Εγκαίνια του περικαλλούς Ιερού Παρεκκλησίου της Αγίας Σοφίας στην περιοχή Κότσινα τιου Ρεπανιδίου

Σε κλίμα βαθιάς κατάνυξης τελέστηκαν κατά το διήμερο 22 και 23 Οκτωβρίου 2022 τα Εγκαίνια του περικαλλούς Ιερού Παρεκκλησίου της Αγίας Σοφίας στην περιοχή Κότσινα τιου Ρεπανιδίου, τα οποία είναι και τα πρώτα Εγκαίνια Ιερού Ναού στη νήσο μας επί της τριετούς Αρχιερατείας του Σεβ. Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου  κ. Ιεροθέου.
Το εσπέρας του Σαββάτου 22 Οκτωβρίου, τελέστηκε ο Εσπερινός και η κατάθεση των Ιερών Λειψάνων. Πριν το πέρας της ιεράς ακολουθίας ο Σεβ.  απηύθυνε λόγο πνευματικής οικοδομής.
Αρχικά, αναφέρθηκε στην ιστορία και στο τυπικό της τελετής των Εγκαινίων Ιερού Ναού, η οποία αποτελεί κορυφαία μυστηριακή πράξη της Εκκλησίας και έχει τις καταβολές της στους χρόνους της Παλαιάς Διαθήκης με πολύ συγκεκριμένο και καθορισμένο τελετουργικό, που φθάνει μέχρι τις μέρες μας.
Όταν εγκαινιάζεται ένας Ιερός Ναός, σημείωσε ο Σεβ., από απλό κτήριο που οικοδομείται με υλικά με τα οποία κτίζονται όλα τα οικοδομήματα των ανθρώπων, με την επενέργεια του Παναγίου Πνεύματος, αναδεικνύεται το ιερό θυσιαστήριο, τόπος δόξης και λατρείας του Θεού και κατοικητήριο των Αγίων, στους οποίους αφιερώνεται ο Ναός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση γίνεται κατοικία της Αγίας Σοφίας και των Αγίων Παρθενομαρτύρων θυγατέρων της, Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης.
Με αφορμή τα ονόματα των αγίων του εγκαινιαζομένου Ναού, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ότι αυτά αποτελούν αρετές, που ειναι δώρα και καρποί του Παναγίου Πνεύματος. «Σοφός» άνθρωπος είναι εκείνος, που δεν βασίζεται στις δικές του πεπερασμένες δυνάμεις και δυνατότητες, αλλά εμπιστεύεται απόλυτα και παραδίδει τη ζωή του στο Θεό και ποτέ δεν παύει «να πιστεύει» και «να ελπίζει» στο έλεος και στην παντοδυναμία του Θεού, ενώ αγαπά θυσιαστικά τον πλησίον του.
Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για τα συγκεκριμένα ιερά λείψανα που προσκομίστηκαν, προκειμένου να τοποθετηθούν εντός του «φυτού» της Αγίας Τραπέζης του νέου θυσιαστηρίου, τα οποία είναι αποτμήματα εκ των ιερών λειψάνων του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης, των Αγίων Μαρτύρων Πατέρων της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης και του Αγίου Ιερομάρτυρος και Αποστόλου Ιακώβου του Αδελφοθέου πρώτου Επισκόπου Ιεροσολύμων, του οποίου η μνήμη κατά συγκυρία εορτάζεται την ημέρα των Εγκαινίων του Ιερού Ναού. Προέτρεψε γιαυτό το λόγο, να τελείται κάθε χρόνο Θεία Λειτουργία κατά την ημέρα αυτή, εις ανάμνησιν των Εγκαινίων και ταυτόχρονα της μνήμης του Αγίου Ιακώβου.
Κλείνοντας, ο Σεβ. ανέφερε μία σχετική για τα τελούμενα ρήση Αγιορείτη μοναχού, η οποία φανερώνει τη μεγάλη ευλογία που λαμβάνει κάθε Ιερός Ναός όταν εγκαινιάζεται. Επανέλαβε ότι με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος ο Ναός γίνεται φρούριο, στον οποίο οι πιστοί προσερχόμενοι είναι ασφαλείς από κάθε δαιμονική ενέργεια και απειλή.
Την επόμενη μέρα, Κυριακή 23 Οκτωβρίου, τελέστηκε Πανηγυρικός Όρθρος και στη συνέχεια τελέστηκε κατά την εκκλησιαστική τάξη η τελετή των Εγκαινίων του Ναού της Αγίας Σοφίας στον Κότσινα.
Αξίζει να σημειώσουμε, ότι ο Σεβ. καθ΄ όλη τη διάρκεια των εγκαινίων, εξηγούσε λεπτομερώς στο εκκλησίασμα τα τελούμενα και τον συμβολισμό τους. Με την ολοκλήρωση της ιεράς τελετής των εγκαινίων, ακολούθησε η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.
Προ της απολύσεως της ευχαριστιακής συνάξεως, ο Σεβ. τόνισε για μία ακόμη φορά τη σημαντικότητα του εκκλησιαστικού γεγονότος τόσο για το νησί, για την τοπική εκκλησία, όσο και για τον ίδιο, ως τα πρώτα Εγκαίνια.
Εξέφρασε θερμότατες ευχαριστίες προς τους κτήτορες Ιωάννη και Σοφία Διαμαντίδη, που με πίστη και ευλάβεια ανήγειραν και προσέφεραν τον Ιερό Ναό στην Εκκλησία, για να λατρεύεται και να δοξάζεται το πανάγιο όνομα του Ζώντος Θεού και των αγίων Μαρτύρων.
Τέλος, ευχαρίστησε τους παρόντας κληρικούς για την συμμετοχή τους στο κορυφαίο αυτό εκκλησιαστικό γεγονός και απέδωσε το δίκαιο έπαινο στον Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Ιερώνυμο Σχίζα, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεώς , τον οποίο χαρακτήρισε «ιερομνήμονα», επειδή η όλη ιερή τελετή οργανώθηκε με προσωπική του φροντίδα και κόπο.
ΦΩΤΟ CHRISTOS KAZOLIS

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....