Εορτασμός Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, προστατών και εφόρων του Κιλκίς

Συνέντευξη τύπου στους δημοσιογράφους των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης παραχώρησε στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεώς Πολυανής και Κιλκισίου , ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος, όπως μας ενημερώνει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης , στην οποία παρουσίασε το φετινό πρόγραμμα εορτασμού προς τιμήν των Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, προστατών και εφόρων του Κιλκίς
Αναφερόμενος στο πλούσιο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει 29 Οκτωβρίου και θα κορυφωθεί με την εορτή των Πολιούχων στις 28 Νοεμβρίου, έκανα ιδιαίτερη αναφορά στη συνάντηση των θρησκευτικών κειμηλίων της Ιεράς Εικόνας των Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων Πολιούχων Κιλκίς, της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του Μυροβλύτου και της Δεξιάς χείρας του Ιερομάρτυρος Πέτρου του Πρεσβυτέρου, ενός εκ των Πεντεκαίδεκα από τους πρόσφυγες στρωμνιτσιώτες στο Κιλκίς, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 χρόνων (1913-2023) από τη μεταφορά και εγκατάστασή τους στη νέα τους πατρίδα!
Τα ανωτέρω κειμήλια ήταν θησαυρισμένα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Στρωμνίτσης και μεταφέρθηκαν στο Κιλκίς τον Αύγουστο του 1913, τα οποία εναπόθεσαν στον Ιερό Ναό των Πολιούχων και στον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.
Για πρώτη φορά μετά την μεταφορά τους στο Κιλκίς θα ευρεθούν πάλι μαζί και τα τρία στον ίδιο Ιερό Ναό.
Φέτος, προς ευλογία και αγιασμό των πιστών, οι Κιλκισιώτες θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν το Ιερό Λείψανο του Αγίου Νεοφανούς Μάρτυρος Ραφαήλ του Ιθακήσιου εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Λευκάδος και Ιθάκης, τόπο καταγωγής του Αγίου, ο οποίος μαρτύρησε στη νήσο Λέσβο μαζί με τον Άγιο Νικόλαο και την Αγία Παρθενομάρτυρα Ειρήνη ενώ ξεχωρίζει επίσης η διεξαγωγή του του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου “Μαρτυρικά 2023” με θέμα “Χριστιανισμός και Ευρώπη”, για το οποίο μίλησε εκτενώς ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος.
Τέλος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκτός των Λατρευτικών Ακολουθιών, πνευματικές ομιλίες, κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....