθηγητή Τμήματος Θεολογίας, Θεολογική Σχολή ΕΚΠΑ και τον κύριο Γεράσιμο Μακρή, Καθηγητή Κοινωνικής

Ανθρωπολογίας, Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η Β’ Συνεδρία με συντονίστρια την κυρία Βασιλική Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και θέμα «Ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία», είχε ως ομιλήτριες την κυρία Σοφία-Μαρία Κυριάκου, Αστυνόμο Β΄ Προϊσταμένη του Τμήματος Αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας, Γενική Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας,, την Δρ. Φωτεινή Μηλιώνη, Εμπειρογνώμων θεμάτων φύλου και την Δρ. Ευφροσύνη Σπανέα, Ψυχολόγο, Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής και Δημογραφικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

 

 

Οι εργασίες της πρώτης μέρας χαρακτηρίστηκαν από την διεπιστημονική προσέγγιση του φαινομένου της βίας. Στην Α’ Συνεδρία οι ομιλητές παρουσίασαν τη θεολογική και ανθρωπολογική προσέγγιση αλλά και αποτίμηση του φαινομένου, ενώ στην Β’ Συνεδρία οι ομιλήτριες κατέθεσαν την οπτική των κοινωνικών επιστημών και έδωσαν έμφαση στις πρακτικές πλευρές της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.

Κατά την δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν τρεις Συνεδρίες στις οποίες έγινε προσπάθεια να ψηλαφιστούν καίρια ζητήματα που τα τελευταία χρόνια απασχολούν ολοένα και περισσότερο την κοινωνική πραγματικότητα. Συζητήθηκαν θέματα όπως το bulling και o διαδικτυακός εκφοβισμός, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε για τις θετικές κινήσεις και τις καλές πρακτικές που υιοθετούν συλλογικά οι κοινότητες τόσο στο πεδίο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων.

Η Βία κατά των παιδιών, με Συντονίστρια την κυρία Αικατερίνη Σώκκα, Προϊσταμένη της Μονάδας Διαχείρισης Αιτημάτων Στέγασης και Μετεγκαταστάσεων Ειδική Γραμματεία προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων και ομιλητές την Κυρία Αντωνία Τορένς, Πρόεδρος ΚΜΟΠ –

Παρουσίαση καλής πρακτικής Leave without bullying, την κυρία Βασιλική Βλάχου, Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον κύριο Νικόλαο Κοκαρίδα, Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Εισαγγελέα Ενδοοικογενειακής Βίας.

Ο εκφοβισμός στο Διαδίκτυο, με Συντονιστή τον Αρχιμ.Συμεών Βενετσιάνο, Γενικό Διευθυντή Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ομιλητές την Δρ.Βάνα Παπακίτσου, Ψυχολόγο–Εγκληματολόγο, Επιστημονική Συνεργάτη Εργαστηρίου Αποκαταστατικής Δικαιοσύνης & Διαμεσολάβησης Παντείου Πανεπιστημίου, τον κύριο Στέφανο Αλεβίζο, Ψυχολόγο, Υποψήφιος Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, Εθνικό Κέντρο για τις εξαφανίσεις και τα Παιδιά θύματα εκμετάλλευσης και τον κύριο Χρήστο Τσιρώνη Αναπλ.Καθηγητή Τμήμα Θεολογίας Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ.

Καλές πρακτικές της κοινωνίας των πολιτών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση μορφών βίας, με Συντονιστή τον κύριο Χρήστο Τσιρώνη, Αναπλ.Καθηγητή Τμήμα Θεολογίας Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και ομιλητές τον κύριο Δημήτρη Ανυφαντάκη, Επιστημονικό Συνεργάτη Ι.Μητροπόλεως Ιλίου , Αχαρνών και Πετρουπόλεως, τον Αρχιμ. Παντελεήμων Παπασυννεφάκη, Γεν. Διευθυντής της ΑΜΚΕ ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ της Εκκλησίας της Ελλαδος, Γραμματέα Συνοδικής επιτροπής επί των Οικονομικών, τον Αρχιμ.Αθηναγόρα Λουκατάρη, Διευθυντή του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων Φάρος του κόσμου και την κυρία Κατερίνα Πούτου, Κοινωνική Λειτουργό, Πρόεδρος ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ.

Η τρίτη και τελευταία μέρα του Συνεδρίου έκλεισε με δύο Συνεδρίες στις οποίες το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε αφενός στα παιδιά ως τα περισσότερο ευάλωτα θύματα των κοινωνικών παθογενειών και αφετέρου στην συζήτηση για τον σχεδιασμό επόμενων δράσεων και πρωτοβουλιών, τόσο αυτόνομα από τον κάθε φορέα ξεχωριστά, όσο και σε επίπεδο συνεργασιών.

Γυναίκες και παιδιά ευάλωτα θύματα των πολέμων, με Συντονιστή τον πρωτοπρ. π. Αντώνιο Καλλιγέρη, Συντονιστή της «Πρωτοβουλίας», Εκπαιδευτικό και ομιλητές την κυρία

Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, την κυρία Κλημεντίνη Διακομανώλη, Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα, τον κύριο Δημήτρη Φατούρο, Υπεύθυνο Επικοινωνίας για την Ελλάδα Ηνωμένα Έθνη (UNRIC), την κυρία Σωτηρία Κασνακούδη, Προϊσταμένη Μονάδας Θεσμικής Προστασίας Ειδική Γραμματεία Προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων και τον κύριο Θανάση Παπαθανασίου, Αναπλ. Καθηγητή Ιεραποστολικής, Διαπολιτισμικής Χριστιανικής Μαρτυρίας και Διαλόγου στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθήνας, διευθυντή του περιοδικού “Σύναξη”.

Στρογγυλό Τραπέζι: Τα επόμενα βήματα: Διάλογος και συνέργειες για την πρόληψη του φαινομένου, με Συντονίστρια την κυρία Βάσω Κόλλια, πρ. Γραμματέα Ισότητας των φύλων και ομιλητές την κυρία Βασιλική Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, την κυρία Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργό Οικογενειακής, Δημογραφικής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων, την κυρία Zωή Ράπτη, Υφυπουργό Υγείας, την κυρία Αντιγόνη Αγγελάκη, Υπεύθυνη Παιδικής Προστασίας, Γραφείο της UNICEF στην Ελλάδα και τον π. Αντώνιο Καλλιγέρης, Συντονιστή του προγράμματος «Πρωτοβουλία για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας».

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Ιεράς Συνόδου (Ιασίου 1) στην Αθήνα, με ταυτόχρονη αναμετάδοση στο κανάλι του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας στο Youtube.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα videos του Συνεδρίου εδώ:

1η Ημέρα: https://www.youtube.com/watch?v=chaFcyCUm5s

2η Ημέρα: https://www.youtube.com/watch?v=Td3A7ZkpM4Q

3η Ημέρα: https://www.youtube.com/watch?v=g9bHTmmtOS8

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....