Η χειροτονία του Επισκόπου Αβύδου Γρηγορίου στο Μπουένος Άιρες

Την Κυριακή Β΄ Νηστειών, 20ή Μαρτίου 2022, με την άδεια και προτροπή του Δεσπότη και Αυθέντη μας, τον Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου τελέστηκε η εις Επίσκοπον χειροτονία του Εψηφισμένου Επισκόπου Αβύδου κ. Γρηγορίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπουένος Άιρες.

Η τελετή έγινε σε κλίμα κατάνυξης, με την απαιτούμενη λιτότητα, αλλά και ιεροπρέπεια.

Συμμετείχαν, πλην του οικείου Μητροπολίτου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιάκωβος του Πατριαρχείου Αντιοχείας ενθάδε, ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Κύριλλος του Πατριαρχείου Σερβίας ενθάδε και ο Θεοφ. Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας, όπως επίσης ικανός αριθμός κληρικών και μοναχών από την Αργεντινή και το εξωτερικό.

Ο Θεοφ. Επίσκοπος Αβύδου κ. Γρηγόριος στην προσφώνηση του ανέφερε ότι η επισκοπική διακονία τελείται για την πραγμάτωση της αγάπης προς τους αδελφούς, καθώς βιώνεται στην εκκλησιαστική σύναξη.

Ακολούθως, αφενός μεν ευχαρίστησε τον Παναγιότατο για την ευμενή του πρόταση και την ψήφο των αγίων αρχιερέων που συγκροτούν την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πρωτοθρόνου Οικουμενικού Πατριαρχείου, αφετέρου δε εξήρε την προσωπικότητα και το κύρος της αποστολής και συμβολής του Πατριάρχου μας ανά την οικουμένη σε χαλεπούς και δύσκολους καιρούς.

Τέλος, υποσχέθηκε έναντι της εκκλησιαστικής συνάξεως, όπως εργαστεί θυσιαστικά και μέχρι εσχάτης αναπνοής στην ιεραποστολική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου στη Νότια Αμερική, κατά την εντολή του οικείου ποιμενάρχη κ. Ιωσήφ.

Στην αντιφώνηση ο Μητροπολίτης κ. Ιωσήφ ερμήνευσε το αρχιερατικό αξίωμα σε μια διπλή προοπτική, δηλαδή ως μια συνεχή, προσωπική και πρακτική πνευματική άσκηση, η οποία εγγυάται τη δεύτερη, η οποία αποτελεί τη θυσιαστική, έμπρακτη υπηρεσία και διακονία προς όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από κάθε διάκριση, προπαντός εθνική, κοινωνική και φυλετική.

Σημείωσε ότι η αρχιεροσύνη δεν είναι κοσμική εξουσία, αλλά πνευματική διακονία, η οποία απαιτεί την απόλυτη αφοσίωση και αυταπάρνηση του επισκόπου υπέρ των λογικών προβάτων.

Ο Αρχιερέας -τόνισε- είναι η τέλεια αντανάκλαση του μόνου Αρχιερέως Χριστού, και για αυτό πρέπει να γίνει τα πάντα για τους πάντες, με μόνη αναφορά στον Δημιουργό, το τελειωτικό Αρχέτυπο και απώτερο σκοπό την εξέλιξη και τελείωση πάσης της ανθρωπότητας και δημιουργίας.

Κατά το τέλος της θείας λειτουργίας ο νέος Επίσκοπος τέλεσε τη Δοξολογία της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, με την παρουσία όλων των ελληνικών φορέων -διπλωματικών, πολιτικών, στρατιωτικών, κοινοτικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών- του Μπουένος Άιρες.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Μπουένος Άιρες

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....