Επέστρεψε από την Τουρκία η ελληνική διασωστική αποστολή

Έφτασε στην Αθήνα η ελληνική διασωστική αποστολή που είχε σταλεί στην Τουρκία μετά από τον καταστροφικό σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία.

Την αποστολή υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ.

Σημειώνεται ότι η αποστολή αποτελούταν από 36 στελέχη της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικούς – μηχανικούς του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή, Ευθύμη Λέκκα.

Κατά το διάστημα των επιχειρήσεων διάσωσης στις σεισμόπληκτες περιοχές, η ελληνική αποστολή κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανά 5 άτομα και να ανασύρει άλλα 5 άτομα δυστυχώς νεκρά.

Με λουλούδια στα χέρια και με ανοιχτές αγκαλιές υποδέχτηκαν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη, συνάδελφοι τους, τους 15 της 2ης ΕΜΑΚ και μαζί τους τον γιατρό και τους δύο διασώστες του ΕΚΑΒ, που πήραν μέρος σε διασώσεις σεισμόπληκτων στην Τουρκία.

Μαζί με την 1η ΕΜΑΚ, έσωσαν ζωές στην Τουρκία, με τους πολίτες της γειτονικής χώρας να τους ευγνωμονούν για την προσφορά τους, και να τους αποκαλούν αδέρφια.

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....