Εκδημία π. Παναγιώτη Στυλιανόπουλου, κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας με βαθιά συγκίνηση αναγγέλλει την εις Κύριον εκδημία του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτη Στυλιανόπουλου, ο οποίος εκοιμήθη το Σάββατο, 21 Μαΐου 2022, σε ηλικία 92 ετών.

Ο μακαριστός υπηρέτησε επί 60 και πλέον έτη την τοπική Εκκλησία της Αυστραλίας, με υποδειγματική αγάπη, αφοσίωση και εκκλησιαστικό φρόνημα.

Είχε γεννηθεί στο Μουζάκι Μεσσηνίας το 1930 και ήταν ο δεύτερος υιός του Ευσταθίου και της Ιωάννας Στυλιανοπούλου. Στην ηλικία των 25 ετών μετανάστευσε στην Αυστραλία και εγκαταστάθηκε αρχικά στη Μελβούρνη, όπου νυμφεύθηκε το 1957. Από τον γάμο του απέκτησε τέσσερις θυγατέρες, οι οποίες του χάρισαν εννέα εγγόνια.

Περί το 1960 εισήλθε στην ιερωσύνη, χειροτονηθείς ιερέας στο Σύδνεϋ, από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Ιεζεκιήλ, ενώ ξεκίνησε την ιερατική του διακονία από την πρωτεύουσα της Βόρειας Επικράτειας, το Ντάργουϊν, όπου διέμεινε για περίπου δύο έτη.

Το 1962 επέστρεψε στη Μελβούρνη και για τα επόμενα δέκα χρόνια υπηρέτησε στην Ενορία του Αγίου Βασιλείου Brunswick.

Το έτος 1972 μετακόμισε οικογενειακώς από την Αυστραλία στην Ελλάδα, ωστόσο η παραμονή του στην πατρίδα ήταν σύντομη. Επιστρέφοντας στην πρωτεύουσα της Βικτώριας, ανέλαβε καθήκοντα εφημέριου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στο προάστιο Moonee Ponds. Διηκόνησε την Ενορία του Αγίου Δημητρίου επί 48 συναπτά έτη, ήτοι από το 1974 μέχρι και την εκδημία του, ενώ είχε πρωτοστατήσει στον αγώνα για την κτιριακή ανάπτυξη, την οργάνωση και τη γενικότερη πρόοδο της Ενορίας.

Το 1994, μετά το θάνατο της πρεσβυτέρας του, σε αναγνώριση της προσφοράς του, του απονεμήθηκε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου δια των χειρών του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού.

Το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου έλαβε το 2019, τη προτάσει του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου.

Του Τρισαγίου και της Εξοδίου Ακολουθίας που θα τελεστούν στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, θα προεξάρχει, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος.

Το πρόγραμμα των ακολουθιών έχει ως ακολούθως:

– Τρισάγιο: Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022, ώρα 6:30 μ.μ.

– Εξόδιος Ακολουθία: Παρασκευή 27 Μαΐου 2022, ώρα 10 π.μ.

Της Εξοδίου Ακολουθίας θα προηγηθεί, από ώρας 6:30 π.μ., η τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, ενώ η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο κοιμητήριο του Fawkner.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....