Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός και ομιλία για την διδαχή του Αγίου Ιωάννου, Συγγραφέως της «Κλίμακος» στη Μητρόπολη Πέτρας

Το εσπέρας της Κυριακής 3 Απριλίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό της Κυριακής Δ΄ Νηστειών που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην περιοχή «Σταυρός», πόλεως Αγίου Νικολάου.

 

Προ της απολύσεως και στο πλαίσιο των ομιλιών που πραγματοποιούνται το εσπέρας κάθε Κυριακής κατά την κατανυκτική περίοδο του Τριωδίου προς πνευματική επίρρωση των πιστών, ο Πανοσ. Αρχιμ. Ευγένιος Καρακωνσταντάκης, Γραφεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, ομίλησε με θέμα: «Με προσευχή και με νηστεία». Ο π. Ευγένιος ανεφέρθη αναλυτικότατα στις δύο αρετές που προβάλλει ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης, ο Συγγραφέας του βιβλίου της «Κλίμακος» και τεκμηρίωσε με απόλυτα κατανοητό τρόπο γιατί είναι απαραίτητες προς ενίσχυση της Πίστεώς μας προς τον Ένα και Αληθινό και Μοναδικό Τριαδικό Θεό.

Χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Η νηστεία αναδεικνύεται σε ασκητική πρακτική η οποία έχει σκοπό να ενισχύσει την ψυχή στον αγώνα που κάνει για να αποδεσμευθεί και να αποκαθαρθεί από το κακό και να πλησιάσει τον Θεό. Ταυτόχρονα όμως είναι και εξάσκηση στην αυτοσυγκράτηση, στην ολιγάρκεια, στον σεβασμό στην κτίση.

Αυτό το γνωρίζει η Εκκλησία και για αυτό όρισε τις ετήσιες και εβδομαδιαίες νηστείες. Καθόρισε τις νηστείες της Τετάρτης, της Παρασκευής, τις Σαρακοστές και τις άλλες νηστήσιμες περιόδους σαν πνευματικό γύμνασμα των πιστών. Τις έθεσε ώστε οι πιστοί να θυμούνται την Σταυρική θυσία του Χριστού, να έχουν κάποιον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο να στοιχούνται. Κάποιες φορές μας δυσκολεύουν οι νηστείες, όμως είναι ενας από τους τρόπους για να αναπτυχθεί πνευματικά σωστά ο άνθρωπος και να φτάσει στον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε: να γίνει άγιος.

Η νηστεία γίνεται η καλή αφορμη για να αναχθούμε σε έργα ευποιίας. Προπάντων όμως είπαμε ότι η νηστεία ενισχύει την προσευχή, την μητέρα των αρετών. Η προσευχή της Εκκλησίας μας δείχνει πως πρέπει να πλάσουμε την ψυχή μας, την καρδιά μας, τον νού μας ώστε να ευθυγραμμιστούν με το θείο θέλημα, να καθαριστούν από ο,τι σκοτεινό μπορεί να εμφωλεύει μέσα τους και να ζήσουμε από τώρα τη Χαρά και την Χάρη του Θεού».

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....