Δισαρχιερατικός Εσπερινός στον ιερό Βράχο της Χρυσοπηγής στη Σίφνο

Στο επί του ομωνύμου Βράχου Μοναστηριακό Μετόχιο της Παναγίας Χρυσοπηγής τελέσθηκε  ο Δισαρχιερατικός Εσπερινός της Αναλήψεως του Κυρίου και της αναμνήσεως των προς τη Σίφνο και τους Σιφνίους θαυμασίων της Παναγίας, της επιλεγομένης Χρυσοπηγής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, συγχοροστατούντος αυτώ του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄, με τη συμμετοχή του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βρύσεως και Εφημερίων της Σίφνου και την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Ναυτιλίας κ. Κουτουλάκη, εκπροσωπούντος τη Κυβέρνηση, των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κας Αικατ. Μονογυιού και κ. κ. Ιω. Βρούτση και Φιλίππου Φόρτωμα και του Σύριζα κ. Νικ. Συρμαλένιου, του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, της Επάρχου Σίφνου-Μήλου, της Δημάρχου Σίφνου κας Μαρίας Ναδάλη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, του Διοικητού της 6ης Περιφέρειας Λιμενικού Σώματος κ. Γκύζη, του Αστυνομικού Διευθυντή Μήλου, του Λιμενάρχη Σίφνου, του Προέδρου του Συνδέσμου Σιφνίων κ. Αντ. Ζαμπέλη, της Προέδρου της ΜΚΟ «ΚΙΝΗΜΑ» κας Αικ. Ανδρούτσου, παιδιών του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου, που περιστοίχιζαν, φέροντας παραδοσιακές ενδυμασίες το ιερό Εικόνισμα και πλήθους πιστών.
Προηγουμένως η αγία Εικόνα της Χρυσοπηγής μεταφέρθηκε από την οικία των Πανηγυράδων, κ.κ. Νικηφόρου και Κων. Βερνίκου & της κας Μαργιώρας Γεωργούλη στο λιμάνι των Καμαρών Σίφνου, απ’ όπου την παρέλαβε κατά το έθος το πλοίο Champion Jet 1.
Κατά τη διάρκεια του περίπλου της νήσου, επί της γέφυρας του πλοίου τελέσθηκε η Ακολουθία της Αποδόσεως του Πάσχα και αγιασμός, ενώ ο Καπετάνιος και το Πλήρωμα του πλοίου προσεκύνησαν με συγκίνηση την Αγία Εικόνα.
Το Champion Jet 1 προσορμίσθηκε έναντι του ιερού Βράχου της Χρυσοπηγής, όπου ανέμεναν την ιερά Εικόνα εκατοντάδες προσκυνητές από τη Σίφνο και τα πέριξ νησιά.
Μετά την αποβίβασή της, η ιερά Εικόνα διά χειρών του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, μετεφέρθη στον επί του Βράχου Ιερό Ναό, υπό τους παιάνες της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος, τους πανηγυρικούς συριγμούς δεκάδων πλοιαρίων, αλιευτικών σκαφών και καϊκιών, και τη ρίψη πυροτεχνημάτων, που προσέδιδαν έντονα πανηγυρικό χαρακτήρα στην τελετή.
Αμέσως μετά, τελέσθηκε ο Δισαρχιερατικός Εσπερινός, τους ύμνους του οποίου απέδωσε χορός ιεροψαλτών υπό τον κ. Γεώργιο Καμαριάρη.
Στην προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο, ο οποίος διώδευσε ξηράν και διέπλευσε υγράν, ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή του, με τον οποίο, όπως είπε, συνδέεται με φιλία επί ένα τέταρτο αιώνος και ο οποίος διηκόνησε με αφοσίωση τους αοιδίμους Αρχιεπισκόπους Σεραφείμ και Χριστόδουλο, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, διαβλέψας τις αρετές και τις ικανότητες του, εισηγήθηκε στην Ιεραρχία, η οποία τον ανύψωσε σε Μητροπολίτη της Αποστολικής Μητροπόλεως Νικοπόλεως, την οποία διαποιμαίνει με σύνεση και αγάπη προς τον πιστό λαό.
Προσέθεσε δε ότι το Ιερό Προσκύνημα, κατακοσμημένο με τις σημαίες του Βυζαντίου και της σύγχρονης Ελλάδας ομοιάζει με πλοίο νοητό, που ταξιδεύει ανά τους αιώνες μεταφέροντας στο θησαυροφυλάκιό του όχι μόνο την ιερά Εικόνα αλλά και την παρακαταθήκη των πολυαιώνιων πατρώων παραδόσεων, θρύλων και ιστοριών, που συνεχίζουν επάξια και οι εφετινοί Πανηγυράδες, τους οποίους ιδιαίτερα ευχαρίστησε.
Και κατέληξε ευχόμενος, όπως ήταν απόψε γαλήνια η θάλασσα, έτσι να είναι στο εξής γαλήνιες οι ψυχές των Ελλήνων και η ατομική και συλλογική ζωή μας.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄ ευχαρίστησε και συνεχάρη τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βρύσης Αρχιμ. Ιωαννίκιο, για την κοπιώδη προετοιμασία και άψογη διεξαγωγή της Πανηγύρεως.
Μετά το πέρας του Εσπερινού, παρετέθη σε όλους δοχή, απο τους πανηγυράδες.
Αύριο το πρωί, θα τελεσθεί Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως κ. Χρυσοστόμου, συνιερουργούντος αυτώ του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Απολλωνίας, όπου και θα μεταφερθεί η ιερά εικόνα της Χρυσοπηγής, μετά το πέρας της οποίας θα επακολουθήσει λιτάνευση.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....