Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους ήρωες των μαχών Κιλκίς-Λαχανά

Την επέτειο της 19ης Ιουνίου 1913 και τους ήρωες των μαχών Κιλκίς – Λαχανά, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελλάδα, τίμησε σήμερα ο Δήμος Ωραιοκάστρου με εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο Μελισσοχώρι.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Κοινότητας Μελισσοχωρίου, όπου βαίνουν προς ολοκλήρωση εργασίες ανάπλασης με στόχο να παραδοθεί στους κατοίκους ένας όμορφος χώρος αναψυχής που ταυτόχρονα αναδεικνύει την ιστορικότητα του τόπου.Το 1913 στην πλατεία του χωριού εγκαταστάθηκε το Στρατηγείο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπό τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο, ο οποίος διηύθυνε τις νικηφόρες μάχες του Κιλκίς-Λαχανά και σήμερα είναι τοποθετημένη η προτομή του ήρωα Ταγματάρχη Πεζικού, Αντώνιου Κουτήφαρη. Οι κάτοικοι του Μελισσοχωρίου συνέβαλαν  στη νικηφόρα έκβαση των μαχών, καθώς υποστήριξαν με ηρωισμό τα ελληνικά στρατεύματα.

Η εκδήλωση άρχισε το πρωί με έπαρση της Ελληνικής Σημαίας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ. Πλάτωνα.

 

Στη συνέχεια ο Αθανάσιος Καγιάς, εκδότης και συντονιστής της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρίας Μπάλτζιας εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής και στη σημαντική συμβολή των κατοίκων του Μελισσοχωρίου στο νικηφόρο αποτέλεσμα των μαχών.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα Ταγματάρχη Πεζικού, Αντώνιου Κουτήφαρη. Στεφάνι κατέθεσαν ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, ο υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας ΠΚΜ, Γιώργος Κεφαλάς, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μελισσοχωρίου, Αθανάσιος Μοσχόπουλος, ο αντιδήμαρχος Μυγδονίας, Γιώργος Παραπανήσιος, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, εκπρόσωποι του Ελληνικού Στρατού, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, πολιτιστικών συλλόγων και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του Μελισσοχωρίου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υποψήφιος βουλευτής ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης, Φάνης Παπάς, δημοτικοί, τοπικοί σύμβουλοι και δεκάδες πολίτες.

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι χορωδίες Παραδοσιακής Μουσικής ΚΑΠΗ Μελισσοχωρίου και του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Μελισσοχωρίου.Η εκδήλωση, που συντόνισαν η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Μυγδονίας «Διγενής», Αναστασία Σταμπουλή και η εκπαιδευτικός-σεναριογράφος, Μερόπη Κόπτση, ολοκληρώθηκε με προσκλητήριο νεκρών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ωραιοκάστρου.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....