Ο Εσπερινός «της Συγγνώμης» και η Ακολουθία του πρώτου Μεγάλου Αποδείπνου στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας

Καθαρά Δευτέρα και πρώτη ημέρα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και σε όλους τους Ναούς και τα Μοναστήρια της Μητροπολιτικής μας περιφερείας τελέσθηκαν πρωί και απόγευμα οι Ιερές Ακολουθίες. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας  κ. Καλλίνικος μετέβη στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικοδήμου πόλεως Νάξου και συμμετείχε συμψάλλων στην Ιερά Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου και του τμήματος του Μεγάλου Κανόνος.

Προ της Απολύσεως πραγματοποίησε σύντομη ομιλία με θέμα «Κύριε των δυνάμεων μεθ’ ημών γενού, άλλον γαρ εκτός Σου βοηθόν εν θλίψεσιν ουκ έχομεν».

 

Ο Εσπερινός «της Συγγνώμης» στον Μητροπολιτικό Ναό της Νάξου

 

Ο πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός τελέσθηκε αστον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Καλλινίκου. Η Ακολουθία του Εσπερινού τελέσθηκε με την συμμετοχή των Κληρικών των Αρχιερατικών Επιτροπειών Ναξίας και Βίβλου. Προ της Απολύσεως ο Πρωτοσυγκελλεύων της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δωρόθεος Βενετσανόπουλος, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα: «Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ως ευκαιρία συναντήσεώς μας με τον Χριστό».

Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε επί τη εισόδω στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή τονίζοντας ότι η πύλη εισόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι η συγγνώμη, γι’ αυτό και ο πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός ονομάζεται και Εσπερινός «της Συγγνώμης» και ολοκληρώνεται με το Σταυροαναστάσιμο Πάσχα και μάλιστα με έναν άλλο Εσπερινό (Πανηγυρικό), τον Εσπερινό «της Αγάπης», θέλοντας η Εκκλησία να μας υπογραμμίσει ότι για να φτάσουμε στην τελεία αγάπη, που είναι ο ίδιος ο Θεός, πρέπει με ταπείνωση να περάσουμε μέσα από την συγχωρητικότητα και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο.   Κάλεσε τέλος τους κληρικούς όλο και το εκκλησίασμα σε μια συστράτευση προσευχής για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία (μάλιστα μεταξύ ομοδόξων αδελφών μας) και να επικρατήσει η ειρήνη και η δικαιοσύνη σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή του κόσμου.

Αντίστοιχα τελέσθηκε και στο Προσκύνημα Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου ο πρώτος Κατανυκτικός Εσπερινός με την συμμετοχή των περισσοτέρων κληρικών του νησιού και ομιλητή τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αρσένιο Μελισσιανό με θέμα: «Η συγγνώμη στη ζωή μας».

 

 

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....