Εκδήλωση μνήμης του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Χαριλάου Ταλιαδώρου στο ΚΩΘ

Το Σάββατο 16 Απριλίου 2022 και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων «Μελίνα Μερκούρη» του ΚΩΘ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία-αφιέρωμα στη μνήμη του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Χαριλάου Ταλιαδώρου. Πρόκειται για ένα «μουσικολογικό μνημόσυνο» με αφορμή την δωρεά του πλούσιου αρχείου του μεγάλου δασκάλου από την κόρη του Εύη Ταλιαδώρου προς το ΚΩΘ.

 

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Δρ. Αντώνης Κωνσταντινίδης για τη ζωή και το έργο του εκλιπόντος, ο Δρ. Πέτρος Παπαεμμανουήλ για το πλούσιο αρχείο του που εισέρχεται στο ΚΩΘ, και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης π. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης για την πολυετή συνεργασία του Άρχοντος Πρωτοψάλτου με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Επίσης, την εκδήλωση θα χαιρετίσει η κ. Εύη Ταλιαδώρου, ενώ το μουσικό μέρος θα καλύψει ο «Βυζαντινός Χορός ΚΩΘ», με μελοποιήσεις του Χαριλάου Ταλιαδώρου, υπό τη χοραρχία του Πέτρου Παπαεμμανουήλ, καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής του ΚΩΘ. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Διευθυντής του ΚΩΘ, Δρ. Γεώργιος – Ιούλιος Παπαδόπουλος.

 

Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος γεννήθηκε το 1926 στη Θεσσαλονίκη. Μαθητής του διαπρεπούς πρωτοψάλτη Χριστόφορου Κουτσουράδη και απόφοιτος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών, διακρίθηκε από νωρίς για το φωνητικό του τάλαντο. Καθοριστική, για την ψαλτική του εξέλιξη, υπήρξε η συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη το 1945 με τον Άρχοντα πρωτοψάλτη Κωνσταντίνο Πρίγγο. Ψάλτης, από την ηλικία των 16 ετών, έχει συνδέσει το όνομά του με τον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης όπου έψαλλε ως Πρωτοψάλτης για 68 χρόνια (1952-2020) . Τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το οφφίκιο του «Άρχοντος πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως». Δίδαξε την ψαλτική τέχνη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1964-1967), στο Μακεδονικό Ωδείο και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, της οποίας υπήρξε διευθυντής (1988-2004), έχοντας αναδείξει πληθώρα μαθητών σε όλη την Ελλάδα. Ιδιαίτερη υπήρξε συνθετική-εκδοτική του δραστηριότητα. Τα σπουδαιότερα από τα έργα του που έχουν εκδοθεί και ακολούθησαν επανεκδόσεις είναι: το «Πρότυπον Αναστασιματάριον», η «Επίτομος Λειτουργία», το «Νέο Ειρμολόγιο Καταβασιών», το «Τριώδιον», «Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάς», «O Ακάθιστος Ύμνος», οι «Ακολουθίες Βαπτίσματος-Γάμου και Εξοδίου» και ο «Εσπερινός». Η πλουσιότατη καλλιτεχνική του δραστηριότητα συμπληρώνεται με δισκογραφία (δίσκους, κασέτες και cd) και συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική και Αυστραλία. Υπήρξε ένας από τους πιο ενεργούς και δραστήριους σύγχρονους ψάλτες, μέχρι το τέλος της ζωής του. Για το λόγο αυτό είχε τιμηθεί από Αρχιεπισκοπές, Μητροπόλεις, Υπουργεία, Δήμους, Συλλόγους Ιεροψαλτών, Πολιτιστικούς Συλλόγους και διάφορους άλλους φορείς. Είχε και συνεχίζει να έχει την αναγνώριση ολόκληρου του Ορθόδοξου κόσμου ως απαράμιλλος «Καλοφωνάρης» της εποχής μας.

 

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Φώτιος Ζαρζαβατσάκης (κατά κόσμον Ιορδάνης), γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από ευσεβείς γονείς, οι οποίοι εξ απαλών ονύχων τον οδήγησαν στην εκκλησία και του δίδαξαν την αγάπη για τον Χριστό. Τις εγκύκλιες σπουδές του τις έλαβε στην Θεσσαλονίκη και ακολούθως σπούδασε την Ιερά Επιστήμη της Θεολογίας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εν συνεχεία, έλαβε τους δύο βαθμούς της ιεροσύνης από τον μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κυρό Παντελεήμονα τον Β΄ και από τις 24 Σεπτεμβρίου 1999 είναι ο Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Κυρίου και υπεύθυνος του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου του ως άνω Ιερού Ναού. Στις 19 Οκτωβρίου 2017, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος τού ανέθεσε τα καθήκοντα του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, τα οποία ασκεί μέχρι σήμερα.

 

Ο Αντώνης Κωνσταντινίδης είναι διδάκτωρ μουσικολογίας και κριτικός μουσικής. Σπούδασε Μαθηματικά, Μουσικολογία και Θεολογία στο Α.Π.Θ. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ και την επίβλεψη του καθηγητή Γρηγόρη Στάθη εκπόνησε διατριβή με θέμα τη μουσικολογική μελέτη και μαθηματική τεκμηρίωση των λεπτών διαστημάτων στη θεωρία της ελληνικής μουσικής. Οι μουσικές του σπουδές περιλαμβάνουν τη θεωρία της δυτικής μουσικής, πιάνο και βυζαντινή μουσική, την οποία διδάχτηκε από τον Άρχοντα πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο, δίπλα στον οποίο υπηρέτησε επί πολλά έτη ως δομέστιχος. Ως μουσικοκριτικός, το διάστημα 2000-2010 συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Μακεδονία της Κυριακής» και «Θεσσαλονίκη», συγγράφοντας εκατοντάδες μουσικοκριτικά σημειώματα συναυλιών, οπερατικών παραστάσεων, σκηνικών παραγωγών, ηχογραφήσεων και κείμενα πολιτικού προβληματισμού. Το 2003 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της «Ένωσης Ελλήνων Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών».  Δίδαξε επί σειρά ετών μαθήματα της ειδικότητάς του (Ψαλτική Τέχνη, Βυζαντινή Μουσικολογία και Μουσική Κριτική) σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στα Τμήματα Μουσικών Σπουδών, Θεολογίας και Ποιμαντικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. Από το 2002 υπηρετεί ως καθηγητής Ελληνικής μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και από το 2017 ως υπεύθυνος Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Τον Ιανουάριο του 2020 διορίστηκε Αντιπρόεδρος του Ε.Τ.Ο.Σ. της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

 

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Δράμα, ο Πέτρος Παπαεμμανουήλ, ασχολείται με τη βυζαντινή μουσική και το δημοτικό τραγούδι από την ηλικία των 6 ετών. Είναι Δρ. Θεολογίας με ειδίκευση στη βυζαντινή μουσικολογία και ψαλτική τέχνη. Κατέχει πτυχίο και δίπλωμα βυζαντινής μουσικής, από την τάξη του Άρχοντος Πρωτοψάλτου Χαριλάου Ταλιαδώρου, ενώ παράλληλα έχει περατώσει τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά της ευρωπαϊκής μουσικής. Από το 1995 διδάσκει τη βυζαντινή μουσική και σήμερα είναι ο υπεύθυνος καθηγητής της σχολής βυζαντινής μουσικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα είναι πρωτοψάλτης του ιερού ναού Αναλήψεως του Κυρίου Θεσσαλονίκης από το 1998. Επίσης, ασχολείται ενεργά με τις επιτόπιες καταγραφές-μελέτες του δημοτικού μας τραγουδιού, ενώ ταυτόχρονα διδάσκει παραδοσιακό τραγούδι σε διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους. Ακόμη, έχει στο ενεργητικό του ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών σε Αίγυπτο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Η.Π.Α., Ιταλία, Κύπρο, Πολωνία, Τουρκία κ.α. Ακόμη, έχει εκδώσει 8 CD βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής και δημοτικού τραγουδιού. Τέλος, έχει τιμηθεί με το οφφίκιο του Άρχοντος Μαΐστωρος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

 

 

Ο Βυζαντινός Χορός του Κ.Ω.Θ. ιδρύθηκε το 2000. Είναι μεικτός και αριθμεί 35 μέλη που διακρίνονται για τις επιδόσεις τουs στην ψαλτική τέχνη. Το ρεπερτόριο καλύπτει ύμνους της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας και παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας, με στόχο την προβολή και διάδοση της σπουδαίας πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έχει ψάλει σε πολλές ακολουθίες διαφόρων Ι. Ναών της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, εντυπωσιάζοντας με τον λιτό, σοβαρό και μυσταγωγικό τρόπο ψαλμωδίας του. Συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Ωδείου και σε φεστιβάλ διαφόρων πόλεων: Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κοζάνη, Βέροια, Σέρρες, Κωνσταντινούπολη κ.α. Έχει συνεργαστεί με τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γρηγόριο Στάθη, τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο, τον μακαριστό Άρχοντα Λαμπαδάριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Ελευθέριο Γεωργιάδη, τον Χρόνη Αηδονίδη και το Συγκρότημα Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Χοράρχης είναι ο καθηγητής του Κ.Ω.Θ. Δρ. Πέτροs Παπαεμμανουήλ.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....