Η εορτή των Χριστουγέννων του θεολόγου κ. Ευαγγέλου Τσουκάρα

Τσουκάρας Ευάγγελος
Θεολόγος- Φιλόλογος (Msc Bυζαντινής Ιστορίας)1
 Η εορτή των Χριστουγέννων
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Ευαγγελιστών, ο Ιωσήφ και η Μαρία,πειθαρχώντας σε αυτοκρατορική διαταγή για απογραφή, ξεκίνησαν για τη Βηθλεέμ,την πόλη που η αρχαία παράδοση και προφητεία την ήθελαν ως τόπο γέννησης τουΜεσσία. Η Βηθλεέμ ήταν μια μικρή κωμόπολη τότε με χίλιους περίπου κατοίκους,χωρίς ιδιαίτερη σπουδαιότητα και σημασία την εποχή του Ιησού, αλλά με ένα λαμπρόπαρελθόν στην ιστορία του Ισραήλ, που θύμιζαν τα μεγάλα ονόματα του Βοόζ, τηςΡούθ και πάνω από όλα του Δαβίδ, και με ένα προσδοκώμενο θαυμαστό μέλλον, γιατίσυσχετιζόταν με την έλευση του Μεσσία. Πράγματι, η Βηθλεέμ αναφέρεται στα ιεράκείμενα ως μελλοντικός τόπος γέννησης του Μεσσία, όχι μόνο στην Παλαιά Διαθήκηαλλά και την Καινή Διαθήκη, με τη χαρακτηριστική διατύπωση ότι ο Χριστός έρχεταιστην Ιουδαία και«εκ σπέρματος Δαυίδ και από κώμης όπου ην Δαυίδ».
1
 
«Ἡ γέννησίς σου Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἀνέτειλε τῷ κόσμῳ, τὸ φῶς τὸ τῆςγνώσεως· ἐν αὐτῇ γὰρ οἱ τοῖς ἄστροις λατρεύοντες, ὑπὸ ἀστέρος ἐδιδάσκοντο· σὲπροσκυνεῖν, τὸν Ἥλιον τῆς δικαιοσύνης, καὶ σὲ γινώσκειν ἐξ ὕψους ἀνατολήν, Κύριεδόξα σοι».Το απολυτίκιο των Χριστουγέννων αρχίζει με την παραδοχή πως με τηγέννηση του Χριστού δίνεται στον κόσμο όχι μόνο η εικόνα ενός τέλειου ανθρώπου ,αλλά και το φώς το της γνώσεως, η πλέον υπερβατική και καθολική αποκάλυψη του νοήματος. Το φως της γνώσεως που εισήλθε στον κόσμο και άρχισε να φωτίζει πριναπό δύο χιλιάδες χρόνια, δεν μας έχει αφήσει, ούτε έχει σβήσει.
2
 Ο Θεός με την ενανθρώπησή του υπέδειξε στον κόσμο την οδό τηςταπεινώσεως, που δεν ευτελίζει, αλλά ανυψώνει τον άνθρωπο. Για αυτό και ταΧριστούγεννα, η γιορτή της ενανθρωπήσεως του Θεού, είναι ταυτόχρονα και ηγιορτή της θεώσεως του ανθρώπου. Η ενσάρκωση του Θεού δεν είναι κάτι που έγινεπριν από δύο χιλιάδες χρόνια και χάθηκε ή έμεινε εκεί. Τα έργα του Θεού δενμοιάζουν με τα ανθρώπινα έργα που γίνονται και απογίνονται. Ο Χριστός είναι χθεςκαι σήμερον ο αυτός και εις τους αιώνας. Και τα έργα του Χριστού, που έγιναν στοπαρελθόν, προσφέρονται στο εκάστοτε παρόν και ισχύουν για την αιωνιότητα. Έτσιψάλλει η Εκκλησία τα Χριστούγεννα«Σήμερον ο Χριστός…γεννάται εκ Παρθένου.Σήμερον ο άναρχος άρχεται και ο Λόγος σαρκούται».
3
 
1
 
Πατρώνος Γ.
 Η Ιστορική πορεία του Ιησού
, σ.123
 
2
 
Σμέμαν Α,
 Εορτολόγιο
, σ.60
3
 Μαντζαρίδης Γ,
Οδοιπορικό Θεολογικής Ανθρωπολογίας 
,σ.53
 
Τσουκάρας Ευάγγελος
Θεολόγος- Φιλόλογος (Msc Bυζαντινής Ιστορίας)2
«Ἡ Παρθένος σήμερον, τὸν ὑπερούσιον τίκτει, καὶ ἡ γῆ τὸ Σπήλαιον, τῷἀπροσίτῳ προσάγει. Ἄγγελοι μετὰ Ποιμένων δοξολογοῦσι. Μάγοι δὲ μετὰ ἀστέροςὁδοιποροῦσι. Δι᾿ ἡμᾶς γὰρ ἐγεννήθη, Παιδίον νέον, ὁ πρὸ αἰώνων Θεός».Αυτή η εικόνα του Θεού ως παιδιού συνεχίζει να λάμπει μέσα από τις εικόνεςκαι τα αναρίθμητα έργα τέχνης, φανερώνοντας πως ότι είναι ουσιαστικότερο καιπλέον χαρμόσυνο στον Χριστιανισμό βρίσκεται ακριβώς εδώ, σε αυτήν την αιώνιαπαιδικότητα του Θεού. Μόνο όταν εισχωρήσουμε στο παιδί που ζεί κρυμμένο μέσαμας, μπορούμε να κάνουμε δικό μας το χαρμόσυνο μυστήριο του Θεού που έρχεταιπρος εμάς«ως παιδίον» .Με τη γιορτή των Χριστουγέννων η Εκκλησία μας αποκαλύπτει έναμυστήριο χαράς, τo μυστήριο μιας ελεύθερα προσφερόμενης αγάπης που δενεπιβάλλεται σε κανένα. Μιας αγάπης ικανής να δεί, να αναγνωρίσει και να αγαπήσειτο Θεό στο πρόσωπο του θείου Παιδιού και να γίνει έτσι δώρο μιας νέας ζωής.
4
 Οι άγιες ημέρες των Χριστουγέννων αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης καιπνευματικής ανάτασης για πολλούς λογοτέχνες. Αξίζει να αναφέρουμε τονΑλέξανδρο Παπαδιαμάντη, την Πηνελόπη Δέλτα με το διήγημά της«ΜεσολογγίτικαΧριστούγεννα», τον Αλέξανδρο Μωραιτίδη με το διήγημά του«Χριστούγεννα στον ύπνο μου» και τον Ανδρέα Καρκαβίτσα με το διήγημα«Θείον όραμα».Καθώς πλησιάζουν οι ημέρες των Χριστουγέννων, ας εντρυφήσουμε στα ιεράαναγνώσματα και στους υπέροχους ύμνους της εορτής. Ταυτόχρονα σαςπαρακαλέσουμε τους Αγίους μας, που ζούσαν την πίστη μας, να πρεσβεύσουν ώστεκαι η δική μας ψυχή να βιώνει όλο και βαθύτερα την ειρήνη και να χαίρεται όλο καιπερισσότερο το φως της ζωής, που ανέτειλε από το σπήλαιο της Βηθλεέμ μια παγερή νύχτα στην έρημη γη μας.

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....