Δράσεις και αποδράσεις του Νεοχωρίου στη Θεσσαλονίκη και Ρόδο

ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ

 

Το τετραήμερο 25-28 Μαΐου 2023, εκδρομείς της Κοινότητάς μας, με επικεφαλής τον Άρχοντα Χαρτοφύλακα της Μ.τ.Χ. Εκκλησίας κ. Παντελεήμονα Βίγκα, επισκέφθηκαν την Νύμφη του Θερμαϊκού, την Θεσσαλονίκη. Αφορμή της εξορμήσεως αυτής ήταν η μοναδική Συναυλία με την ονομασία «ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΧΑΝΕΝΤΕ», της οποίας την ευθύνη και επιμέλεια είχε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού μας Ναού Παναγίας Κουμαριωτίσσης, κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου.

Η Συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Γενί Τζαμί, στο κέντρο της πόλης, το απόγευμα του Σαββάτου, 27 Μαΐου 2023 και τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Ενώσεως Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος.

Από την πρώτη στιγμή της εξορμήσεως αυτής, ο όμιλός μας έγινε δεκτός στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Η υποδοχή, η φιλοξενία και η ξενάγηση στο Μουσείο ήταν υποδειγματική και ευχαριστούμε θερμότατα τον Ποιμενάρχη της κ. Βαρνάβα. Ευχαριστούμε επίσης τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Παντελεήμονα Αναστασιάδη και την κα Μαρία Χαραλαμπίδου, για την αγάπη τους, τις ξεναγήσεις και το γενικότερο ενδιαφέρον τους.

Στα πλαίσια της παρουσίας μας στη Θεσσαλονίκη, μας δόθηκε η ευκαιρία να προσκυνήσουμε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων. Με πολλή θέρμη, μας υποδέχθηκε ο Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος. Τον ευχαριστούμε και για την παρουσία του στην Συναυλία. Βρεθήκαμε και σε άλλα ιστορικά σημεία της παλαιάς πόλεως, όπου ξεναγηθήκαμε από την κα Ευανθία Χατζηαλεξιάδου (συμπολίτισσά μας και εκπαιδευτικό), την οποία και ευχαριστούμε θερμώς.

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα και το Δημοτικό του Συμβούλιο, που έθεσαν υπό την αιγίδα τους τη Συναυλία. Οι άρχοντες της πόλεως μας υποδέχθηκαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο, τιμώντας μας τόσο πολύ, με την κίνησή τους αυτή.

Ευχαριστίες ακόμη οφείλονται στην κα Φλώρα Καραγιάννη, υπεύθυνο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, που μας παραχώρησε το Γενί Τζαμί, για την πραγματοποίηση αυτής της Συναυλίας.

Απείρως ευχαριστούμε τον κ. Πολύβιο Στράντζαλη, για την άψογη συνεργασία και φιλοξενία. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον κ. Εμμανουήλ Γιαννόπουλο, για τις θυσίες του, την φιλοξενία του και την άψογη συνεργασία του από την αρχή έως και το τέλος αυτής της μοναδικής εκδηλώσεως.

Υποβάλλουμε ευγνώμονες ευχαριστίες πρός την Α.Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, για την αποστολή του Αρχιμ. Νεκταρίου Πάρη, ως εκπρόσωπου Του στη Συναυλία μας.

Τέλος, θα ήταν παράλειψή μας να μην ευχαριστήσουμε όλους τους λοιπούς Θεσμικούς παράγοντες της Πολιτείας αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και το φιλόμουσο κοινό που παρευρέθηκαν σε αυτή την ομολογουμένως μοναδική Συναυλία.

Το τριήμερο, 3-5 Ιουνίου 2023, κλιμάκιο της Κοινότητάς μας, μετέβη στο νησί των Ιπποτών, την πανέμορφη Ρόδο, ως προσκεκλημένοι της μοναδικής στο είδος της εκθέσεως Φωτογραφίας «ECO SOS, Eνέργεια και Ρύπανση του Περιβάλλοντος». Είναι γνωστή σε όλους η ευαισθησία και η αγάπη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχη, για το Περιβάλλον και την προστασία του και για αυτόν τον λόγο είμαστε διπλά χαρούμενοι, που συμμετείχαμε σε αυτή την έκθεση φωτογραφίας.

Στα πλαίσια της ανωτέρω εκθέσεως, έγινε σημαντική αναφορά στον αείμνηστο Φωτογράφο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Νικόλαο Μαγγίνα, ο οποίος σημάδεψε με τη ζωή και τα έργα του την ιστορία του τελευταίου μισού αιώνα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Ήδη μέχρι στιγμής έχουμε πραγματοποιήσει στην Κοινότητά μας 2 Διαγωνισμούς φωτογραφίας, με την ονομασία «Νικόλαος Μαγγίνας», με τη συμμετοχή εκατοντάδων φωτογράφων. Τούτο αποδεικνύει την αγάπη όλων, αλλά και την αναγνώριση προς το πρόσωπο του αειμνήστου πολυτίμου φίλου μας.

Πολύ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, για τα πατρικά του λόγια, τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Αντώνιο Καμπουράκη, καθώς και τον Αντιδήμαρχο κ. Αθανάσιο Στάμο, για την φιλοξενία τους. Ξεχωριστές ευχαριστίες οφείλονται στον κ. Σέργιο Αηβάζη και στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, όπου και προεδρεύει. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ Θαρρίου, Πανοσιολ. Αρχιμ. Νεκτάριο Πόκια, για την φιλοξενία που μας παρείχε.

Ευχαριστίες αναπέμπουμε προς τον κ. Salim Kırcalıali, Γενικό Πρόξενο της Τουρκίας στη Ρόδο, για την θερμή υποδοχή που μας επεφύλαξε στο Προξενείο.

Στο τέλος, αφήσαμε να ευχαριστήσουμε την ψυχή της διοργάνωσης• τον κ. Νικόλαο Κασέρη. Ο κύριος Κασέρης είναι ένα από τα Μέλη της Κριτικής μας Επιτροπής των διαγωνισμών φωτογραφίας, που πραγματοποιεί η Κοινότητά μας και είναι η αιτία που το κλιμάκιό μας βρέθηκε και συμμετείχε στην έκθεση φωτογραφίας.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....