Η Ελλάδα επιμένει μέσω της UNESCO για την προστασία της Αγίας Σοφίας

Το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, όπως και η αντίστοιχη απόφαση των τουρκικών αρχών για τη Μονή της Χώρας, θα συζητηθούν τον προσεχή Ιούνιο, κατά τη Σύνοδο της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, η οποία θα λάβει χώρα στο Καζάν της Ρωσίας (19-30 Ιουνίου 2022.

Αυτό προανήγγειλαν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νίκος Δένδιας, και η Υπουργός Πολιτισμού της χώρας, κ. Λίνα Μενδώνη, στις απαντήσεις που έδωσαν στον Βουλευτή Α’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νικήτα Κακλαμάνη, μετά από σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση που υπέβαλε ο τελευταίος.

Ο κ. Κακλαμάνης κατέθεσε ερωτήματα σχετικά με τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς, με σκοπό την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, αφενός για να διασφαλίσει την προστασία της Αγίας Σοφίας και αφετέρου για να άρει την απόφασή της περί μετατροπής του ιερού μνημείου σε τζαμί.

Αμφότεροι οι υπουργοί περιέγραψαν τις συντονισμένες ενέργειες τους, από την 10η Ιουλίου 2020 κι έπειτα, και τη μεγάλη εκστρατεία που ξεκίνησαν, για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας. Σημειώνουν δε την ασυνέπεια της τουρκικής πλευράς να καταθέσει έκθεση, στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2022, σχετικά με την κατάσταση των εργασιών συντήρησης της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, και επισημαίνουν ότι εν όψει της σύγκλησης της επόμενης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Καζάν της Ρωσίας, συνεχίζονται οι άοκνες προσπάθειες ανάδειξης του ζητήματος με την ίδια ένταση, προκειμένου να διατηρείται αμείωτο το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας».

Διαβάστε αναλυτικά την ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης (ΕΔΩ) και τις απαντήσεις του Υπουργού Εξωτερικών (ΕΔΩ) και της Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας (ΕΔΩ).

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....