Φθιώτιδος : «Η Παναγία μας είναι η αυγή μέσα στα σκοτάδια μας»

Ξεκίνησαν την  Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022 στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος οι Πανηγυρικές Ακολουθίες για την Εορτή της Συνάξεως πάντων των εν Φθιώτιδι Αγίων.

Επίκεντρο των Πανηγυρικών Ακολουθιών είναι ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην καρδιά της Λαμίας, όπου σήμερα το απόγευμα με την εναπόθεση μέρους των Ιερών Λειψάνων των Φθιωτών Αγίων, τα οποία αποθησαυρίζονται στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, σε διάφορες Ενορίες και Ιερές Μονές της Φθιώτιδος και ομόρων Ιερών Μητροπόλεων, τελέσθηκε η Ιερά Παράκληση πάντων των Φθιωτών Αγίων, υπό του Αγίου Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Πρωτ. π. Νεοφύτου Ραφαηλίδη στην οποία χοροστάτησε  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο οποίος κηρύσσοντας την έναρξη των λατρευτικών εκδηλώσεων της Εορτής χαρακτηριστικά σημείωσε:

«Ευχαριστούμε και δοξάζουμε τον Θεό που μας αξιώνει να εορτάσουμε φέτος, όπως αρμόζει και ταιριάζει, την Σύναξη πάντων των Φθιωτών Αγίων. Συγκίνηση διακατέχει την καρδιά μου, διότι μετά από δύο και μισή χρόνια από την ενθρόνισή μου, φέτος είναι η πρώτη φορά, που ουσιαστικά μπορούμε να εορτάσουμε με την ελεύθερη και απρόσκοπτη παρουσία και συμμετοχή Κλήρου και Λαού την Σύναξη των Αγίων μας. Δοξάζω τον Θεό και εύχομαι η φετινή εορτή να σηματοδοτήσει το τέλος της πανδημίας και το τέλος του πολέμου»

Στην Ιερά Παράκληση τους ύμνους απέδωσαν δύο χοροί καλλικελάδων Κληρικών της Μητροπόλεως.

Στην συνέχεια  τελέσθηκε η Β΄ Στάση των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών υπογράμμισε και χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Μέσα στην καταχνιά και το σκοτάδι του κόσμου της πτώσεως και της φθοράς, της αμαρτίας και του θανάτου, μέσα στην άβυσσο που σκέπασε τον κόσμο ολόκληρο με την κατάχρηση της ελευθερίας και του αυτεξουσίου των από τους προπάτορες μας, έρχεται με την Παναγία Μητέρα μας, να ανατείλει φως! Να χαράξει αυγή! Να γλυκοχαράξει! Η δική της επιλογή να δοθεί ολοκληρωτικά στον πόθο και στην αγάπη του Θεού, η απόλυτη παράδοσή της στο θέλημα του Θεού, η άφατη ταπείνωσή της, φέρνει την γλυκειά χαραυγή, την γλυκειά αυγούλα, που μας οδηγεί στην μυστική ημέρα. Στο μυστήριο δηλαδή της Θείας Ενανθρωπήσεως και στο μυστήριο της ένωσης του ανθρώπου με τον Θεό. Χαίρε αυγή μυστικής ημέρας, της ψάλλαμε. Καταυγάζει με τρόπο μυστικό και μυσταγωγικό την ανατολή της ζωής μέσα στον προσωπικό μας θάνατο. Η Παναγία μας είναι η αυγή μέσα στα σκοτάδια μας. Η Παναγία μας είναι η μόνη, που στην σημερινή παγκόσμια κατάθλιψη, την οποία βιώνουμε, σταλάζει φως παρηγοριάς και ελπίδας στο είναι μας».

Σε άλλο σημείο του λόγου του ο κ. Συμεών, αναφερόμενος στην εορτή της Συνάξεως πάντων των Φθιωτών Αγίων, τόνισε:

«Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, και εν προκειμένω οι εορταζόμενοι συντοπίτες μας Άγιοι, είναι τα τέκνα αυτής της αυγής της μυστικής ημέρας, τα τέκνα του Φωτός που περπάτησαν μέσα στην περπατησιά της Παναγίας μας ακούγοντας την φωνή του Θεού: ως τέκνα φωτός περιπατείτε. Αυτήν την πρόσκληση, εν είδει πνευματικής σκυτάλης, την απευθύνουν αδελφικά και σε μας. Να περπατήσουμε και εμείς και να πορευθούμε ως παιδιά του φωτός».

 

Ακολούθως τελέσθηκε υπό του Αγίου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου η δεύτερη Ακολουθία της Β’ Στάσης των Χαιρετισμών, ενώ αυτή την ώρα τελείται Ιερά Αγρυπνία ενώπιον των Ιερών Λειψάνων υπό του Αγίου Πρωτοσυγκέλλου και ΚΑθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου Στυλίδος π. Εφραίμ.

Η Ιερά Αγρυπνία μεταδίδεται απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως (89, 4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ το Ιερό Αναλόγιο διακονεί χορός Μοναζουσών της νεοσύστατης Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Παλαιοχωρίου  και μαθητριών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ».

Αύριο το πρωί και σύμφωνα με το Λατρευτικό Πρόγραμμα Ιερών Ακολουθιών, το οποίο κατήρτισε η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας θα τελεσθούν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Αγίου Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, Πανοσ. Αρχιμ. π. Ανθίμου Νεραντζή, Συνοδικού Γραμματέως, ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο, και θα ψάλλει χορός μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος «Γερμανός ο Μελωδός», υπό την διεύθυνση του κ. Ανάργυρου Βλάχου, Καθηγητού του Ωδείου.

Στις 11:00 π.μ. ενώπιον των Ιερών Λειψάνων, θα τελεσθεί το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου υπέρ πάντων των νοσούντων, υπό  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.  Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών θα μεταβεί στο Γενικό  Νοσοκομείο Λαμίας, προς παροχήν ευλογίας εκ του Ιερού Ευχελαίου.

Τέλος, αύριο Σάββατο στις 18:00 μ.μ., θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας κ. Εφραίμ, όστις και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο, και συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεωργίου, και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....