Εκδηλώσεις «ΗΛΙΑΚΕΙΑ 2022» στην Κάρπαθο, στη μνήμη του Ήρωα Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη

Παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικολάου Χαρδαλιά, ο οποίο εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 23 Μαΐου, στην Κάρπαθο, οι  εκδηλώσεις τιμής και μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 16 ετών από το θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, του Ήρωα Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη. Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και οι Δήμοι Καρπάθου και Χανίων, στον χώρο του Μνημείου του Ήρωα, στο λιμάνι της Καρπάθου.

Ο Σμηναγός (Ι) Κωνσταντίνος Ηλιάκης έπεσε υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας στις 23 Μαΐου 2006, κατά τη διάρκεια αναχαίτισης τριών τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία είχαν παραβιάσει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας, έχοντας εισβάλλει στο FIR Αθηνών με κατεύθυνση προς την Κρήτη, όταν ένας εκ των τριών Τούρκων πιλότων, επιδεικνύοντας παντελή έλλειψη επαγγελματισμού και σεβασμού στους κανόνες ασφαλείας, πραγματοποίησε επικίνδυνο ελιγμό προκαλώντας τη σύγκρουση και την πτώση του αεροσκάφους F-16 του Ήρωα Έλληνα αεροπόρου, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κάρπαθο.

Ο Έλληνας Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ήρωα, ενώ κατά τον χαιρετισμό του μετέφερε τον προσωπικό χαιρετισμό του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και τόνισε ότι «αισθάνομαι βαθύτατα συγκινημένος που παρίσταμαι στη σημερινή εκδήλωση τιμής και μνήμης, για τον αξέχαστο πιλότο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, Σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, έναν ατρόμητο μαχητή των αιθέρων, που θυσιάστηκε εν ώρα καθήκοντος, εκτελώντας με συνέπεια την αποστολή του».

Περιγράφοντας τα γεγονότα της 23ης Μαΐου 2006, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι ο θάνατος του Σμηναγού Ηλιάκη βύθισε στο πένθος την οικογένειά του, τις Ένοπλες Δυνάμεις και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, «περνώντας όμως στο πάνθεον των ηρώων μας». «Η θυσία του αυτή», επισήμανε, «συνιστά αναμφίβολα απόδειξη της αυταπάρνησης που χαρακτηρίζει όλους τους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, σε έναν ιδιότυπο, ακήρυκτο “πόλεμο” με τους Τούρκους, ο οποίος μαίνεται για δεκαετίες στους αιθέρες. Σε αυτό το “πολεμικό” σκηνικό που στήνεται καθημερινά πάνω από το Αιγαίο, οι Έλληνες αεροπόροι, διαθέτοντας υψηλό φρόνημα, βαθιά αίσθηση καθήκοντος και ακατάβλητη πίστη στην αποστολή τους, δίνουν τη δική τους ξεχωριστή και ενίοτε επικίνδυνη μάχη, αντιμέτωποι ανά πάσα στιγμή με απρόβλεπτες και επικίνδυνες καταστάσεις, πετώντας με υπερηχητικές ταχύτητες σε οριακές συνθήκες και ρισκάροντας τη ζωή τους για την υπεράσπιση των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων».

«Υπό αυτό το πρίσμα, η απώλεια του ηρωικού Σμηναγού μας», συνέχισε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, «ήρθε να προστεθεί στην πλειάδα των ιπταμένων της Πολεμικής Αεροπορίας, που όλοι τους πορεύτηκαν στον ίδιο δρόμο τιμής και καθήκοντος, ποτίζοντας αβίαστα με το αίμα τους κάθε γωνιά της ελληνικής γης, καθιστώντας εαυτούς φωτεινό φάρο και εφαλτήριο εθνικής αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας. Ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης, έμεινε συνεπής στους όρκους του. Κατέδειξε με την υπέρτατη προσφορά της ζωής του, τι σημαίνει να υπηρετείς την Πατρίδα μέχρι της “τελευταίας ρανίδας του αίματός σου” και απέδειξε με τον πλέον ηρωικό τρόπο, ότι η Πολεμική μας Αεροπορία δύναται να φέρει σε πέρας το απαιτητικό επιχειρησιακό της έργο, με ακλόνητη πίστη και αυταπάρνηση».

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «η ελληνική κοινωνία, κληρονόμος της βαριάς ιστορίας του Έθνους, αντιμετωπίζει διαχρονικά τη θυσία όλων των πεσόντων αεροπόρων μας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ως πράξη με ιδιαίτερο συγκινησιακό και ηθικό συμβολισμό, ως ύψιστη προσφορά προς την Πατρίδα και ως αδιαμφισβήτητο στοιχείο υποδειγματικής προσήλωσης στα ιδανικά της φυλής. Υπό αυτή την έννοια, η θυσία των ηρωικών Ελλήνων αεροπόρων δεν γεννά την απώλεια, αλλά εμβαπτίζεται μέσα στην αθανασία, την αγέραστη δόξα, τη συλλογική μνήμη. Υποκλινόμαστε με σεβασμό, στην ηρωική μορφή του αδικοχαμένου πιλότου μας και συμπαραστεκόμεθα ειλικρινώς στην οικογένειά του, διαβεβαιώνοντάς τη ότι ο πόνος και τα δάκρυα για την απώλεια του αγαπημένου τους, προσδιορίζει το δικό μας ηθικό καθήκον, να διατηρήσουμε τη μνήμη του άσβεστη και να προβάλλουμε το θάρρος του ως παράδειγμα προς μίμηση προς όλα τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων γενικότερα.

Καταληκτικά, ο Έλληνας Υφυπουργός αναφέρθηκε στην τρέχουσα δύσκολη χρονική συγκυρία, όπου η γεωπολιτική ρευστότητα, οι υβριδικές απειλές και τα προβλήματα ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, «δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό, αντιθέτως απαιτούν αυξημένη ετοιμότητα και διαρκή εγρήγορση», όπως τόνισε. «Σε αυτό το πλαίσιο, Κυβέρνηση και Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας», επισήμανε, «έχουμε θέσει ως προμετωπίδα των ενεργειών μας, τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, με την αποτροπή να συνιστά το κέντρο βάρους του αμυντικού σχεδιασμού μας. Αναβαθμίζουμε συνεχώς τις Ένοπλες Δυνάμεις σε ανθρώπινο δυναμικό, σε μέσα και υποδομές, ενώ ταυτόχρονα τις θωρακίζουμε με τα πλέον σύγχρονα οπλικά συστήματα, ενισχύοντας κατακόρυφα τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες και το αποτρεπτικό τους στίγμα. Προκρίνουμε επιπλέον την ενεργή αμυντική διπλωματία, έχοντας πετύχει τη δημιουργία ενός ισχυρού πλέγματος συμμαχιών σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα για επαύξηση της Εθνικής Ισχύος».

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Ιωάννης Νισύριος, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αδελφός του Πεσόντα Ήρωα, κ. Φίλιππος Ηλιάκης, και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Στην εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους συγγενείς του Ήρωα Σμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Ηλιάκη, παρόντες ήταν οι Βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Ιωάννης Παππάς (ως Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων), Εμμανουήλ Κόνσολας, Βασίλειος – Νικόλαος Υψηλάντης, Νεκτάριος Σαντορινιός και Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα, η Έπαρχος Καρπάθου – Ηρωικής Νήσου Κάσου κ. Καλλιόπη Νικολαΐδου, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωνσταντίνος Γύπαρης, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Φασούλας, o Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού & Νήσων Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, αντιπροσωπείες στελεχών των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Ανώτατοι και Ανώτεροι εν αποστρατεία Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, μέλη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, καθώς και των Δήμων Καρπάθου και Χανίων.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Χαρδαλιάς, συνοδευόμενος από τον Διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού & Νήσων, Αντιστράτηγο Δημήτριο Χούπη, μετέβη στη νήσο Κίναρο, όπου σε ένδειξη τιμής και μνήμης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των τριών Ηρώων Πεσόντων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Παρόντες ήταν επίσης, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Ιωάννης Παππάς, ο Διοικητής της 80 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής Ταξίαρχος Σπυρίδων Κογιάννης, η μοναδική κάτοικος του νησιού, η κυρά Ρηνιώ (Ειρήνη Κατσοτούρχη) και ο γιός της Γεώργιος Κατσοτούρχης. Επιπλέον, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση με την κυρά Ρηνιώ, από την οποία ενημερώθηκε για την καθημερινότητά της στο νησί.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....