Επιτυχημένη επιστημονική ημερίδα για τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά στην Λήμνο

Επιστημονική ημερίδα διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολή Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου το απόγευμα του Σαββάτου 11 Μαρτίου στο συνεδριακό χώρο του Hotel Diamantidis, με θέμα τη Θεολογική και Φιλοσοφική σημασία του έργου του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Παλαμά, με τη συμμετοχή έγκριτων ακαδημαϊκών.
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προγραμματισμένων λατρευτικών και επιστημονικών εκδηλώσεων, που θα εξελιχθούν στο τρέχον έτος, καθώς είναι αφιερωμένο, με απόφαση του Σεβ. Μητροπολίτη Λήμνου  κ. Ιεροθέου στο πρόσωπο του «Μεγάλου της Λήμνου Αγίου», όπως χαρακτηρίζεται από τον βιογράφο του Πατριάρχη Κων/πολεως Αγ. Φιλόθεο Κόκκινο.
Στόχος είναι η ανάδειξη της χριστιανικής παράδοσης της Μητροπόλεώς μας και η εμπέδωση της στενής σχέσης του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά με το νησί μας, το οποίο εποίμανε επί διετία (1347-1349), καλλιέργησε πνευματικά και ευεργέτησε, αφήνοντας ανεξίτηλα χαραγμένο το πνευματικό του αποτύπωμα μέχρι σήμερα.
Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε το πολυπληθές ακροατήριο να τηρήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πολλών αθώων θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών.
Αμέσως μετά η συντονίστρια θεολόγος
κ. Ιωάννα Διαματάρη παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της Ημερίδας, αναφέρθηκε στην πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά της Λήμνου, την οποία η τοπική μας Εκκλησία στοχεύει περαιτέρω να αναδείξει και να καλλιεργήσει. Κατόπιν παρουσίασε στο πολυπληθές ακροατήριο την επιστημονική δραστηριότητα των καλεσμένων ομιλητών, κάνοντας στη συνέχεια εύστοχες επισημάνσεις στις εισηγήσεις τους.
Η πρώτη εισήγηση έγινε από τον κ. Χρήστο Πάτση, Θεολόγο – Φιλόλογο Καθηγητή Μέσης Εκπαίδευσης, με θέμα «Η επίδραση της Ελληνικής Φιλοσοφίας στη Θεολογία του Αγ. Γρηγορίου Παλαμά». Ακολούθησε η καθηγήτρια Καινής Διαθήκης του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Α.Π.Θ. κ. Κυριακούλα Παπαδημητρίου, η οποία ανέπτυξε το θέμα
«Μαθήματα σοφίας και αγάπης από τον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά. Ερμηνευτικές προσεγγίσεις του Αγίου στην Καινή Διαθήκη».
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την τρίτη εισήγηση, που είχε θέμα«Παράδοση και αγάπη στον Άγιο Γρηγόριο Παλαμά» και εισηγητή τον αναπληρωτή καθηγητή Χριστιανικής Ηθικής και Βιοηθικής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών κ. Νικόλαο Κόιο.
Οι τρεις εισηγητές με επιστημονική μεθοδολογία, ιστορικές αναφορές και άμεσο λόγο, κατόρθωσαν να αναδείξουν τον κύριο στόχο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και απέσπασαν τα συγχαρητήρια και το αυθόρμητο χειροκρότημα του ακροατηρίου.
Ακολούθησε συζήτηση, ενώ την ημερίδα κλήθηκε να χαιρετίσει ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Ιερόθεος συνοψίζοντας τα όσα ενδιαφέροντα καλλιέργησαν την πνευματική οικοδομή του ποιμνίου.
Κατακλείοντας τις σκέψεις του, ευχαρίστησε απο καρδιάς την οργανωτική επιτροπή, όλους τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση, η οποία αναμφίβολα στέφθηκε με επιτυχία.
Τον δίκαιο έπαινο της Εκκλησίας απέδωσε στην οικογένεια Διαμαντίδη, για την ευγενική παραχώρηση του Συνεδριακού Κέντρου και τη σταθερή στήριξη κάθε προσπάθειας της Μητροπόλεως.
Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από ύμνους της εορτής του Αγίου, τους οποίους απέδωσε αριστοτεχνικά η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως, με χοράρχη τον Μουσικοδιδάσκαλο και Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Τριάδος Μυρίνης, κ. Θεόφραστο Βογιατζή.
Σύσσωμος ο ιερός κλήρος και πλήθος ενδιαφερομένων παρακολούθησαν την ημερίδα.
Το παρόν έδωσαν ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Λαφτσής, Πρωτοσύγκελλος της γειτονικής Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, προσκεκλημένος ως ομιλητής στον Κατανυκτικό Εσπερινό, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. του Νομού κ. Γιάννης Μπουρνούς, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Νικόλαος Νύκτας, ο Πρόεδρος των Δικαστηρίων της Λήμνου κ. Βασίλειος Καραβέντζας, ο Έπαρχος Λήμνου κ. Άγγελος Βλάττας-Λαμπρινός, η Πρόεδρος της Κοινότητας Μύρινας
κ. Παρασκευή Μοσχάκη, ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Π.Α. Δήμου Λήμνου κ. Νικόλαος Μαρινάκης, η αρχηγός της Δημοτικής αντιπολίτευσης κ. Ελεονώρα Γεώργα, ο Διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού MEGA και υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Σταμάτης Μαλέλης, η
κ. Μαγδαληνή Τούφου Περιφερειακή σύμβουλος και υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Διοικητής του Νοσοκομείου
κ. Τριαντάφυλλος Κανταράς, η Πρόεδρος του Παλλημνιακού Ταμείου κ. Χριστίνα Σακαρίκου, εκπρόσωποι όλων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλοι Πρόεδροι νομικών προσώπων, φορέων και Συλλόγων.

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....