Δημόσια συγγνώμη από την ιστοσελίδα “exapsalmos” για δημοσιεύματα προς την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο ,για τη δημοσίευση σειράς ψευδών και συκοφαντικών δημοσιευμάτων

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την αποκατάσταση της αληθείας στην οποία προέβησαν η ιστοσελίδα «Εξάψαλμος» και ο ιδιοκτήτης αυτής, κ. Σωτήριος Τζούμας, με την εκζήτηση δημοσίας συγγνώμης για τη δημοσίευση σειράς ψευδών και συκοφαντικών δημοσιευμάτων, τα οποία εμμέσως ή ευθέως έθιγαν την τοπική μας Εκκλησία και τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας.

Τα δημοσιεύματα αυτά εδράζονταν σε ελεγχόμενης αξιοπιστίας πληροφορίες, τις οποίες η ιστοσελίδα και ο συντάκτης της δεν ήλεγξαν ως όφειλαν, όπως επιβεβαιώνεται δια του κειμένου της συγγνώμης που αναρτήθηκε στον ανωτέρω ιστότοπο την 12η Οκτωβρίου 2022. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδος παραδέχεται ότι οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε υπήρξαν υπερβολικά αιχμηρές, ενώ αναγνωρίζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος τυγχάνει κοινής αποδοχής και είναι από τους πλέον καλλιεργημένους, πνευματικά και θεολογικά, Ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και χαίρει του σεβασμού και της εκτιμήσεως τόσο του Οικουμενικού Πατριάρχου και της περί αυτόν Αγίας και Ιεράς Συνόδου, όσο και του ποιμνίου του.

Κατόπιν των ανωτέρω παραδοχών, η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας ενημερώνει ότι έπαυσαν όλες οι νομικές ενέργειες για τα αδικήματα που είχαν διαπραχθεί από της δημοσιεύσεως των επίμαχων ψευδών και συκοφαντικών δημοσιευμάτων, ενώ ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος αποδέχθηκε την εκζητούμενη συγγνώμη, με την προσδοκία και την ευχή ο Θεός να δίδει φώτιση στον ιδιοκτήτη της ιστοσελίδος, ώστε να υπηρετεί εφεξής με τη δέουσα υπευθυνότητα και ακεραιότητα το δημοσιογραφικό λειτούργημα, και να τον αποτρέπει από ατοπήματα, δια των οποίων δύναται να αδικηθούν πρόσωπα, να προσβληθούν υπολήψεις, να υποβιβαστούν θεσμοί και, κυρίως, να κακοποιηθεί η αλήθεια.

Ευκαιρίας δοθείσης, απευθύνονται θερμές ευχαριστίες προς τους δικηγόρους, Καθηγητή κ. Λάμπρο Κιτσαρά και κ. Ιφιγένεια Παπαχρήστου, οι οποίοι ανέλαβαν την υπόθεση και επέλυσαν τη διαφορά εξωδικαστικά, δίχως να δεχθούν καμία χρηματική αποζημίωση.

Ακολουθεί το κείμενο της συγγνώμης του κ. Τζούμα και της ιστοσελίδας «Εξάψαλμος»:

«Η ιστοσελίδα «exapsalmos.gr» και ο ιδιοκτήτης της κ. Σωτήριος Τζούμας ζητούν συγγνώμη από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Η ιστοσελίδα «exapsalmos.gr» έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει δημοσιεύματα, τα οποία εμμέσως ή ευθέως θίγουν τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας. Τα δημοσιεύματα αυτά, εκ των υστέρων προέκυψε ότι εδράζονταν σε ελεγχόμενης αξιοπιστίας πληροφορίες. Η ιστοσελίδα και δη ο συντάκτης της ζητούν συγγνώμη από τον Σεβασμιώτατο και την Ιερά Αρχιεπισκοπή για τον μη ενδελεχή έλεγχο των πληροφοριών που περιήλθαν σε γνώση τους, και επιδιώκουν με την εδώ συμφωνούμενη επανορθωτική δημοσίευση την κατανόηση τόσο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, όσο και του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου. Ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας ρητά δηλώνει ότι σέβεται και υπολήπτεται τα πρόσωπα των εναγόντων, αναγνωρίζει το ανεπίληπτο της πολύχρονης εκκλησιαστικής τους πορείας και την βαθιά θεολογική κατάρτιση του δεύτερου εξ αυτών. Περαιτέρω δηλώνει ότι, αν και πρόθεσή του με τα επίμαχα δημοσιεύματα ήταν η ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού, ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεται και παραδέχεται, οι εκφράσεις που χρησιμοποίησε υπήρξαν υπερβολικά αιχμηρές, χωρίς αυτό να δικαιολογείται, τούτο δε επειδή η ιστοσελίδα «exapsalmos.gr», διακρίνεται ακριβώς για την αιχμηρή αρθρογραφία της και την ενίοτε παραπολιτική απεικόνιση του εκκλησιαστικού παρασκηνίου.  Ο εναγόμενος αντιλαμβάνεται το λάθος του, γι’ αυτό και με ρητό και σαφή τρόπο αποδέχθηκε να αφαιρέσει άμεσα από τον ιστότοπο «www.exapsalmos.gr» τις αναρτήσεις αυτές, οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση των εναγόντων και δεσμεύεται να αποφύγει στο μέλλον την δημοσίευσή τους ή άλλων παρόμοιων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, τυγχάνει κοινής αποδοχής και είναι από τους πλέον καλλιεργημένους, πνευματικά και θεολογικά, Ιεράρχες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και χαίρει του σεβασμού και της εκτιμήσεως τόσο της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όσο και του ποιμνίου του.  Λόγω της αναγνωρίσεως των πολλαπλών χαρισμάτων του εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στη θέση του Αρχιεπισκόπου. Τόσο η ιστοσελίδα μας, όσο και ο ίδιος ο συντάκτης και ιδιοκτήτης αυτής, στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και εκφράζουν στον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο τη συγγνώμη του».

 

πηγη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....