Εκδημία του μακαριστού ιερέως Νικολάου Παπαϊωάννου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας με βαθιά συγκίνηση αναγγέλλει την εις Κύριον εκδημία του ιερέως Νικολάου Παπαϊωάννου, ο οποίος εκοιμήθη ειρηνικώς την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022, σε ηλικία 94 ετών.

Ο μακαριστός ιερεύς, κτήτορας του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Forest Hill/Nunawadding στη Μελβούρνη,  διηκόνησε ευόρκως επί πολλές δεκαετίες την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αυστραλίας.

Γεννημένος το έτος 1927 στη Δερύνεια της Αμμοχώστου, στην Κύπρο, με τις ευχές του ιερέως πατρός του, π. Ιωάννη, και της μητρός του, Πρεσβυτέρας Ευτυχίας, μετανάστευσε σε ηλικία 24 ετών στην Αυστραλία. Εγκαταστάθηκε στη Μελβούρνη όπου γνώρισε τη Δήμητρα Αργυρού, την οποία νυμφέυθηκε το έτος 1957 και μαζί απέκτησαν δύο τέκνα, τον Ιωάννη και τον Χρύσανθο.

Ακολουθώντας τα βήματα του πατρός του, εισήλθε στο λειτούργημα της Ιερωσύνης, χειροτονηθείς Διάκονος και Πρεσβύτερος υπό του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Ιεζεκιήλ. Τα πρώτα χρόνια υπηρέτησε με αφοσίωση σε πολλές εκκλησίες της Βικτώριας (Sunshine, Frankston, Morwell, Richmond και Altona), ανάλογα με τις ανάγκες της Εκκλησίας και έχοντας πάντα στο πλευρό του την Πρεσβυτέρα του, Δήμητρα, και τα δύο τέκνα τους.

Κατά τη δεκαετία του 1970 τοποθετήθηκε ως εφημέριος στον Ι.Ν. Τιμίου Σταυρού, στο προάστιο Box Hill της Μελβούρνης, όπου για περισσότερα από 15 έτη εργάστηκε άοκνα μαζί με τους ενορίτες του για την ευημερία και την ανάπτυξη της Ενορίας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, του απονεμήθηκε το οφφίκιο του Οικονόμου από τον μακαριστό Επίσκοπο Ζηνουπόλεως κυρό Αρίσταρχο, ενώ τελέστηκαν και τα επίσημα εγκαίνια του Ιερού Ναού από τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κυρό Στυλιανό.

Αργότερα, ανέλαβε τη μεγάλη πρόκληση να ιδρύσει μια Ενορία, αφιερωμένη στον Άγιο Απόστολο Ανδρέα, τον Πρωτόκλητο, στην περιοχή Forest Hill/Burwood. Ακολούθησε μια πολυετής κοπιώδης προσπάθεια του π. Νικολάου, με τη σθεναρή υποστήριξη των πιστών της περιοχής, η οποία καρποφόρησε με την ανοικοδόμηση ενός περικαλλούς Ιερού Ναού και την ανάπτυξη μιας δυναμικής Ενορίας στο Forest Hill. Στην ενορία αυτή, ο μακαριστός ιερέας υπηρέτησε επί 17 έτη, αγωνιζόμενος με αφοσίωση για την διαρκή ανάπτυξη και πρόοδό της, επ’ αγαθώ της Εκκλησίας και των ενοριτών του.

Εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, του Τρισαγίου και της Εξοδίου Ακολουθίας που θα τελεστούν στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, στο North Balwyn της Μελβούρνης, θα προεξάρχει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός.

Το πρόγραμμα των ακολουθιών έχει ως ακολούθως:

– Τρισάγιο: Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2022, ώρα 5:00 μ.μ.

– Εξόδιος Ακολουθία: Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022, ώρα 10.30 π.μ.

Της Εξοδίου Ακολουθίας θα προηγηθεί, από ώρας 7:30 π.μ. έως 10 π.μ., η τέλεση του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας. Μετά από την Ακολουθία στο Κοιμητήριο, θα προσφερθεί καφές στην αίθουσα της Εκκλησίας, στη 1 μ.μ..

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....