e-Αιμοδότες: Η ελληνική ομάδα που διακρίθηκε στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων

Μια εφαρμογή για την καταγραφή των έκτακτων αναγκών σε αίμα και την ενημέρωση των αιμοδοτών μέσω των κινητών τηλεφώνων, δημιούργησε μια ομάδα μαθητών λυκείου από την Κομοτηνή, η «e-Αιμοδότες», η οποία κατέκτησε την τρίτη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2022.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε εθελοντικά από μαθητές δημόσιου σχολείου, εν μέσω της πανδημίας, και διατίθεται εντελώς δωρεάν. Η καινοτομία της εφαρμογής συνίσταται στη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης των χρηστών από τις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας για έκτακτες ανάγκες προσφοράς αίματος. Έτσι, διευκολύνει ώστε οι αιμοληψίες να γίνονται όταν υπάρχει ανάγκη, καθώς και η  διάρκεια ζωής του αίματος είναι πεπερασμένη.

Η διάκριση της ομάδας «e-Αιμοδότες» σηματοδότησε την επιστροφή της Ελλάδας στις πρώτες θέσεις του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Νέων Επιστημόνων μετά από 26 χρόνια. Στον διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε στο Leiden της Ολλανδίας κατά το διάστημα από τις 13 ως τις 18 Σεπτεμβρίου, παρουσιάστηκαν 85 διαφορετικά projects από 132 νέους επιστήμονες, 14 έως 20 ετών από 33 χώρες.

«Εύχομαι να συνεχίσετε με το ίδιο ζήλο και αγάπη προς τον συνάνθρωπο και ο Θεός να σας χαρίζει πρωτίστως υγεία και να σας φωτίζει για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στη ζωή σας», σημειώνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, σε συγχαρητήρια επιστολή που απέστειλε προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της ομάδος «e-Αιμοδότες».

Αναλυτικά η επιστολή του Σεβασμιωτάτου έχει ως εξής:

«Με την παρούσα επιστολή μου επιθυμώ να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά και τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την κατάκτηση της τρίτης θέσεως στον 33ο Ευρωπαικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2022 που πραγματοποιήθηκε στο Λάιντεν της Ολλανδίας, από 13ης έως 18ης Σεπτεμβρίου 2022.

Η σύλληψη και η υλοποίηση του πρωτοπόρου έργου (πρότζεκτ) E-AIMODOTES/INFORMATION SYSTEM AND IMMEDIATE NOTIFICATION OF BLOOD DONATION NEEDS, αντανακλά την Θεϊκή εντολή «αγαπήσεις τον πλησίον σου ως εαυτόν» (Μαρκ. 12, 32) και την αγάπη σας προς τον πονεμένο συνάνθρωπο και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους. Συνάμα δε, είναι απόδειξη ότι με θέληση, προσπάθεια και συνεργασία μπορούμε να πετυχαίνουμε τους ευγενείς στόχους μας.

Εύχομαι να συνεχίσετε με το ίδιο ζήλο και αγάπη προς τον συνάνθρωπο και ο Θεός να σας χαρίζει πρωτίστως υγεία και να σας φωτίζει για ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στη ζωή σας».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....