Η Εορτή του Αγίου Νικολάου στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος

Σε τέσσερις περιοχές της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών για τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Νικολάου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Συμεών ιερούργησε προερτίως στον παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαμίας και την κυριώνυμο ημέρα στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Δίβρης, ενώ προερτίως χοροστάτησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπερχειάδος και μεθεορτίως στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Νέας Βράχας Λαμίας και κατόπιν παραβρέθηκε στην 55η επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως, την οποία διοργάνωσε η Ενορία της Ν. Βράχας και η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Μουσικού Σχολείου Λαμίας με θέμα: «Το 1821 στη Δημοτική Παράδοση».

Στην Θεία Λειτουργία στον παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Λαμίας, ο κ. Συμεών ωμίλησε πάνω στα Αγιογραφικά Αναγνώσματα της ημέρας με επίκεντρο την «συγκύπτουσα και ανακύπτουσα πνευματικότητα».

Την πρώτη πνευματικότητα την εκφράζει ο Αρχισυνάγωγος της εποχής και γενικότερα κάθε «υποκριτής,  θρησκόληπτος, φανατικός άνθρωπος. Αυτός που δεν έχει την καλοσύνη, που δεν έχει την ανοιχτωσιά, την καλή καρδιά, την αρχοντιά», ενώ την ανακύπτουσα πνευματικότητα την εκφράζει ο άνθρωπος «που έχει στοιχηθεί με το πνεύμα, αυτός που δεν πορεύεται με το γράμμα του νόμου και τον τύπο, αλλά πορεύεται με την ουσία και η ουσία βρίσκεται στο Άγιο Πνεύμα και στους καρπούς Του».

Στον Άγιο Νικόλαο Σπερχειάδος ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους σταθμούς της ζωής και της διακονίας του Αγίου Νικολάου ως μοναχού, ως μάρτυρα, ως Ποιμενάρχου, ως θεματοφύλακα της των δογμάτων ακριβείας τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «ο κόσμος γύρω από τον Άγιο Νικόλαο μεταβαλλόταν, οι συνθήκες άλλαζαν, αλλά αυτός παρέμενε αμετάβλητος, εδραίος, αμετακίνητος».

Από το Καθολικό του Αγίου Νικολάου Δίβρης, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών τόνισε ότι αυτό που ανέδειξε τον Άγιο Νικόλαο ήταν «η των πραγμάτων αλήθεια» και πως ο Άγιος Νικόλαος αποδείχθηκε ο «αγαθός και πιστός δούλος» αναλύοντας τρεις παραμέτρους αυτής της έμπρακτης αλήθειας, όπως αποτυπώνονται στο ιδιόμελο του όρθρου της Ακολουθίας του Αγίου: «τὸ βάρος τῆς ἡμέρας ἐβάστασας, σὺ καὶ τὸ δοθὲν σοι τάλαντον ἐπηύξησας, καὶ τοῖς μετὰ σὲ ἐλθοῦσιν οὐκ ἐφθόνησας».

Τέλος, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Νέας Βράχας ο κ. Συμεών αναφέρθηκε στον στοργικό πατέρα των πονεμένων, των ορφανών, των χηρών, των ασθενών και γενικότερα πάντων των ναυτιλομένων στις θαλασσοταραχές της ζωής. «Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο γαλήνιος και πράος λιμένας μέσα στην θαλασσοταραχή της ζωής μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επίσης, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπερχειάδος ο κ. Συμεών παρουσίασε και τον νέο Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Κύριλλο Πάρη, προερχόμενο εκ της αδελφής Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, εις διαδοχήν του πρόωρα αφυπηρετήσαντος Αρχιμ. Θεοκλήτου Μπρούζη, ανακοινώνοντας μάλιστα παράλληλα ότι το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου θα επισκεφθεί την υπό ανέγερση  Ιερά Μονή της Υπερμάχου Στρατηγού Κυριακοχωρίου στην Δυτική Φθιώτιδα, η οποία αποτελεί όραμα ζωής του π. Θεοκλήτου και στην οποία θα αφιερωθεί στο υπόλοιπο της ζωής του.

Στις Ιερές Ακολουθίες παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, οι Δήμαρχοι Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος και Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων κ. Γεώργιος Κυροδήμος, ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος Υποστράτηγος Γεώργιος Κανέλλος και εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του Νομού.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ακολούθησέ μας....

Κοινοποίησέ το....