Έκθεση μνήμης στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο

Πολύτιμα υλικά και αρχειακά τεκμήρια που αναπτύσσονται σε εικονογραφημένες επιφάνειες, ιστορικά αντικείμενα σε ειδικές προθήκες, αλλά και αποσπάσματα προφορικών μαρτυριών προσώπων με προσφυγική καταγωγή δεύτερης και τρίτης γενιάς, παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης με θέμα «Πρόσφυγες στην Κρήτη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή», η οποία πραγματοποιείται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, τη συμπλήρωση ενός αιώνα από τα τραγικά γεγονότα που σημειώθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η προσπάθεια των προσφύγων για διατήρηση της ταυτότητας και της μνήμης

Βασικός στόχος της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ηρακλείου και της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, αποτελούσε εξαρχής η ανάδειξη της προσπάθειας των προσφύγων να διατηρήσουν τη ταυτότητα αλλά και τη συλλογική τους μνήμη, την ώρα που επιχειρούσαν να ενταχθούν στις κατά τόπους τοπικές κοινωνίες. Πρόσωπα μικρασιατικής καταγωγής δεύτερης γενιάς αναφέρουν μεταξύ άλλων (τοποθετήσεις που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της έκθεσης):

«Ο ναός της Παναγίτσας [στο Ηράκλειο] που χτίστηκε, ήταν αλληλοβοήθειας αποτέλεσμα. Στην ουσία, τον ναό αυτόν τον έχτισαν οι Βουρλιώτες για την Παναγία τη Βουρλιώτισσα που κάηκε στα Βουρλά. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήτανε γεωργοί οι περισσότεροι. Είχανε αμπέλια, βγάζανε σταφίδα, είχανε καπνά, είχανε ελιές και τα μποστάνια τους».

Δεκαμελής επιστημονική ομάδα εργάσθηκε πυρετωδώς για την έκθεση

Για την διεξαγωγή της έκθεσης μελετήθηκαν και αξιοποιήθηκαν αρχειακά και υλικά τεκμήρια από τις συλλογές του Ιστορικού Μουσείου, αλλά και της Βικελαίας Βιβλιοθήκης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τεκμήρια παραχώρησαν σύλλογοι Μικρασιατών, ιδιώτες και φορείς.

Μία δεκαμελής επιστημονική ομάδα της εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών εργάσθηκε πυρετωδώς για την επιτυχία της έκθεσης, η οποία είναι αποτέλεσμα του ερευνητικού προγράμματος «Πρόσφυγες και προσφυγικοί πληθυσμοί στην Κρήτη, από το Μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα».

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....