Φόρος τιμής στους 122 εκτελεσθέντες από τους Γερμανούς στις Βίγλες της Μεγαλόπολης

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους 212 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στις Βίγλες της Μεγαλόπολης, πριν από 78 χρόνια, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου.

Στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, ο οποίος είναι και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Ακολούθησε η τέλεση μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 212 εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 24 Φεβρουαρίου 1944.

Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Ευστάθιος αναφέρθηκε αρχικά στο Τριώδιο, που αποτελεί για τους ευσεβείς χριστιανούς μία εκκλησιαστική περίοδο προσευχής, κατάνυξης και πολλαπλής δοκιμασίας. Στη συνέχεια, μίλησε για την Κυριακή της Απόκρεω, που είναι αφιερωμένη στην Τελική Κρίση, ενώ ολοκληρώνοντας μνημόνευσε τους 212 πατριώτες που πότισαν με το αίμα τους το δένδρο της ελευθερίας, επισημαίνοντας ότι είναι υποχρέωσή μας να τους τιμάμε, να παραδειγματιζόμαστε από τη θυσία τους και να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε, όποτε χρειαστεί, την Πίστη και την Πατρίδα μας.

Εν συνεχεία οι επίσημοι μετέβησαν στον τόπο θυσίας, την θέση Βίγλες, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και αποδόθηκαν τιμές.

Στην εκδήλωση, παρόντος του Δήμαρχου Μεγαλόπολης, κ. Αθανάσιου Χριστογιαννόπουλου, παρευρέθηκαν ο Γ.Γ. Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, κ. Heike Dettman, και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η μνήμη των εκτελεσθέντων θα είναι και θα παραμείνει αιώνια, γιατί την έχουμε όλοι μας ανάγκη. Αθάνατοι όλοι οι εκτελεσθέντες στο σημείο αυτό πατριώτες».

Επίσης χαιρετισμό απηύθυνε η κ. Heike Dettman, ενώ στη συνεχεία διαβάστηκε το προσκλητήριο πεσόντων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, έγινε κατάθεση στεφάνων και ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Μεγαλόπολης.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....