(αναδημοσίευση από Φως Φαναρίου)
Στα πλαίσια της προσκυνηματικής εξορμήσεως, την οποία διοργανώνει κατά τις ημέρες αυτές στην ευλογημένη γη της Μικράς Ασίας και την Κωνσταντινούπολη η Ενορία του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε ιερά σκηνώματα του Γένους μας που βρίσκονται στον Νομό Προύσης. Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη, 14η Ιουνίου, αφίχθη στον Ναό του Αγίου Παντελεήμονος, ο οποίος, αναστηλωθείς και επισκευασθείς το έτος 2014 από τον τοπικό Δήμο Nilüfer στον οποίο ανήκει κατά κυριότητα, στέκεται σαν αληθινό κόσμημα στην όχθη της λίμνης Απολλωνίας. Εκεί τους υποδέχθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ιωακείμ, μερίμνη του οποίου πραγματοποιήθηκε διεξοδική παρουσίαση στην Ελληνική γλώσσα περί του ιστορικού του Ναού και της σύγχρονης λειτουργίας του ως πολιτιστικού κέντρου.
Αργά το εσπέρας ορισμένοι από τους προσκυνητές του Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως με επί κεφαλής τον Προϊστάμενο του Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο κ. Ελευθέριο Κουτσαυτάκη ανηφορίσαν στην Ακρόπολη της Προύσης, στον χώρο, όπου βρισκόταν η μέχρι της αλώσεως της πόλης (1326 μ.Χ.) Μητρόπολή της, και αφουγκράστηκαν τον ήχο του προσφάτως επισκευασθέντος ιστορικού (1905 μ.Χ.) ωρολογίου του πύργου Τοπχανέ, ήχο, ο οποίος προέρχεται από την καμπάνα ενός των λειτουργούντων μέχρι του 1922 Ναών της Προύσης, η οποία αξιοποιήθηκε για την λειτουργία του εμβληματικού ωρολογιακού μηχανισμού.
Την επομένη, Πέμπτη, 15η Ιουνίου, σειρά είχε το σμαράγδι της Προποντίδος, η γραφικώτατη Τρίγλεια, να υποδεχθεί τους προσκυνητές του Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως. Μετά την παρουσίαση του ενεργού μέχρι του 1922 ιστορικού Ναού της Παναγίας (Αγίου Βασιλείου), στον οποίο τελείται περιστασιακώς η Θεία Λειτουργία, κατόπιν αδείας της τοπικής Δημοτικής Αρχής, οι επισκέπτες μετέβησαν στον Βυζαντινό Ναό της Παναγίας Παντοβασίλισσας (σε ερειπώδη κατάσταση) και, κατόπιν, στο κτήριο των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Τριγλείας, τα οποία εγκαινιάστηκαν το 1913 από τον Τριγλειανό την καταγωγή τότε Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο και λειτούργησαν μέχρι του έτους 1922.
Ακολούθως, οι προσκυνητές έγιναν φιλόξενα δεκτοί στο Δημαρχείο Μουδανιών Προύσης από τον Δήμαρχο κ. Hayri Türkyılmaz. Ο έλκων την καταγωγή του από το Ηράκλειο Κρήτης Τουρκοκρής Δήμαρχος με ενθουσιασμό υποδέχθηκε τον Χανιώτη την καταγωγή π. Ελευθέριο Κουτσαυτάκη, ο οποίος του προσέφερε ως δώρο παραδοσιακό κρητικό σαρίκι (μανδήλι κεφαλής) και ποικιλία Κρητικών προϊόντων, συνομίλησε με εγκαρδιότητα με τα μέλη της ομάδος και απηύθυνε πρόσκληση σε όλους να επανέλθουν στα Μουδανιά και την Τρίγλεια της Προύσης, τόσον ως εκδρομείς, όσον και ως φορείς πολιτισμού με ποικίλες δραστηριότητες, οι οποίες θα συμβάλουν στην καλύτερη αλληλογνωριμία και συνεργασία μεταξύ των δύο λαών του Αιγαίου.
Στη συνέχεια η Ενορία επισκέφθηκε το ιστορικό Δημαρχείο (πρώτη κατασκευή το 1867, ολοκληρώθηκε το 1902) του Μητροπολιτικού Δήμου Προύσης, το πρώτο Δημαρχιακό Μέγαρο που ανηγέρθη επί Οθωμανικής περιόδου, και περιηγήθηκε τις επίσημες αίθουσές του, στις οποίες επεσήμανε την αναμνηστική φωτογραφία της ημέρας των επισήμων εγκαινίων του τό έτος 1902, η οποία παρέχει σαφή μαρτυρία περί της σπουδαιότητος της θέσεως της θρησκείας στην δημόσια ζωή κατά την Οθωμανική περίοδο, καθώς καί περί της μακραίωνης παρουσίας των μη Μουσουλμανικών Κοινοτήτων στην Βιθυνική πρωτεύουσα.
Τό πρόγραμμα της ημέρας ολοκληρώθηκε με την Ακολουθία του Εσπερινού με Αρτοκλασία, ο οποίος τελέσθηκε στον Ρωμαιοκαθολικό ποτέ Ναό της Προύσης, ιερουργούντος του π. Ελευθερίου, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου. Στο τέλος της επί τήν ηλίου δύσιν προσευχητικής συνάξεως, στην οποία μετείχε και ομάδα προσκυνητών από την Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Ξάνθης υπό τον προϊστάμενο αυτού Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Ανθίμου Κωσταράκη, καθώς και ο Πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας κ. Νίκος Λατσίσταλης, προσεφέρθησαν στον Μητροπολίτη Προύσης από τους προειρημένους προσφιλέστατους ιερείς Ιερό Ευαγγέλιο και λειτουργικά σκεύη και αντικείμενα, πολύτιμα δώρα για την εκπλήρωση της αγιαστικής αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς της Προύσης.