Δράμα: Τιμήθηκε η επέτειος της Μάχης των Οχυρών

Ογδόντα ένα χρόνια μετά τη Μάχη των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά και οι μνήμες παραμένουν ακόμα ζωντανές, θυμίζοντας σε όλους τη γενναιότητα και την αυταπάρνηση των Ελλήνων στρατιωτών ενάντια στις γερμανικές και βουλγαρικές δυνάμεις εισβολής.

Στη σεμνή τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο οχυρό Λίσσε, στο Κάτω Νευροκοπι Δράμας, παρουσία της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαρακη, οι τοπικές αρχές απέτισαν ελάχιστο φόρο τιμής στους Έλληνες στρατιώτες που θυσιάστηκαν για να κρατήσουν μέχρι τέλους το πραγματικά απόρθητο οχυρό Λίσσε.

Στην κοινότητα Οχυρού διεξήχθη μια από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα στον Ελληνικό Στρατό και στις γερμανοβουλγαρικές δυνάμεις και η υφυπουργός Τουρισμού τόνισε ότι η παρουσία της σήμερα εδώ έχει διπλό χαρακτήρα, από τη μια να τιμήσει τους ήρωες στρατιώτες και από την άλλη να στηρίξει μια σημαντική αθλητική διοργάνωση (τους ορεινούς αγώνες δρόμου Frozen Peaks) που στόχο έχουν να αναδείξουν τις φυσικές ομορφιές του οροπεδίου του Κάτω Νευροκοπίου.

Το οχυρό Λίσσε είναι το μόνο διατηρημένο και επισκέψιμο στην ορεινή περιοχή της Δράμας, αφού τα υπόλοιπα καταστράφηκαν την περίοδο της γερμανοβουλγαρικής κατοχής. Είναι κατασκευασμένο σε βραχώδη λόφο ύψους 220 μ. Στο μαρμάρινο μνημείο με φόντο το εύφορο οροπέδιο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου και αμέσως μετά έγινε προσκλητήριο νεκρών. Ακολούθησε ομιλία από το διοικητή του 518 Τάγματος Μηχανοκίνητου Πεζικού και κατάθεση στεφάνων από την υφυπουργό Τουρισμού και τις τοπικές αρχές της Δράμας.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....