Εορτή Αγίου Ιωάννου του Καλοκτένους

Τον Άγιο Ιωάννη Καλοκτένη Μητροπολίτη Θηβών και Έξαρχο πάσης Βοιωτίας τον Νέο Ελεήμονα τίμησε την 4η Μαΐου 2022 η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας .

Το εσπέρας της Τρίτης 3 Μαΐου στον Ιερό Ναό του Πολιούχου της πόλεως των Θηβών Αγίου Ιωάννη του Καλοκτένη τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών  κ. Γεωργίου, με την συμμετοχή των αρχών του τόπου και πολλών πιστών, οι οποίοι ευλαβούνται και τιμούν τον Άγιο.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Σεβ. Θηβών  για την πρόσκληση, την οποία, όπως είπε, θεωρεί ως δώρο για να γνωρίσει τον Άγιο Ιωάννη τον Καλοκτένη και αναφέρθηκε στον τιμώμενο Άγιο, ο οποίος αναζωογόνησε την πίστη των ανθρώπων στον Χριστό αγκαλιάζοντας κάθε άνθρωπο. Και ανέλυσε γιατί η Εκκλησία τον ονόμασε Νέο Ελεήμονα, τονίζοντας ότι κεντρικό στοιχείο της ζωής του Αγίου Ιωάννη ήταν η ελεημοσύνη, αφού ήταν πανεύσπλαχνος,  και το μάθημα που σήμερα παίρνουμε από τον Άγιο είναι να είμαστε άνθρωποι ελέους.

Το πρωΐ της Τετάρτης 4 Μαΐου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου συνιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, παρουσία των αρχόντων και του Θηβαϊκού λαού.

Κατά το κήρυγμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στη θέση του Επισκόπου στην Εκκλησία, έργο του οποίου είναι να οδηγήσει και να προσφέρει τους ανθρώπους στον Χριστό, να θρέψει το λαό με το λόγο του Θεού κηρύσσοντας το Ευαγγέλιο και τόνισε ότι ένας τέτοιος Άγιος Επίσκοπος ήταν ο Μητροπολίτης Θηβών Άγιος Ιωάννης ο Καλκοκτένης, ο οποίος ήταν ένας αληθινός ποιμένας, που γνώριζε τα παιδιά του και φρόντιζε για την ψυχή τους αλλά και για τις υλικές ανάγκες τους. Επίσης, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο για την πρόσκληση, ενώ επαίνεσε το καθημερινό ενδιαφέρον του Ποιμενάρχη  για τους πάσχοντες και τους αναγκεμένους.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό είχε τεθεί προς προσκύνηση το Τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου και του Τιμίου Ξύλου στους δρόμους της πόλεως των Θηβών.

O Σεβασμιώτατος  κ. Γεώργιος στο τέλος του Εσπερινού και της λιτανείας αντίστοιχα καλωσόρισε και ευχαρίστησε εγκάρδια τους προσκεκλημένους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, στους οποίους ευχήθηκε μακρά αρχιερατεία, δύναμη και ενίσχυση στο έργο τους. Επίσης, ευχήθηκε σε όλους τους πιστούς χρόνια πολλά, υγεία και δύναμη και το καύχημα και στήριγμα της Θήβας, ο Άγιος Ιωάννης ο Καλοκτένης, να τους ενισχύει στη ζωή τους.

Στις ακολουθίες έψαλε χορός ιεροψαλτών υπό τον Άρχοντα Υμνωδό της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Γεώργιο Χατζηχρονόγλου και τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Θηβών κ. Αντώνιο Τσαρουχά.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....