Στο πλαίσιο της διορθόδοξης επικοινωνίας και συνεργασίας και έπειτα από ευγενική πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μολδαβίας και Μπουκοβίνας κ. Θεοφάνους, 15μελής εκκλησιαστική αντιπροσωπεία από την Πιερία ταξίδεψε από 10 έως 15 Οκτωβρίου στο Ιάσιο της Ρουμανίας, προκειμένου να συμμετάσχει στην ετήσια πάνδημη πανήγυρη της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής.
Της εκκλησιαστικής αυτής αποστολής ηγήθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ενώ συμμετείχαν 2 ιερείς και 12 ιερόπαιδες-διακονητές.
Τα μέλη της εκκλησιαστικής αντιπροσωπείας συμμετείχαν σε όλες τις λειτουργικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε μοναστήρια και εκκλησιαστικά μνημεία, ορισμένα από τα οποία συνδέθηκαν με την ελληνική ιστορία, ιδιαίτερα την προεπαναστατική περίοδο του 1821.
Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου τελέστηκε Διορθόδοξο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου.Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Ερζερούμ κ. Κάϊς (Πατριαρχείο Αντοχείας), Ρούσε κ. Ναούμ (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), καθώς και περί τους 20 Αρχιερείς του Πατριαρχείου Ρουμανίας.
Στην ομιλία του ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στην εορταζομένη Αγία και το στην έννοια του προσκυνήματος στην Ορθόδοξη παράδοση και ζωή της Εκκλησίας.
Μεταξύ των άλλων, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος επισήμανε: «Μία από τις πιο ωραίες συνήθειες των χριστιανών, από τα αρχαία χρόνια, είναι τα προσκυνήματα, ταξίδια δηλαδή και επισκέψεις σε ιερούς ναούς, μοναστήρια και τόπους, για να λάβουμε την ευλογία διά των ιερών εικόνων, των λειψάνων των Αγίων ή διά της ενθυμήσεως γεγονότων που έλαβαν χώρα σε κάποιο τόπο.
Έτσι συμβαίνει κάθε χρόνο κι εδώ στο Ιάσιο. Και ιδού! Όλοι εμείς ήλθαμε, άλλος από κοντά και άλλος από μακρυά, ως προσκυνητές της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, που είναι πολιούχος και προστάτιδά μας. Το προσκύνημά μας γίνεται σύμβολο της διάθεσής μας να αντλήσουμε δύναμη από την πίστη της Οσίας Παρασκευής στον Θεό και να πορευτούμε στη ζωή μας σύμφωνα με το παράδειγμά της.
Στο προσκύνημα δεν μας σώζουν οι ιδιότητές μας, η φυλή και η καταγωγή, οι παραδόσεις μας.
• Μας σώζει η παρουσία του Θεού εντός μας.
• Μας σώζει η ενεργός αποδοχή του καλέσματός Του να γίνουμε παιδιά Του.
• Μας σώζει η επιλογή μας να ζούμε τον Θεό ως προτεραιότητα στη ζωή μας.
• Μας σώζει η απόφασή μας να Τον εμπιστευτούμε και να εναποθέσουμε τις αμαρτίες μας στα πόδια Του.
Ο τρόπος της προσκύνησης πηγάζει και από το πώς βιώνουμε το θέλημα του Θεού στην ζωή μας.
• Αν τηρούμε το Ευαγγέλιο, το οποίο γίνεται ο οδοδείκτης της πορείας μας.
• Αν καλλιεργούμε την τετράδα των αρετών: την αγάπη, την προσευχή, την ταπείνωση, τη διάκριση.
• Αν αφηνόμαστε με εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού.
• Αν μπορούμε να αγαπήσουμε τον πλησίον.
• Αν είμαστε έτοιμοι να απαλλαγούμε από τον εγωισμό μας.
Μακάρι να γίνουμε, με την χάρη του Θεού και την πρεσβεία της Οσίας Παρασκευής, μεταμορφωμένοι και αναστημένοι άνθρωποι».
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ιάσιο, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος συνομίλησε και συνεργάστηκε με ορισμένους Αρχιερείς, τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής και στελέχη της Ρουμανικής Εκκλησίας, για την ανάπτυξη των διεκκλησιαστικών και ακαδημαϊκών σχέσεων και την παροχή κοινής θετικής μαρτυρίας στον σύγχρονο κόσμο.
Ιδιαίτερα, εξετάσθηκε η δυνατότητας διοργανώσεων κοινών δράσεων με τη συμμετοχή νέων, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διεθνούς Κινητικότητας Erasmus+.